Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Dobrý den, mám termín 17.5. Potřebovala bych poradit j:
akou zavinovačku, když bude tepleji pak třeba v létě, nebo spíše na jaře… A jakou zavinovačku do postýlku.
A kde a jaké hnízdecko a mantinely jste kupovaly?
A jaké oblečení v tomto období doporučujete z porodnice? Vím, že může být jakékoliv počasí 🤣Děkuji moc
Ahoj, loni v červnu jsem také porodila děťátko, otázky jsem měla stejné. ![]()
Záleží, jaké finance do toho chceš dát.
Nejlepší je péřová pro novorozeně, ale na léto se mi zdála fakt teplá, tak jsem šla do bavlněné se zpevněnými zády, suchým zipem a mašlí
z jukki.cz, mantinel jsem tedy instalovala až teď v 7 měsících
Hnízdečko opět nejlepší péřové nebo bavlněné, mně ho šila švagrová, podobné tomuto
https://jukki.cz/…cko-pohodli/
Oblékla jsem jí bavlněné body s dlouhým rukávem, kaťata s packami, fusky navrch a kabátek přes body a bavlněnou čepičku. Měla jsem nedonošené miminko a byla zimomřivá, navíc bylo 19 stC po dešti, když jsme si ji v červenci odváželi domů.
Kdyby byl pařák, určitě bych stejně oblékla dvě tenké vrstvy a čepičku… je to pořád novorozenec.
https://www.zoot.cz/…t-gap-kimono
Pokud finance nepočítáš, pořiď vše péřové dle paní Kiedroňové… ![]()
https://www.kennyshop.cz/…ve-sety-4v1/
Normalni rychlozavinovacku na suchac, idealne mit dve, kdyz to poblije apod.
Ve vedrech jen prikryjes plinkou nebo vubec.
Rychlozavinovacku, hnizdo jsem nemela, mantinely uplne obycejne,,polstarkove,, co se mi libily v detskem obchode, kde jsme kupovali kocar… obleceni? krome prvni sady (novorozenecka sada, delaji je roztomile vc. cepicky) jeste urcite overal, z porodnice maji byt v teple, kdyztak ho nedas a jen prikryjes ![]()
Na co zavinovačku? Separování dítěte v zavinovačce od matky je cesta do pekel. Pak můžou nastat problémy s kojením. Zavinovačka přežitek z dob minulých, kdy nebylo dostatek infornací a výzkumů. Zavinovačka je blbost. Dítě máte mít v kontaktu kůži ba kůži, má být u vás. Jak ho dáte do postýlky, zavinete a nedejbože mu dáte dudlík tak to na kojení asi nebude.
Jinak doporučuji stránky www.lalivi.cz
Krásné věci, příznivé ceny
A hnízdečko he úplná blbiba, taky jsem ho pořídila před tím, než jsem se začala zajímat více o potřeby miminka. Ani jednou jsme ho nevyužili.
Oblečení od krátkých body po svetříky. Syn narozen loni na konci května, porodnici jsem opouštěla v 10 stupních. Nikdo ti neřekne jak bude.
Doporučuji více se začít zajímat o kontakt kůži na kůži, potřeby miminka, kojení.
Mám červnové dítě. Měla jsem fajn zavinovačku z lidlu. Bylo to takové teňoučky flees podšitý bavlnou, to jse měla v kočárku, byla tenká, pod kočárkem pořád dečka tenka po ruce. A na doma klasickou bavlněnou zavinovačku do postýlky, ve které stjeně nakonec nespala. Ona na sobě nic nesnesla. Kopla třikrát a bylo s ní vše dolu, a když jsem zavázala tak se zlobila. Takže spala více oblečená.
Na cestu z porodnice měla jen bavlněný overálek s dlouhým rukávem a tenkou čepičku. Venku bylo asi 28stupnu ve stínu, bylo fakt horko. Ale paní co byla se mnou na pokojí odjížděla ve stejný den a dala overálek, hrubý svetr, čepici a přikryla dekou…
A do kočárku pak měla dcera na léto legíny, body dlouhý rukáv jak bylo pod cca 22-23st… jak už bylo 24 a výš měla jen krátký rukávek. A když tak nějaké lehké kabátky. A ta tenká zavinovačka, případně dečka když se k večeru ochladilo.
Edit. hnízdečko jsem neměla, a mantinel obyč bilý z ikea byl nej, neboť byl kolem celé postýlky, dcera cestovala po postýlce hodně.
