Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, potřebuju upřímný názor lidí, kteří jsou v dlouhodobém vztahu. Nejlépe teda.
Je mi 26, mám momentálně 8 měsíců vztah. Je to můj asi první,,dospělácký" vztah a poprvé jsem s někým koho opravdu miluju. V rodině nemáme moc fajn vztahy, a tak jsem za něj opravdu ráda a s tím se pojí i strach z toho, že ho nechci ztratit. A taky pořád nedokážu rozeznat kdy ze mě mluví úzkost a kdy intuice.
Přítel dělá spoustu věcí které by mi jako důkazy lásky měli stačit. Říká mi že mě miluje, plánuje se mnou budoucnost, plánuje to jak spolu budeme trávit volný čas, vaří pro mě, když spolu zrovna nejsme tak mi píše na dobou moc a dobré ráno, zajímá se co celý den dělám, má rád mého psa a pomáhá mi se o něj starat i když nemusí, trávíme čas u jeho rodiny, setkáváme se s jeho i mými kamarády, vaříme spolu… A mohla bych pokračovat. Přesto mě jedna věc trápí a nevím jestli je to dobré znamení.
Nevím kdy jsem si toho začala všímat ale už se na to nedokážu přestat zaměřovat. Snad úplně pokaždé když jsme venku a jde okolo nějaká holka, nebo ženy, pokaždé se podívá. Asi to není tak že by na ně vyloženě čuměl, ale ten pohled mu tam vždycky zaletí. Já mám potom pocit že pro něj nejspíš nejsem tak dobrá, že to se mnou nemyslí vážně když má potřebu dívat se na jiné ženy.
Mám ve svém okolí případy nevěry a bojím se že se mi to stane taky, mám problém mu věřit že to se mnou myslí vážně když se musí dívat po jiných holkách. Vím že podívat se na někoho není nevěra, ale dívat se na každou která projde kolem a i před vlastní přítelkyní mi taky přijde trochu too much.
Co si o tom myslíte? Je to u chalpů normální a bojím se zbytečně, nebo si na to mám dát pozor a promluvit si s ním o tom?
V rodičích jsem nejlepší vzor toho jak fungují vztahy neměla a teď mám pocit že se pořád učím jak to má fungovat..
To má neustále koukat do země? Ty se nekoukáš kolem sebe a nekoukneš na jiného chlapa? Hele dokud jen kouká a nesahá tak se nic neděje
@JancaS84 Neřekla, bojím se že budu zase za žárlivku. Vím že jednou jsme seděli někde na lavičce, povídali jsme si a on se podíval na holky co šly zrovna kolem. Já jsem mu nějak uraženě řekla něco ve stylu,,aby se nepodíval…" A on jenom vyrukoval s tím že se díval na něco co zrovna jedna z těch holek držela v ruce ![]()
Takže jsem přišla k závěru že si vždycky najde nějakou výmluvu. Vím že on je takový ten typ člověka co pořád sleduje své okolí, ale na babu se nikdy nezapomene nepodívat..
Může to být jen zamyšlení, může ho bolet hlava nebo prostě jen tak kouká do prázdna a registruje pohyb kolem sebe. Jsi si opravdu jistá, že vědomě sleduje jiné ženy? Když se na to člověk začne soustředit, má tendenci si každý takový pohled podvědomě potvrdit a vidět ho i tam, kde vůbec není. Podle toho, co píšeš, se k tobě jinak chová skvěle a dává ti lásku najevo na každém kroku. Zkus si s ním o tom otevřeně a v klidu promluvit a říct mu, co tě trápí, bez vyčítání, jen tak, jak to cítíš. Vzájemná důvěra a otevřenost je totiž jeden ze základních kamenů pevného vztahu. Bez ní se jen těžko něco buduje, rozvíjí a opečovává.
@ka2ka Samozřejmě že občas se podívat ne někoho je lidské, ale nejak přirozeně nemám tu potřebu čumět po jiných mužích… Protože vím že toho nejhezčího mám stejně vedle sebey tak na co bych si potřebovala prohlížet jiné a porovnávat jestli náhodou nejsou lepší?
Tohle dělal můj ex. Podívá se asi občas každý, ale tohle bylo pořád a všude.
