Závislost otce na mobilu

Anonymní
3.1.25 11:20

Závislost otce na mobilu

Ahoj/Dobrý den,

nejsem maminka, je mi 20 let a ještě bydlím s rodiči, protože studuji. Mám problém s tím, že můj táta je hodně závislý na mobilu. Už to zašlo tak daleko, že už spolu v domácnosti nekomunikujeme tak jako dřív. Mamce to taky vadí, několikrát se i kvůli tomu pohádali, třeba týden na mobilu moc nebyl, ale vždy se po týdnu vše vrátilo do starých kolejí. Normálně bych to neřešila, je mi přece 20, jsem dospělá a pokud to takhle táta chce, nemusíme se bavit.

Opravdu mě ale štve, že mám malého 9 letého brášku, se kterým netráví skoro žádný čas. Je mi z toho smutno. Místo toho, aby se mu věnoval, tak mu do ruky nacpe mobil (ano, můj bráška má v 9 letech svůj vlastní mobil - můžete hádat, kdo mu ho koupil), hlavně, že má taťka klid, syn zabavený na celý den. Bráškovi se věnuju jen já, ale z důvodu zkouškového teď nemám vůbec čas. Už jsme i spolu s mamkou domlouvaly tátovi, ať ten telefon omezí, ale ono nic. Přemýšlím už nad věcmi, že bych mu ten telefon prostě rozbila, nebo vzala a dala třeba ke kámošce, zkrátka, aby ho nenašel. P. S. Nevěra v tom není, to jsem si už zkontrolovala, prohledala jsem mu celý mobil plus táta nemá problém mobil mně nebo mámě půjčit.

Prosím, poraďte mi, co mám dělat. Jak to můžu jako dcera změnit? Už jsem opravdu zoufalá. Nemůžu se na to dívat, nechci žít v takové tiché domácnosti. Zároveň se nebudu stěhovat, to by se mému bráškovi nevěnoval vůbec.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33616
3.1.25 11:28
@Anonymní píše: Více

Tak neuděláš s tím nic, když táta nechce. A měla bys to přestat řešit. Tohle si s ním musí pořešit máma, jestli má pocit že kvůli čumění do mobilu nic jiného nedělá. Ty mobil nemáš? A teda jako pardon, ale prolustrovat tátovi mobil je hodně přes čáru teda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
216
3.1.25 11:28

Podle me s tim nemuzes delat vubec nic. Prdene plati, ze obecne pokud nekdo nechce pomoct sam, tak se proste muzes stavet treba na hlavu, on je dospely a svepravny a muze si delat co chce, i kdyz ti to muze pripadat nemoralni. Za druhe jako dcera s tim nemuzes delat uz vubec nic. Nemas zadne paky a nemas ani pravo mu neco prikazovat (i kdybys mela treba tisickrat pravdu). Tohle by mela resit spis tvoje mama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
3.1.25 11:42

Ty s tím nic neuděláš. Jinak mobil v devíti letech je už běžný. Znám děti, které ho mají už v přípravce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24818
3.1.25 12:15

Jako mu chceš vypínat wifinu, zrušit data, nebo jak si to představuješ? na to jako dcera opravdu právo nemáš, mluvit do toho, kolik času táta tráví na mobilu
co tam dělá? hraje nebo píše? nebo visí na sítích? že se nevěnuje svému synkovi je velmi smutné, ale to musí řešit tvá máma, nikoliv ty.
Tebe rodiče drží na vš, živí, takže bych šoupala nohama. Jsou v rodinách horší věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
3.1.25 12:20

Ty asi nemas moc vlastní život, viď?
Prestan řešit vztah tvých rodičů a napravovat jejich chyby, to není tvoje role.
Btw, dětem v 9 letech už se nemusí někdo nonstop věnovat. Plus rodiče jsou tvůj táta a máma, ne ty.
A kontrola mobilu tvého otce je brutálně přes čáru, neříká ti něco slovo soukromí?
Vztah tvých rodičů je věc jich dvou, ne tvoje. Chování tvého otce je jeho zodpovědnost. Musíš se naučit přijmout fakt, že nektere veci neovlivníš. Je ti 20, mas studovat, randit, cestovat a ne dělat matkootce bratrovi a vztahoveho kouče tvým rodičům.

