Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jelikož jsem asi 3 roky zpátky zavařovala okurky a ze 70 flašek mi jich asi 68 nechytlo
a protože jsem do toho šla zas a mám doma deset kilo okurek, prosím o blbuvzdorný návod, jak je mám zavařit, abych některé flašky nemusela zavařovat třeba i třikrát… ![]()
Chtěla bych nevařit nálev, ale všechno dávat do sklenic a zalívat jen vodou, a nechci používat umělé sladidlo.
Můžu se vybičovat a zavařit je i v troubě, když mi zaručíte, že chytnou. ![]()
Díky ![]()
Ahoj-já si myslím,že na láku zas až tak nezáleží,jako spíše na způsobu sterilizace.Já zavařuju už nějakej pátek a třeba ze stovky sklenic nechytne jedna dvě.Dodržuju pár pravidel-okraje lahví a víčka jsou suchá,nesmí být rezavá či jinak poškozená.Pak to všechno narvu do zavařovacího hrnce-klidně dvě patra-zaliju tak do půlky prvního patra vodou a nechám ohřát na 80° a pak hlídám 20 min.
Tot vse
Jo ale vždycky lák vařím-nebude to tím,že dáváš vodu? Třeba okurky potřebují nálev-fkt nevím.Třeba někdo jiný poradí
Tak my dáváme horký nálev, vršky sklenic musí být čisté (otíráme hadrem namočeným v teplé vodě). Pak vaříme v jedné vrstvě od doby co se to nahřeje na 80 stupňů 40 minut. Co vím tak letos chytlo vše. Podle mě ten horký nálev hodně pomůže, je to jako když zavřeš skleničku s horkou vodou taky pak jde hůř otevřít jak zchladne. Nálev tedy máme se sladidlem což ty nechceš.
Po vyndani z vody dat sklenicky vychladnout hlavou dolu, tj. aby staly na vicku. Alespon hned poznas ty, ktere se Ti nechytly ![]()
Já teda dávám horký nálev po dosažení teploty 80st.zavařuji 10min.mezi 80-85st.pak vytáhnu a dám mokrou studenou utěrku a vše se vždy chytlo
Dobrý den, zavařila jsem okurky při 80 °C 20 minut. Poté jsem je vyndala a nechala zchladnout. Když teď ovšem vyzkouším víčko, tak mi pruží, není přichytlé. Je to problém? Měla jsem je po sterilizaci sklenice otočit víčkem dolů? Zavařovala jsem poprvé. Děkuji.
@Verronika My zkoušíme, jestli teče nebo neteče - stačí obrátit sklenici dnem vzhůru a pokud to dobře nedrží, tak je vidět, jak unikají bublinky… Jinak my necháváme sklenice do vychladnutí zavřené v zavařovacím hrnci. Vyndaváme až pak ![]()
@Verronika Asi jo. Buď vypustit z hrnce vodu a nechat zchladnout, anebo horké vyndat a otočit víčkem dolů.
@makina jakou mají ty okurky chuť, když jsou naložené ve vodě??
@Amys Žádné bublinky nejsou vidět. V zavařovacím hrnci to nechat vychladnout pro mě nejde, protože to bych takhle zavařovala nejméně 3 dny, protože mám asi 40 sklenic ![]()
@Daša 2 Je to sice jiná diskuze, ale celkem mě ta představa vyděsila ![]()
@Daša 2 Nerozumím tvé otázce v rámci mé otázky. Okurky naložené ve vodě neznám. Já nakládala v nálevu.
@Verronika Já to vyndavám naběračkou na polívku opatrně po hraně hrnce a nahoře to chytim do utěrky a hned obrátím ještě horké dnem vzhůru
@DeTer To já právě neotočila, protože jsem to nevěděla
Jedině sterilizovat znovu.
@Verronika Tak to zkus, klidně ty víčka ještě jednou otentuj
aby byly fakt na těsno a zavař jednu várku a uvidíš… Jestli máš klasicý zavařovačky ( né šroubovací) tak správně přichycené je to když je tam prohlubeň