Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj,
mam dvojmesacneho chlapceka a moja otazka sa tyka nosenia v satku. Este pred Lukasovym narodenim som si zadovazila aj kocik, aj satek (Vatanai). Teraz, po dvoch mesiacoch, vyzera situacia nasledovne: s kocikom chodime von kazdy den a Lukas v nom viacmenej bez problemov spi aj na niekolkohodinovych prechadzkach. Satek sme zatial skusali len doma. Zacali sme s uvazom „kolibka“, ale v nom sa Lukasovi vobec nepacilo a vzdy po niekolkych minutach zacal plakat. Neviem, ci je to tym, ze satek viazem zle - ale fakt je, ze Lukas nema rad ani to, ked ho nosim na rukach v „bocnom klubicku“ - pokial nie je nasmrt unaveny, vzdy sa zacne prehybat a plakat. Jeho najoblubenejsie polohy na nosenie na rukach, v ktorych vydrzi dlhsie, su „tygr na vetvi“, resp. „vyvysene klubicko“ (pouzivam terminologiu z knihy Nezna naruc rodicu) - proste polohy, z ktorych ma vyhlad do sveta (samozrejme v nich nikdy nezaspi).
Teraz sme so satkom skusili aj uvaz „kapsa“, tj. poloha zvislo dolu tvarou ku mne, a tam uz sa Lukasovi paci viac (vydrzal pri chodeni po byte asi 15 min, potom zacal plakat). V navode pisu, ze tento uvaz je vhodny uz od 4 tyzdnov, ale v spominanej knihe Nezna naruc rodicu som sa zasa docitala, ze tu dochadza k tlaku hlavicky na chrbticu a preto by sa dieta takto malo nosit az od 9 mesiacov.
Takze teraz neviem. Mam dalej skusat kolibku, alebo mam nosit v kapse (a mozem aj na dlhsie trasy? o mesiac ideme na dovolenku na Sumavu a bolo by skvele vyuzit satek aspon na poldenne tury) - alebo mam s kapsou pockat az do tych 9 mesiacov - alebo mam proste „kocikove dieta“? ![]()
Dakujem za odpovede,
Jana & Lukas (2 mesiace)
Ahoj, nosila jsem kolíbku ale s výhledem ven, hlavičku že holčička měla výhled. Ale už si nepamatuju od kdy kapsu, ale velmi brzy, protože se jí kolíbka taky velmi brzy znelíbila. Naopak u nás převážil šátek i proto, že všude daleko a tak kombinace sedačka-auto-šátek byla v permanenci, v kočárku nechtěla ani spát venku.
Stefinka
Ahoj,
nas Radek to mal velmi podobne, akurat, ze v dvoch mesiacoch v kociku vobec nezaspal. Nosenie v horizontalnej polohe sa mu tiez vobec nepacilo, takze neostalo ine, iba ho nosit v kapse. Uz si nepamatam, kedy presne som zacala, ale bolo to skoro. Vzdy som ho tak mala iba chvilku a davala pozor, aby mal hlavicku dobre podoprenu. Alebo som ho nosila bez satky, preveseneho cez plece „ako vrece zemiakov“ ![]()
Podla mna by si stale mohla skusat, ci si na kolisku predsalen nezvykne (Radko si nezvykol
a občas mu to striedat s kapsou. Sama budes vidiet, v com sa lepsie citi. Rozhodne si nemyslim, ze by bolo treba s kapsou cakat do deviatich mesiacov, to mi pride trosku prehnane.