Zavinovačku jsem měla little angel zavazovací. Ta na sucháč se pořád rozepínala. Ale třeba starší dcera zavinovačku úplně nesnášela, chtěla volnost. Mladší je na začátku května a měla na sobě takovou soupravu do porodnice čepička, body, dupačky, kabátek a byla v zavinovačce do autosedačky tu jsme tedy využívali hodně. Mantinel jsem kupovala, až když se začaly otáčet a bouchat se o postýlku. Hnízdečko měla jen ta mladší nějaké obyč a za mě to byly vyhozené peníze.
Mám dvě děti v červnu - zavinovačku jsem měla obyč (na mašli) ale používala jsem ji jenom v kočárku, jako takovou vycpávku, aby dítě nelétalo sem a tam.
Hnízdo a mantinely (polštářkové) jsem si nechala ušít úplně obyčejné. Ono to hnízdo člověk stejně používá tak první 2-3 měsíce, pak už se dítě chce nějak zavrtat a to v hnízdě úplně nejde.
Pak už přišel podzim, chladnější noci a já do postýlky dala péřovou zavinovačku - nezavinovala jsem, jenom na ní děcka spaly. Nějak v půl roce jsem i zavinovačku dala bokem a dala dítě do spacího vaku.
Do porodnice jsem si vzala normální obleček pro novorozence (dupačky, bodyčko, čepka). Pro případ zimy jsem vzala deku. Ono není nutné to dítě zase nějak extrémně balit. V autě je v červnu teplo, ve vajíčku je to dítě extra zaizolované, tak ta deka bohatě stačí, jinak by se dítě mohlo taky kvalitně přehřát. Pokud by byla opravdu hodně zima, tak bych vzala třeba nějaký tenký fleesový overal + deku. Ale myslím, že deka stačí. Novorozenec se ve vajíčku nehýbe, tak stačí ho pořádně přikrýt a těch pár metrů do auta to zvládne.
@nikive No, tak ne každý je extrémista, co musí mít dítě non-stop na sobě. Většina lidí vozí v kočárku a je ráda, že si odpočinou. Obzvlášť v létě to musí být super mít na sobě připocené dítě. Moje dítě se kojilo na 100 % dobře stejně jako všechny děti mých známych. A vozila jsem v kočárku a po pár týdnech dostalo i dudlík.
U některých dětí je zavinovačka dobrá, že se nebudí „rozhazováním ručičkami“, prostě mají rada pocit, že jsou trochu zavinutá. Takže slabá zavinovačka na léto se hodit bude (dělají se i velmi tenké)
Souhlasím, že hnízdečko je spíš zbytečnost, ale záleží, jak je usporádaná domácnost a kam ho doma plánují pokládat. Je to na pár týdnů-měsíců.
Mantinely - tak dokud se dítě moc nehýbe, nejsou potřeba, takže to lze pořídit později, pokud vůbec - nedoporučujou se z hledicka bezpečnosti - zadušení.
Oblešení z podornice - záleží, jestli máš sedačku s fusakem. My měli k vajíčku fusak, takže oblečení jen jedna vrstva + čepička, šup do vajíčka, zapnout fusak a domu
bylo to začátkem října a moc teplo nebylo.
Měla jsem po starší dceři péřovou od EK a pak Little Angel. Druhá dcera je červencová a využila jsem obojí. Kojila jsem a kojím bez problémů. Loni nebyly moc vedra. Hnízdečko jsem neměla, mantinel ten nejlevnější bílý, na cestu z porodnice košilka s dlouhým a dupajdy a lehká čepka.
Malá je červencová. Zavinovačku jsme měli takovou tenkou na sucháč, těsně zavinující, používali jsme ji sice jen pár týdnů, ale bez ní si to moc nedovedu představit. Byly chvíle, kdy ji fakt nedokázalo uklidnit nic, jen zavinutí (ani kojení, ani pokládání na sebe, ani chování…). Po několika dnech jsme rychle sháněli druhou na střídání, když ta první byla v prádle. Takže doporučuju si ji pořídit, pokud by mimino bylo taky takové.
S tím, co všechno ti zaručeně zkazí kojení, se nenechej stresovat - my i ten dudlík normálně používáme, cca od 3 týdnů, a kojení je naprosto bez problémů a nevypadá to, že bychom toho jen tak brzy nechali.