• Citovat
  • Upravit
35821
3.1.25 12:25

9 lety děti mají normálně mobil.
Nepleť se do toho, ať si to vyřídí mamka.
Prohledávat někomu mobil? Nebo ho chtít rozbít, jinak jsi normální?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
3.1.25 13:17

Ahoj a zkoušela jsi o tom s tatinkem mluvit? Ne byt nastvana a zlobit se na nej, ale prave z pozice (vyrostleho) ditete, hele tati, me by taky jako male dite mrzelo, kdybys na me nemel cas, kdybych si s tebou nemohla povidat, kdybys me neucil vsecky ty veci. Ja jako segra muzu brasku ty veci ucit a delat s nim, ale to neni uplne ono, od taty je to nejlepsi. Nebo mu říct, co vse jste spolu v tomhle veku delali, na tom je založený vas dobry vztah. Jestli to tak bylo, psala jsi, ze jste driv komunikovali. Nejlepsi to bude vy dva o samote.
A pokud se to nezlepší nebo to nebude chtit slyset, udelala jsi pro to, co slo. Bude vedet, ze ti to vadi a schovani mobilu uz tomu nepomuze. Pak se muzes snazit jen co nejvic venovat braskovi ty a to bude hrozne fajn.
Chapu, ze te to mrzi a prijde mi, ze ostatni ti pisou jen z pozice rodice a nevzpominaji si, jak by to vnimaly jako deti.
Lustrovani mobilu se opravdu nedela, ale chapu, ze kdyz je podezreni na neveru nebo ji chceme vyloucit, neda nam to.. a rozumim, ze v tom mladem veku chce clovek resit vic aktivne a radikalne, dat opravdu najevo, ze nekdo překračuje hranice..
A z pozice ditete rodicu, kteri se detem moc nevenovali a netvorili vztah (zakladni materialno zajisteno bylo) vim, jak me to u me mrzelo a ze jsem se snazila to mladším sourozencum vynahradit, venovat se jim a vse je ucit. Vztah se sourozenci mame ted moc hezky. S rodici jsem to v tom veku rovnat nechtela, stvali me.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
3.1.25 13:22

Poslouchej, jsi dospělá a žiješ v domácnosti svých rodičů. Nemáš žádné právo rozhodovat o tom, jak tvůj táta tráví svůj čas nebo co dělá se svým mobilem. Přemýšlet o tom, že mu ho rozbiješ nebo schováš, je naprosto neomluvitelné a neuctivé. To není řešení, ale čistá manipulace a dětinské chování, které situaci jen zhorší. :roll:

Táta je dospělý muž, ne dítě, kterému budeš diktovat pravidla. Ano, je smutné, že se nevěnuje bráchovi, ale ty nejsi jeho rodič, abys ho nutila být lepším otcem. Pokud to vadí, řeš to s respektem, ne jako bys byla hlava rodiny.
A hlavně, místo soustředění na to, co dělá nebo nedělá táta, zaměř se na své studium a na to, jak můžeš ty sama bráchovi pomoct, když máš čas. Tvůj život není o tom převychovávat rodiče. Respektuj jejich rozhodnutí, i když s nimi nesouhlasíš.
A pokud ti to tak strašně vadí a obtěžuje, tak se přeci můžeš odstěhovat, jsi plnoletá, studium není překážka, bráchu ať si poresi rodiče, najdi si práci a je to, ale to už je moc těžké, že :roll:

Příspěvek upraven 03.01.25 v 13:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
674
3.1.25 13:23

Lepší mobil než alkoholik.To je pak teprve zlo.Tam by bylo na místě ty flašky rozbíjet. Ale chtít rozbít mobil? Stejně si myslim že by běžel pro novej a asi by mezi vámi bylo ještě větší zle.Ale tohle by spíš měla řešit máma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
3.1.25 13:28

