Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahojky, do tří měsíců byl malej bez problémů v kočárku. Doma jsem občas cca od 2,5 měsíců používala šátek Vatanai (úvaz kolébka), když malý nechtěl spát a brečel. Zabralo to ale asi jen 4×, pak už v kolébce být nechtěl. Cca od 3,5 měsíců mi převážně v kočárku brečí, protože nevidí pořádně ven. Tak jsme začali používat šátek, malej v něm byl spokojený, viděl ven, měl rozhled; to byl úvaz kapsa (Vatanai). Nepoužíváme ho pořád, to ne. Berem ho s sebou na nákupy, na křtiny, příp. k lékařce (no prostě tam, kam se nedostanu s kočárem, nebo jen s obtížemi). Nebo když jdu ke kamarádce na kafe a nemám kam odložit kočárek, tak malého dám do šátku a jdeme. Takže je to takové půl na půl. V kočárku se dítě lépe prospí (i když malej mi v šátku - kapsa - také dobře spinká) a v šátku má zase lepší rozhled. Doufám, že se to zlepší, až bude sám sedět (teď je mu 4,5 měsíce). Chce to ale vyzkoušet, každé miminko je jiné ![]()
Tak jsem sice nic nenafotila, zato jsem našla hezké návody na německých stránkách. Myslím, že i ten, kdo neumí německy, tomu porozumí podle obrázků.
http://www.stillen-und-tragen.de/
Je tam klokan - německy Kängaruh a ještě klokan na bok-Hüftkängaruh.
Oba úvazy jsou vhodné od narození, pokud se utahují pevně a dítě má šátek pevně přes hlavičku, minimálně dva prsty nad ouška.
Ahoj
Anka
Vím že tu takové diskuse jsou, ale jsou starší…
Proto se ptám, jaký pevný šátek je nejlepší??
Koukala jsem na Ellevil, Storchenwiege, Vatania…
Prosím o Vaše zkušenosti, díky ![]()
tak do vyberu jsi zaradila opravdu dobre:) jeste bych pridala didymos:)
no vcelku jo,treba vatanai bych doporucila na lehci ditko,batole se pronese:) ale pokud teprve chces zkouset, doporucuju vatanai,ja jsem s nim spokojena,navic za celkem nizkou cenu:) je rozdil dat za pouzity vatanai 1000 a pouzity didy 2000:)
No malá má v 5m 5,5kg, takže je menší… Ale ráda bych nezůstala jen u zkoušení ![]()
každý má něco svého
Didy je drahý, velký výběr vzorů, příměsí, různé tloušťky
Storch je takový univerzální, vzor jen pruhy nebo Leo, dobrá cen
Vatanaie většinou tenké, vzdušné,
Ellevil zara - takový elegantní vzor, tenší, ale prý nosné, má dlouhé zkosené cípy
TessAg píše:
No malá má v 5m 5,5kg, takže je menší… Ale ráda bych nezůstala jen u zkoušení
ono je to zavislost,stejne nezustanes u jednoho satku
ale zase je fajn,ze jejich hodnota se neztraci…vetsinou je muzes prodat skoro za stejne penize jak koupis…kazdopadne bych doporucila mekoucky,zanoseny,pouzity, s novym se hur vaze,musi se dotahovat a tak…
donaga píše:
Nejsem zarputiá nosička, ale užila jsem šátky dva, někdy jsem si říkala, že bych užila i tři. Měla jsem hodně nosivé dítě a v létě se v šátku člověk zapotí, takže to chce mít nějaký na . Měla jsem Vatanai a Dydimos a mě osobně líp seděl Vatanai i když už dcerka byla starší a měla si 12kg. Teď už tak nosivá není, takže šátky jsem prodala dál a fakt je, že cenu ztrácí minimálně. Místo šátku jsem si pořídila něco jako meitai (ušila jsem si to sama), na ty naše občasné výlety to bahatě stačí.
no ja didy poslala dal,nejak jsem se s nim neszila,vatanai si taky nemuzu vynachvalit
ale ted budu posilat nejake dal,mam od nich 3 a ty nevyuziju ![]()
Já mám Storchenweige, kupovali jsme ho nový a nesouhlasím s tím, že by se hůř vázal a musel se nějak speciálně dotahovat. Měla jsem zkušenost i s použitým a bylo to úplně stejné ![]()
Paní nám poradila ho vyprat a suchý rozložit na sedačku, ať se „osedí“. Takže jsem se po něm ke konci těhotenství válela, doma jsme udělali „zátěžovou akci“ s přáteli a bylo to ![]()
alchien píše:donaga píše:no ja didy poslala dal,nejak jsem se s nim neszila,vatanai si taky nemuzu vynachvalit
Nejsem zarputiá nosička, ale užila jsem šátky dva, někdy jsem si říkala, že bych užila i tři. Měla jsem hodně nosivé dítě a v létě se v šátku člověk zapotí, takže to chce mít nějaký na . Měla jsem Vatanai a Dydimos a mě osobně líp seděl Vatanai i když už dcerka byla starší a měla si 12kg. Teď už tak nosivá není, takže šátky jsem prodala dál a fakt je, že cenu ztrácí minimálně. Místo šátku jsem si pořídila něco jako meitai (ušila jsem si to sama), na ty naše občasné výlety to bahatě stačí.ale ted budu posilat nejake dal,mam od nich 3 a ty nevyuziju
Tak já bych kdyžtak měla zájem anebo koupím novej a doma se po něm poválíme jak píše Kajuli ![]()
Pokud máš menší dítko, tak si můžeš dovolit i tenčí šátek, moje dětí měli shodně v půl roce 8kg a zkrátka na nějaké vyloženě tenkošky to není.
Didymos má obrovský výběr, hlavně v různých limitkách, takže nejde říct, ře někomu nesednul didy, tak je blbej, mám tady didymosy čtyři a každý je úplně jiný.
Já pořád počumuju po Zaře nebo Nati, ale nějak tu mám přešátkováno ![]()
Gladys píše:
Pokud máš menší dítko, tak si můžeš dovolit i tenčí šátek, moje dětí měli shodně v půl roce 8kg a zkrátka na nějaké vyloženě tenkošky to není.
Didymos má obrovský výběr, hlavně v různých limitkách, takže nejde říct, ře někomu nesednul didy, tak je blbej, mám tady didymosy čtyři a každý je úplně jiný.
Já pořád počumuju po Zaře nebo Nati, ale nějak tu mám přešátkováno
jo to je jasne…kazdy je jiny..ja si ted splnila sen
![]()
alchien, pěknej
.
Já bych hlasovala taky pro Natibaby. Snad nikdo s ním nebyl nespokojenej a koupíš ho za příznivou cenu. Ale záleží, co od šátku chceš a navíc, každý model šátku může mít jiné vlastnosti. U Didymosu se můžou vlastnosti lišit i u každé barvy
.