Hnízdečko mi taky přijde nepotřebné, mantinely jsme taky neměli, na začátku měla k okraji postýlky dost daleko (druhou stranou se sundanou bočnicí je postýlka přiražená k mé posteli) a teď ji naopak baví chytat se za šprusle a brnkat o ně před spaním (pokud tedy někdy v té postýlce vůbec je, což už je dost zřídka…).
A oblečení je fakt hrozně různé podle počasí, koncem května, v červnu, může být 30 stupňů, ale i 12. Stejně tak jinak oblečeš nedonošence a jinak cvalíka. My jsme šli z porodnice v totálním pařáku (a s kočárkem tramvají, ne autem), takže měla jen body s dlouhým a byla přikrytá plenkou.
@nikive píše:
Na co zavinovačku? Separování dítěte v zavinovačce od matky je cesta do pekel. Pak můžou nastat problémy s kojením. Zavinovačka přežitek z dob minulých, kdy nebylo dostatek infornací a výzkumů. Zavinovačka je blbost. Dítě máte mít v kontaktu kůži ba kůži, má být u vás. Jak ho dáte do postýlky, zavinete a nedejbože mu dáte dudlík tak to na kojení asi nebude.
Jinak doporučuji stránky www.lalivi.cz
Krásné věci, příznivé cenyA hnízdečko he úplná blbiba, taky jsem ho pořídila před tím, než jsem se začala zajímat více o potřeby miminka. Ani jednou jsme ho nevyužili.
Oblečení od krátkých body po svetříky. Syn narozen loni na konci května, porodnici jsem opouštěla v 10 stupních. Nikdo ti neřekne jak bude.
Doporučuji více se začít zajímat o kontakt kůži na kůži, potřeby miminka, kojení.
Bože, zase tenhle kojo fanatismus!!! Píšeš kraviny.. jasně, kontakt s dítětem je důležitý, o tom žádná. Ale představ si, že jsem dítě zavinovala, spalo v postýlce (oh, ano, hrozný zločin!) a kojila do samoodstavu. S druhým ro praktikuji stejně.
Zakladatelko, obyč. rychlozavinovačka úplně stačí, nejlépe dvě, když se stane nehoda. Péřová je na červnové dítě zbytečná. Hnízdečko je dle mého taky jen zbytečný moderní trend, nic jiného. Mantinel mám z Ikei, ale dokud se dítě ani nepřetáčí, je též zbytečný.
@Lojzísek Tak to ti gratuluji, většina maminek tveho typu takové štěstí neměla. A ne, nejsem kojo fanatik. Jen vnímám potřeby svého dítěte.
@nikive píše:
@Lojzísek Tak to ti gratuluji, většina maminek tveho typu takové štěstí neměla. A ne, nejsem kojo fanatik. Jen vnímám potřeby svého dítěte.
Zajímaly by mě nějaké relevantní statistiky k těmto tvrzením (ne „psali to na Mamile“). Každou chvíli tu něco takového je, „dudlík - zlo, zavinovačka - zlo, bílý šum - zlo…“ ale já třeba v mém okolí neznám nikoho, u koho by používání zmíněných věcí vedlo k problémům s kojením nebo k přechodu na UM.
O kom vím, že s kojením problémy měl, tak je měl hned odpočátku, než vůbec stihli s jakýmkoliv dudlíkem nebo zavinováním začít.
@nikive píše:
@nikive píše:
Mého typu? Jakého?
Možná, kdyby matky Tvého typu komunikovaly jinak než jako búúú, co sežraly všechnu moudrost světa, bralo by je víc lidí na vědomí…
Moje děti spí v postýlce i proto, že mám odmala velice lehké spaní.. Děti potřebují hlavně odpočatou, klidnou mámu. Postýlku mám na dosah svého ležení, kdykoliv můžu pohladit, pochovat, nakojit dle potřeb dítěte. V zavinovačce spí jen prvních pár týdnů, tedy syn, dcera nesnesla odjakživa jakékoliv omezení. Děti se jeví jako spokojené, dobře jí, spí… Bez problémů kojím. Ve dne po kojení nechávám přitisknuté na hrudníku. Vozím pouze v kočárku, děti jsou v něm v klidu.
Možná by ženské jako Ty mohly připustit, že je mnoho cest a nikdo nemá patent na rozum. Každé mámě i dítěti vyhovuje něco jiného a nutně to neznamená, že z dítěte vyroste deprivovaný mrzák. Ale jasně, pro matky Tvého typu budu asi vždycky tyranka. To, co píšeš, není vůbec nijak podložené..