Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, co je třeba k zapsání dítěte do pasu, pokud chci jet nyní pouze do Německa na nákupy.
Jezdíme tam často nakupovat, ale jezdíme pouze s občankama, teď bych ráda jela, ale nevím,jak to udělat s malou. Musí být zapsaná v pasu??
Stejně si ho budu muset vyměnit, páč od svatby (budou to dva roky)jsem si tam ještě nezměnila jméno.
Kamarádka mě strašila, že podle nějakýho novýho zákona, budu muset dokládat i rodné listy mých rodičů, pokud se narodili po roce 1955.Zdá se mi to jako kravina, chystám se na úřad to zjistit,ale narada bych tam šla, jako úplně nevědoucí tele. Tak se ptám, jestli to tu někdo neví???
![]()
MYslím že si jí můžeš nechat zapsat i do občanky
A s tím pasem na rodné příjmení jsme na tom stejně
nevíš jestli už je takový pas neplatný a nebo se na něj dá někam jet? ![]()
Ja to hledala na strankach Ministerstva zahranici a staci mit dite zapsano v OP a k tomu potrebujes svou OP,sve foto,rodny list ditete a vyplnenu zadost ![]()
No to právě nevím, řekla bych, že zkoušet jet na něj někam bych neriskla. Já právě do Raichu jezdím na občanku.Pas stejně budu potřebovat, poletíme za švárou do Španělska,ale to až na podzim. ![]()
Ale na kupovat do německa, bych ráda už teď a nevím?
Aha, no a je něco pravda na doložení těch rodných listů rodičů v případě zápisu do pasu? Prej to snad je kvůli únosu dětí jedním z rodičů, když se rozcházejí? ![]()
My jsme si nechali malého zapsat do pasu i,když jsme jeli jen do Německa.Potřebovali jsme rodný list naše doklady vyplnit žádost a snad nic víc nějaký ten poplatek se platil a do týdne jsme měli malého zapsaného v pase.Já bych si netroufla jét mimo ČR bez nějakého dokladu,že to dítě je moje
A ja staré máš dítě? bude poprvé v cizině? jestliže ano, je potřeba si vyřídit potvrzení o státním občanství dítěte… pak ho musíš nechat zapsat do pasu(občanky)?
No me dnes pani na urade rikala, ze do obcanky nestaci ditte zapsat ani pro cestovani po EU. Takze nechat zapsat do sveho pasu, nebo nechat udelat pas pro dite.
pryfish píše:
No me dnes pani na urade rikala, ze do obcanky nestaci ditte zapsat ani pro cestovani po EU. Takze nechat zapsat do sveho pasu, nebo nechat udelat pas pro dite.
My když jeli loni do chorvatska nechala jsem udělat synovi pas, nenechala jsem si ho do pasu jen zapsat, cejtila jsem se tak líp, nevim proč ![]()
do 12 let stačí zapsáno na tvůj OP pak už musí mít svůj pas .
Mě dnes na úřadě řekli že nestačí ho mít v OP musí být zapsané v pase. Tam ho za 50,– Kč zapíšou stačí snad rodnej list. Ale že je to jen na rok. Nebo vlastní pas.
Ahoj,
v OP ho nestačí mít zapsané - paní na pasovém říkala,že je to protože v OP není kolonka pohlaví… ![]()
Vem si pas, rodný list - nejdříve si ale musíš vyřídit - ověření o občanství,nebo TP?? - nevím jak se to jmenuje přesně - to stojí 100 Kč a pak zapsání do pasu - až s tímto papírem v ruce,jinak zbytečně vystojíš frontu - stejně poslou pro ten papír.
Je to většinou ve stejné budevě - v OV o patro níž…
Příspěvek upraven 21.03.11 v 20:44
Tak já si nechala Terezku zapsat do pasu. Dělala jsem si nový, taky jsem ho neměla tři roky od svatby změněný. Tak jsem platila tuším 600,– za ten nový se specielním proužkem a mám tam malou zapsanou. Taky jezdíme do DE na nákupy a v létě do Chorvatska. Navíc v pase se to nijak nemění a platí to, dokud ti platí pas. Přejeme hodně spokojených kilometrů! ![]()
Tak co já vím, tak pro cestování po EU stačí zapsané dítě do OP. Naši známý tak mají napsané 2 děti a jezdí s nimi do Polska často. Já pas nemám a myslela jsem, že až se nám prcek narodí, nechám ho napsat do OP, ale raději teda ještě zjistím, jak to opravdu je.