Gabika a Radko 11m
ahoj, my satek vyuzivame hojne-nedriv kolibku-Kryspinovi se v ni i libilo, ale nebylo to nijak zvlast pohodlne a prakticke pro me,takze do kolibky ho davam spis doma kdyz vriska a nema proc a ven ho nosim v te kapse(ted je mu 6 tydnu) tam vydrzi bez problemu v podstate neomezene dlouhou dobu-je ochotnej ozelet i jidlo:))) taky jsem mela otazky k te hlavicce-ale pak jsem usoudila, ze kdyz se mu neklimba ze strany na stranu, ale je pevne pod satkem, pokudmozno nezaklonena, a jemu je dobre-nebudu to resit..toz tak
Carolin
ahoj, my jsme nejdříve malého nosili v kolíbce, ale zdálo se mi , že z toho málem vypadává, pořád se posunoval, bylo to celé divné. Pak jsme se naučili úvaz kapsa, ale malého tam dávám jako do kolíbky, je to mnohem pevnější a bezpečnější úvaz. Dá se tam miminko po:,–(it i svisle, tak je to asi ten úvaz, co popisuješ, ale do toho se má dávat, až když umí sedět, takže ve 2 měsících bych ho tam nedávala. Jinak malý si taky chvíli zvykal, zpočátku se mu to nelíbilo. Ted nosíme já i manžel a je to super. Ale máme i kočárek, malý zvládá v poho oboje. šátku zdar Gabka + Matěj 4 měsíce
Kapsa je od 4 týdnů, přepsala jsem tady na emimčo svoje obrázky k šátku.
http://emimino.cz/modules.php?…
U sebe v deníčku mám jenom poznámku v 8 týdnech, že nosím často v šátku, bez něho bych nic neudělala. Odkládala jsem jen na kojení a spaní. Pak nastoupily prdíky a pak se to ustálilo. Později chtěla nosit míň a víc si sama hrát.
Stefinka
do toho sedu se nedává kvůli zádům, máme to potvrzeno rehabilitační sestrou!Jo a taky i v té kolíbce se může prcek koukat ven, když se tam dobře strčí a oddělá se mu látka od obličeje, tak má výhled hezký.A zase třeba když usne, tak ho tam víc zadělám a nefouká na něj ani nesvítí sluníčko.Je to super.G.
Gabko není sed jako sed a šátek je určitě fyziologičtější než kočárek. V šátku nosí většina světa svoje děti. Ono není jak jinak. O zádíčka malé jsem se nebála a je pěkně stavěná a kolikrát si říkáme, že musíme udělat fotky co všechno dokáže, je jak malé opičátko. Dneska už víc jak tříleté.
Kdyby mímo nebylo v šátku, tak většinu času tráví na rovné podložce. Takhle se střídají různé polohy.
Stefinka
Ahoj Jani, jsem fyzioterapeut, delam s detmi, cvicila jsem i nedonosena mimca a nikdy mi neprislo divne mit mimco v kapse na stojato. Sama jsem ten uvaz pouzivala od jednoho mesice. Teda i driv, take jsem mimco davala do kapsy, ale jakoby v poloze do kolibky. Kdyz jsem se stavovala v praci a ze delam s lidmi, co se zajimaji o rehabilitaci deti, nikdy mi nikdo nerekl, ze nosim Vitka spatne. Kdyz se da hlavicka pod pruh latky a jeste se treba pretahne vodorovny pruh, je docela urcite dostatecne pevne drzena. Zkusila bych mimco pomalinku na kapsu zvykat. Neprehanet to. Ja mela stesti. Jakkoliv byl Vitek nespokojeny, v satku okamzite usnul. Tak at se to povede.
Tak já mám ještě jiný zdroj informací a to je brožura k mému šátku Storchenwiege. Je velmi podrobná a seriózní. Jako úvaz vhodný už od narození a i pro nedonošená miminka je zde uveden klokan. Dítě je v kapse na břiše, cípy se vedou na ramena, na zádech se kříží a vpředu se uváže uzel pod zadečkem. Dítě je v podobné poloze jako v kříži s kapsou, rozdíl je ale v tom, že tento úvaz si vážete přímo přes dítě (zatímco kříž s kapsou se nejdřív uváže a dítě se pak do něj vsune). Tím vázáním přímo na sobě zajistíte potřebné utažení, takže dítěti nikde nic nekinklá. Na uvázání je to ale trochu složitější, je třeba cípy podložit na ramenou¨a navíc celou dobu zároveň vážete a držíte dítě… Chtělo by to fotky. Zkusím to někdy přes týden nafotit a dát k sobě do galerky. Mám ale jedenáctiměsíční dítě a stím je to jiný kafe, protože se strašně mele a z úvazu už vytahuje ruce.
