Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Ahoj maminky,
ani nevím, co od diskuze čekat. Asi chci jen vědět, že v tom nejsem sama. Než se mi narodil chlapeček, malovala jsem obrazy. Byl to moje práce i koníček. Chce to klid, soustředění a spoustu času. Teď si přijdu nenaplněná. Mám ročního chlapečka, který spí jednou denně cca hodinu a jinak vyžaduje pozornost. Maximálně si ho užívám, ale prostě si na sebe nedokážu najít potřebný čas. Tatínek se stará krásně, když není v práci, a to úplně maximálně, ale přes týden to na mě vždy dolehne. Jak to máte s koníčky a prací vy? Najdete si čas a kdy?
Ne.
Jak kdy…někdy právě při tom spánku…někdy vezme chlap malou ven v kočárku…ale to spíš pořádně vysmejcim podlahu…
Ne
Buď se starám nebo jdeme ven nebo si hrajeme. A když ne tak vařím, peru. Nebo když je lepší den tak jedeme autobusem do města na chvíli nebo jedeme k rodičům. Obcas s kámoškou ven. Když mám hlídání tak jdu sama si koupit něco na sebe nebo výjimečně na kosmetiku. Teď půjdeme s mužem po dlouhé době do kina. Syn má 2 roky, vyžaduje pořád pozornost je ještě malý no
Mam 3,5leta dvojcata, v týdnu jsem na ne také skoro celý den sama, víkendy tatinek pomaha a občas si je vezme na víkend k rodičům a ja mam volno. Ale je to fičák. Najdi si kamaradky, s kterými se da trávit čas, vice to uteče ![]()
Pracuju nepřetržitě, takže to jde, ale žádná hitparáda to samozřejmě není. Někdy jsem fakt mrtvá, někdy se mi krutě nechce. Dceři je 2,5 a už je to lepší, občas si aspoň přečtu pár stránek knížky a tak. Ale jako za bezdětna to není a asi ještě dlouho nebude… ![]()
Ještě teda někdy ponocuju a dívám se na Netflix. Ale to pak jsem unavená. A odpoledne když někdy spí taky někdy film nebo zas uklízím. Chci mu dělat albumy tak to potřebují pořešit
@suzka1 píše:
Mam 3,5leta dvojcata, v týdnu jsem na ne také skoro celý den sama, víkendy tatinek pomaha a občas si je vezme na víkend k rodičům a ja mam volno. Ale je to fičák. Najdi si kamaradky, s kterými se da trávit čas, vice to uteče
Ale ty máš aktivní prarodiče. Tam je to samozřejmě o něčem jiném.
Pár let to trvalo, než jsem mohla mít zase čas sama na sebe. Dceři je teď 10 a je to super. S ročním dítětem malovat obrazy, to se asi jen tak někomu nepovede ![]()
Tak určitě. Od té doby, co děti začaly chodit do školky, mám spoustu času!
Mám holky 2,5 a rok. Když jsou obě doma, moc toho neudělám, protože starší přes den nespí. Když je starší v jeslích, tak maximálně využívám spánky mladší (2×1 hodina denně). Učím se intenzivně jazyk a a taky doma cvičím. Jen to chce se k tomu dokopat a nesedět u telefonu nebo televize. A rozhodně neuklízím, když malá spí! Uklízím vždy s dětmi, je to sice náročnější, a o hooodně delší, ale stojí to za to. A pak taky občas využívám asi 30-60 minut večer, po tom, co usnou děti, zase k učení jazyka. Zbytek večera pak věnuji manželovi ![]()
Ale jo, děti už jsou celkem velké (2. stupeň), takže volný čas se najde. A nedřepět na emiminu, tak je ho ještě víc ![]()
Takže o víkendu na sebe máš čas? To je paráda, ne?
Já absolutně nemám chvilku pro sebe. Dítě mám skoro 1,5 roku, k tomi dva puberťáky. Ti potřebují tedy hlavně hodně jídla
, takže pořád vařím nebo peču. Když batole spí nebo když to jde, případně večer, pracuju na 50% na HO. Manžel je super, ale staví nám dům, takže ten se vrací až večer a to už batole ukládám. Někdy pomůže ráno, nakrmí a tak, ale mezi tím já právě pracuju. Víkend jede taky od rána do večera na stavbě. Babičky pracují a hlídací je jen jedna a je to ve frekvenci tak 1 za měsíc na dvě tři hodiny a to se jdu věnovat starším, jdeme do bazénu nebo objíždíme doktory.
V noci kojím, takže dítě s námi v posteli.
Potřebovala bych čas pro sebe jako sůl, ale není to momentálně jak udělat, musím prostě vydržet..Díky za vykecání, člověk si aspoň uleví. ![]()
Ahoj maminky,
ani nevím, co od diskuze čekat. Asi chci jen vědět, že v tom nejsem sama. Než se mi narodil chlapeček, malovala jsem obrazy. Byl to moje práce i koníček. Chce to klid, soustředění a spoustu času. Teď si přijdu nenaplněná. Mám ročního chlapečka, který spí jednou denně cca hodinu a jinak vyžaduje pozornost. Maximálně si ho užívám, ale prostě si na sebe nedokážu najít potřebný čas. Tatínek se stará krásně, když není v práci, a to úplně maximálně, ale přes týden to na mě vždy dolehne. Jak to máte s koníčky a prací vy? Najdete si čas a kdy?