Nejsem žárlivá a hned jsem z toho nevyvozovala nevěru, ale přišlo mi to takový… no, asi nedůstojný, jak si prostě nemůže pomoct 😝
@krecik.dzungarsky tohle nejsou pohledy do prázdna… Tohle jsou pohledy typu: Zaregistroval jsem že tam jde žena, tak se podívám…
Chci mu to už dlouho říct, cítím že kvůli tomu nemám takovou důvěru jakou bych ve vztahu chtěla. Ale mám pocit že potom se bude snažit nedívat se jenom kvůli tomu, aby neměl problém, a stejně to bude dělat dál když třeba zrovna nebude se mnou. Taky vůbec nevím co bych dělala dál. Co kdyby se nic stejně nezměnilo a jenom si našel výmluvu typu že se dívá na všechny lidi?
@Nevšední… Přesně tak.. Nemám kvůli tomuto chování důvěru v tom vztahu…
@WeanFinnal píše: Více
tak upřímně tohle koukej řešit protože kouknou se na jiného člověka je lidský a normální ale dělat z toho závěr že se tě chystá opustit a kdoví co už normální není
A opravdu se dívá na každou ženu, která projde kolem, anebo to tam hledáte? Protože pak to tam uvidíte… Zkuste se teď zaměřit na to, jak kouká na muže. Nejspíš zjistíte, že kouká i na ně. Protože lidi když chodí po ulici, tak se obvykle dívají na druhé… Ten problém tu bude spíš v tom, že vnímáte ostatní ženy jako konkurenci a nedokážete příteli důvěřovat. Ono je potřeba věřit ve vlastní hodnotu, nesrovnávat ji s hodnotou jiných žen a mít důvěru v tom, že partner chce vás. Nevěra je něco, co se může stát vždycky. A ani to nemusí být s hezčí a lepší ženou, než jste vy. Je třeba umět žít v míru s vědomím, že druhého nemůžete ovládat a prostě může dělat věci, které se vám nebudou líbit a které vám ublíží. Pokud se to stane, budete mít možnost zvolit si sebe a vztah opustit. Nebo zůstat. Ale možnost, že byste mohla jakkoliv zajistit, že vám partner nebude nikdy nevěrný, neexistuje. Tomu riziku se prostě vystavujeme úplně všichni, když vstupujeme do vztahu… Nestahujte kalhoty, když brod je ještě daleko…
Tak mu to příště řekni s odstupem času při vhodné příležitosti a ne jako výčitku.
Něco jako ve stylu, že tě to trápí a byla bys ráda když by to ve tvé přítomnosti mohl trochu korigovat.
Ale jinak chlapi prostě čumí na ženský. Chodila sem s kolegama z práce na pivo/víno a hodnotila je s nimi ![]()
Ale to neznamená, ze chtějí hned zahnout.
Myslím, že se k tobě chová moc hezky. Každý se chlap se rád podívá, na hezkou holku, na pěkné auto… Nic to neznamená, většinou už vteřinu po neví, kdo kolem něj šel. Nezkaz si to podezříváním a žárlivostí. Kdyby dělal jiné věci - měl kamarádky, lajkoval příspěvky cizím holkám na instagramu, tak to by bylo blbé, ale takhle se nic neděje.
Nevím, asi je do jisté míry normální.
My jsme na začátku vztahu jeli do exotické destinace na dovolenou, kde můj chlap dost pokukoval po jedné Australce, bylo to úplně spontánní, myslím si, že ani on sám si toho nevšiml, ale na ni byl strašně milý, furt s ní chtěl mluvit, nešlo to přehlédnout ![]()
No, já jsem to vyhodnotila, že nemá smysl to řešit, stejně za dva dny jedeme na jiný místo, a už ji v životě neuvidí. ![]()
Asi se tyto věci dějí a pokud to není vyloženě častý, nebo destruktivní, nechala bych to být.
Ale on se možná prostě jen dívá, nejspíš úplně automaticky. Proč hned vyvozujete, že vás srovnává a přemýšlí o tom, jestli ona není lepší? To vypovídá jen o tom, že vy si jako žena dostatečně nevěříte. O jeho vidění vás nebo jiných žen to neříká nic… Vy na něj aplikujete svoje rozumění tomu, co se děje. Ale ono se to možná vůbec neděje…