Je to život tvé mámy a tvého táty.
Ok, můžeš mu říct nějaký svůj náhled nebo názor. Ale to je tak všechno. Ale to že tady vymyslíš věci jako rozbít mobil, dát pryč a tak, tak je dost za hranou. Totálně přes čáru. A to nehovořím o tom, že by bylo dobré se podívat na to, jak hovoří zákon ohledně lezení a čtení jiného mobilu než vlastního. To si laskavě prostuduj. Jelikož jsi dost na tenkém ledě.
Jaké právo máš prolézat otci mobil? :cert:
Pokud se otec nevěnuje bratrovi, tak je to škoda, ale tak bratr má snad i matku ne?
Víš kolik rodičů je rozvedených a děti mají třeba jen maminku a nebo tatu? Tak když se otec nevěnuje, tak má naklusat matka.
Tvůj bratr není už mimino. Takže se snad dokáže zabavit sám. A nemusí mu někdo dělat animátora celý den.
Starej se o své zkouškové a přestante s matkou šikanovat otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.1.25 13:58

Ahoj, radši píši anonymně, jelikož to, co ti tady píší ostatní mě děsí:)) A většinou to jsou lidé, kteří doma žijí se stejným problémem. Je super, že se snažíš najít cestu, jak rodiče zapojit do věnování se svým dětem. Většina Čechů je nastavená tak, že pokud někdo nechce tak nechce, proč bych já někoho nutit?:)) Akorát to ukazuje, že máš ráda svou rodinu a mimořádně svého bratra. Pokud něco milujete, asi nebudete situaci pozorovat jako kakabus a nic s tím nedělat, takže naprosto chápu, že to chceš změnit. Ano, nahlížení do něčího mobilu není správné, ale chápu, proč jsi to udělala. My měli doma ten stejný problém. Manžel pořád čuměl do mobilu a to dennodenně, taky mě to štvalo. Chtěla jsem, aby volný čas netrávil jen s telefonem, ale i se mnou a dětmi. Nehledě na to, že i náš sexuální život trochu pokulhával… Bohužel na mobilu vyřizuje i pracovní věci, takže se to moc korigovat nedalo. Pomohlo nám chodit s dětmi na výlety, do kina, do divadla, ježdění na kole (i náš sexuální vztah je teď mnohem lepší). Pokud má tvůj otec nějaké hobby, zkuste to zkusit s ním.
Jediná rada ode mně, která by něco mohla změnit na tvé situaci, je trávení spolu více času jako rodina. Klidně navrhni nějakou společnou aktivitu pro celou rodinu, určitě se tvůj bratr nadchne a tví rodiče nebudou mít na vybranou:)) Rozhodně neposlouchej ostatní, kteří ti píší, že s tím nic neuděláš. Za zkoušku to podle mě stojí, nic tím neztratíš. Rozhodně otci ale neschovávej ani nerozbíjej mobil, to situaci nevyřeší, myslím, že by to situaci jen zhoršilo.

Doufám, že jsem ti pomohla a hodně štěstí při zkouškovém! :srdce:

• Citovat
  • Upravit
116
3.1.25 21:22

Naprosto ti rozumím, taky mám mezi svými blízkými podobné případy. Chybí mi, že už kvůli té závislosti nemáme vztahy jako dřív a popravdě taky nevím, jak z toho ven. :?
Neříkám, že já na internetu závislá nejsem, ale rozhodně bych do mobilu nikdy nekoukala, když jsem s rodinou nebo přáteli.
Rozhodně ale není dobrej nápad mu telefon brát nebo rozbíjet. Můžeš se akorát znova pokusit mu to vysvětlit. Třeba si jednou dá říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
408
4.1.25 07:46

Mobil je zlo.
S tatou nic neudelas. Az si budes hledat zivotniho partnera, dej si pozor na jeho zavislosti. Aby se neopakoval stejny zivotni vzorec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3167
5.1.25 17:43

A tvoje máma se bráchovi nevěnuje..? Proč..?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný