Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zatřásla jsi tou čtyřletou, chápu to dobře?
Nic se ji určitě nestalo.
Já včera takto chytla 8mi letou… za paže a zatřásla s ní a´t se vzpamatuje. Se toho nahromadilo včera hodně.. stane se.
Chodí do školky?
Naprosto chapu tve pocity, nekdy je materstvi vazne vycerpavajici. Je taky dost mozne, ze dcerka zacala zarlit. Nekdy prijde zarlivost pozdeji, az kdyz si ditko uvedomi, ze miminko je doma na porad. Zjisti, ze vyzaduje veskerou pozornost. Zkus se dceri ve volnych chvilkach venovat ( ac mi je jasne, ze jich moc nemas). Ale bude rada za kazdou chvili. A ano, dala bych ji do skolky. Ty se ji doma stejne nemuzes venovat, tak jak by potrebovala. Musis varit, uklizet, starat se o mimi. Deti ve skolce maji plnohodnotny program.
Byl to jednorázový úlet, čtyřleté se nic nestane. Pokud to u vás není na denním pořádku, tak to ani nebude mít žádný dopad. Důležité je, že víš, že to není v pořádku a neházíš svojí chybu na dceru.
Nicméně musíš si zajistit nějaký oddech v rámci možností. Je starší ve školce? Máte hlídání? Nechá tě chlap někdy dospat? Jsi člověk, ne robot, i když jsi máma.
Jaký je rozdíl mezi plácnutím. pres plenu a třesením?
Jen tak pro info
Úplně nejlepší je studený obkládeček anebo studená sprcha na obličej. A je po nervováni. Řvoucí děcko se lekne a hodně dlouho si to pamatuje
. Poradila mi to dětská lékařka. A fungovalo to.
@Danula11 píše: Více
studená sprcha u čtyřletého dítěte?
tak to je mazec, chudák dítě…
@Keyllah píše: Více
Jj dala jsem to tu naschvál ať se máte o čem bavit. Tak si nechte děcka skákat třeba po hlavách a pak se ptejte na netu na rady co s tím. Fakt nechápu
.
@Danula11 píše: Více
tak někdo dokáže vychovávat dítko bez toho aby je musel strkat pod studenou sprchu
pro tebe asi nepochopitelné, ale je to tak…
Do školky chodí, ale spíš je doma, protože je často nemocná. Byl to zkrat, normálně řeším věci v klidu domluvou, když už je zle, tak křičím a nebo odejdu z místnosti. Teď to bylo pár dní náročnější, málo jsem spala. Do toho obě holky mají rýmu, starší nechce smrkat, než ji přemluvím ke smrkání trvá to i půl hodiny. Odsávat už se nenechá vůbec. Kvůli všemu se vztekala a do toho dělit čas mezi miminko a mladší dceru. Hrozně mě to teď mrzí a pořád na to myslím. Byl to okamžik, kdy jsem měla totální mlhu před očima a opravdu zpětně nevím, jak hodně jsem s ní cloumala. Jen už jsem se cítila naprosto zoufale. Připadám si, že ve výchově selhávám. @Liberalissima @lísteček
@Tereza-Sul píše: Více
Zkus kontaktovat Úsměv mámy, měli by to poradit lépe než my tady ![]()
Projednou to není konec světa, ale neměly by se takové věci stávat pravidelně. Je toho na tebe moc.
Dobrý den,
narodilo se mi třetí dítě a cítím se teď hodně vyčerpaná. Nejstarší dcera 4,5 roku je náročná. Hodně se vzteká, křičí, když není po jejím. Včera jsem s ní ve vypjaté situaci silně zatřásla/zalomcovala a křičela na ní ať se vzpamatuje. Držela jsem jí za paže. Byl to zkrat. Chtěla jsem dát miminku dudlík a ona mi trhla při vztekaní se svetrem. Lekla jsem se, že se mu mohlo něco stát. Poslední dny mě vůbec neposlouchala, v tu chvíli jsem si připadala naprosto zoufale, že si dělá co chce a já nevím, co s ní. Někdy ubližuje i své mladší sestře. Mám z toho velmi špatný pocit a dočetla jsem se, že s miminky se vůbec třást nesmí kvůli syndromu třeseného dítěte. Nemohla jsem jí tím něco způsobit, i když už je starší? Myslíte, že mohu trpět poporodní depresí? V tu chvíli jsem myslela jen na to, že chci, aby přestala křičet a vztekat se. Pláč miminka zvládám v pohodě, i občasné výlevy obou dcer. Snažila jsem se vše řešit v klidu. Ale poslední dny byly opravdu náročné. A mě v téhle situaci ruply nervy.