Ahoj
Já mám půjčenou od kamarádky takovo tu klokanku dopředu. Malý jsou dva měsíce a je v ní spokojená. Drží sice pěkne hlavičku, ale i o tu je postaráno, opěrka na záda je dostatenčě vysoká, aby držela hlavičku. Dá se pěkně z boku stánout, že má rovný zádíčka. Až bude větší a přes tu opěrku bude vidět ven, můžu jí otočit obličejem od sebe. Pěkně se to nosí i mě, takový baťoh, s dobře rozlženou zátěží přes popruhy na záda.
Barča
Ten úvaz je na reklamní fotce na stránkách www.storchenwiege.de, ale moc názorné to není. Návod je taky na www.babysatky.cz, ale chybí tam některé fígle na pevné utažení. Takže jak říkám, zkusím to nafotit.
Pa Anka
ahoj Drozdica, pokud jde o nevhodnost svislého nošení do 9ti měsíců, jak se o tom píše v knize Něžná náruč rodičů - bavila jsem se o tom s Petrou Sovovou, která prodává šátky Mamanti a ta mi říkala, že se to týká jen nošení dětí na rukou - tam ve svislé poloze fixuje člověk záda miminka jen ve dvou bodech. V šátku jsou ale záda fixovaná po celé délce, takže k tomu tlaku hlavičky na páteř nedochází.
Jo a pokud jde o to, že se malému v šátku nelíbí - měli jsme stejný problém a vyřešilo se to. Povídala jsem si o tom nedávno na www.rodina.cz na diskusi „šátky a klokanky“
http://www.rodina.cz/diskuse118.htm
a taky jsem naše peripetie vypsala v komenáři k článku o nošení v šátku
http://www.rodina.cz/…se/prisp.asp?…
Třeba ti to pomůže. Držím palce, ať se vám s Lukáškem šátkování daří. Kdyžtak napiš,
)
Lola
Ahojky, do tří měsíců byl malej bez problémů v kočárku. Doma jsem občas cca od 2,5 měsíců používala šátek Vatanai (úvaz kolébka), když malý nechtěl spát a brečel. Zabralo to ale asi jen 4×, pak už v kolébce být nechtěl. Cca od 3,5 měsíců mi převážně v kočárku brečí, protože nevidí pořádně ven. Tak jsme začali používat šátek, malej v něm byl spokojený, viděl ven, měl rozhled; to byl úvaz kapsa (Vatanai). Nepoužíváme ho pořád, to ne. Berem ho s sebou na nákupy, na křtiny, příp. k lékařce (no prostě tam, kam se nedostanu s kočárem, nebo jen s obtížemi). Nebo když jdu ke kamarádce na kafe a nemám kam odložit kočárek, tak malého dám do šátku a jdeme. Takže je to takové půl na půl. V kočárku se dítě lépe prospí (i když malej mi v šátku - kapsa - také dobře spinká) a v šátku má zase lepší rozhled. Doufám, že se to zlepší, až bude sám sedět (teď je mu 4,5 měsíce). Chce to ale vyzkoušet, každé miminko je jiné ![]()
Tak jsem sice nic nenafotila, zato jsem našla hezké návody na německých stránkách. Myslím, že i ten, kdo neumí německy, tomu porozumí podle obrázků.
http://www.stillen-und-tragen.de/
Je tam klokan - německy Kängaruh a ještě klokan na bok-Hüftkängaruh.
Oba úvazy jsou vhodné od narození, pokud se utahují pevně a dítě má šátek pevně přes hlavičku, minimálně dva prsty nad ouška.
Ahoj
Anka