Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Omlouvám se za anonym, ale jedná se o osobní informace.
Začalo se mi stávat, že z ničeho nic začnu být dezorientovaná. Stalo se mi to asi 3-4×. Začne to tak, že se mi udělá lehce špatně od žaludku, takoví jako motýlci v žaludku a dle mého mi rychle klesne tlak, protože cítím takový ten chlad v obličeji a nepříjemný pocit skoro až na omdlení. Ale co je s tím spojené, tak v tu chvíli najednou jakoby vůbec nevím, kde jsem a co je a není skutečné. Trvá to pár vteřin, maximálně minutu, pak to přejde a vše je v pořádku. Poprvé jsem tomu nějak nevěnovala pozornost, podruhé jsem seděla doma na gauči a byla jsem v tom stavu donucena si na gauč lehnout, jak se mi začala motat hlava a manžel si hrál venku s dětmi, slyšela jsem hlasy, ale najednou jsem vůbec nevěděla, kdo to je, nemohla jsem si vzpomenou, jestli mám děti a jestli to je moje rodina. Jakoby to bylo ve snu, takový ten pocit, když najednou vpadnete do rozjetého děje a nemůžete se zorientovat. Potřetí jsme jeli s manželem v autě a já jsem najednou vůbec nevěděla, kde jsme a kam jedeme, nepoznávala jsem to místo, jakoby bylo úplně cizí, přitom jsme tam jeli snad tisíckrát. A naposledy to bylo dnes, to nebylo tak hrozné, protože zrovna přišla dcera ze zahrady a mě se nějak podařilo udržet se v realitě. Nicméně i tak to bylo velmi nepříjemné. Opakuje se to zhruba po týdnu až deseti dnech.
Tuší někdo, o co se může jednat? Setkal se s tím někdo? Mám to nějak řešit? A kde případně?
Děkuji za jakoukoliv radu, jsem upřímně celkem vyděšená.
Nízký tlak, panická ataka, málo cukru, malá mrtvice…
To chce doktora.
Mám podobné stavy. Byla mi diagnostikována panická ataka
. Každopádně zajdi k lékaři, ať ti udělají veškerá vyšetření. Přeji hodně štěstí, ať je to snad „jen“ ta panická ataka ![]()
Hodně mi to připomíná stav, který jsem zažila před pěti lety. Od té doby se to naštěstí neopakovalo.
Začalo to úplně stejně. Seděla jsem doma, psala seznam na nákup a najednou se mi udělalo tak trochu špatně od žaludku, takový zvláštní stav. Nějak jsem ještě napsala pár položek a šla si lehnout na gauč. Najednou jsem si vůbec nedokázala vzpomenout na jména mých blízkých, známých, nevěděla jsem, kolik má bratr dětí, s vypětím všech sil jsem si vzpomněla na jména mých dětí. Bylo to opravdu stresující.
Manžel mě odvezl na pohotovost. Během tak čtvrt hodinky se vše uklidnilo, ale mě hospizalizovali.Byla jsem v nemocnici cca čtyři dny a udělali snad všechna možná vyšetření…CT, magnetická rezonance, echo srdce, EKG, různé odběry…
Celou kauzu uzavřeli s tím, že se jednalo o prekolapsový stav.
To se mi ale vůbec nezdá, nebyla jsem vůbec ve stresu, spíše naopak. Spokojená…
Prostě na nic se nepřišlo, příčina neodhalena.
Sice je to už pět let, ale od té doby mám takový zvláštní pocit…opravdu nikdo mi neřekl, co za tím bylo.
Taky jsem si myslela, že mám při tom stavu nízký tlak a nakonec, když mi ho při tomto „záchvatu“ změřili, byl neskutečně vysoký!!!
Určitě by to chtělo vyšetření. Možná neurologie, EEG, nebo CT. Nevyznám se v tom, ale brácha má vzácnou formu těžké epilepsie a podobný stavy mívá taky. Než přemýšlet co kde kdo a jak, tak se seber a nech se vyšetřit. Tady nikdo přesně na dálku neurčí čím to je
Stává se mi to také, ještě doplněné o brnění ruky a mlhou před očima. Ne tak často jako tobě, ale popis sedí. U me je to druh migrény. Také mám za sebou vyšetření na neurologii.
Zakladatelko byla jsi s tím někde? Aspoň u toho obvoďáka? Určitě to chce řešit.
Já právě nepociťuji jinak nic jiného fyzického, jen to „nevolno“ od žaludku a pocit jakoby nízkého tlaku, jako kdyby se mi najednou odkrvil mozek, ale žádné mžitky nebo tak to ne. Někdy mě to ale nutilo jakoby to prodýchat, jako bych měla málo vzduchu. Ale nejhorší je prostě ta náhlá dezorientace, kdy fakt nevím, co se děje, kde jsem, co je a není skutečné, nepoznávám místa, nemůžu si vzpomenout, kde jsem, i když jsem doma…
A hlavně i ten interval v jakém se to opakuje.. teď jsem to sledovala a naposledy to bylo minulý pátek a teď dnes, takže opravdu něco přes týden.
@Spokojení Zatím právě nebyla, byly teď dovolené a tak, tak jsem tomu nevěnovala pozornost a hlavně jsem to brala jako nějaký náhodný stav. Když se to stalo jednou, dvakrát… potřetí už mi to přišlo divné a sledovala jsem si, kdy se to stane příště a pak zase dnes. Takže to asi budu muset řešit. ![]()
@Anonymní píše:
A jaký lékař? Obvoďák?
šla bych za obvoďákem, pošle tě všude, kde je třeba
@aleba Nejhorší je, že moje obvodní není nic moc. Měla jsem obvodní ve svém rodném městě, ta byla zlatá a pak mě vzal tchán k jeho obvodní tady, kde žijeme teď (byli jsme s manželem silně nachlazeni, potřebovali jsme rychle vyřešit neschopenky) a já teď nevím, zda mě pod sebe rovnou převedla nebo ne. Ale tahle druhá je taková ta typická stará doktorka, nic moc, nechce se mi k ní s takovou neurčitou věcí
.
Jsem naprostý laik a stejně jako jiní si myslím, že to může být něco nebo nic a každý má příznaky jiné. Posoudí lékař.
Taky se to něco podobného stává, možná v souvislosti se zmíněnou migrénou, možná v souvislosti s něčím jiným.
Jako dospívající jsem měla i problémy při delším stání, najednou jsem nevnímala realitu, neviděla, neslyšela, jen jsem stála.
V jiné situaci (a později jsem zjistila, že snad po léku, který jsem x-krát snesla) jsem najednou byla mimo časoprostor, vůbec jsem nevěděla, co je za den, jestli je jaro nebo podzim.
Někdy zase něco dělám a přitom mám pocit, že to nejsem já, že jsem někde za sebou, trvá chviličku max. pár minut.
Pokud se ti něco nezdá, zajdi za praktickým lékařem.
Zkus obvodní co ti řekne a jestli tě někam pošle. Pak kdyžtak zavolat na neurologii, říct jim co se ti děje a jak případně postupovat. Určitě budou vědět.
Omlouvám se za anonym, ale jedná se o osobní informace.
Začalo se mi stávat, že z ničeho nic začnu být dezorientovaná. Stalo se mi to asi 3-4×. Začne to tak, že se mi udělá lehce špatně od žaludku, takoví jako motýlci v žaludku a dle mého mi rychle klesne tlak, protože cítím takový ten chlad v obličeji a nepříjemný pocit skoro až na omdlení. Ale co je s tím spojené, tak v tu chvíli najednou jakoby vůbec nevím, kde jsem a co je a není skutečné. Trvá to pár vteřin, maximálně minutu, pak to přejde a vše je v pořádku. Poprvé jsem tomu nějak nevěnovala pozornost, podruhé jsem seděla doma na gauči a byla jsem v tom stavu donucena si na gauč lehnout, jak se mi začala motat hlava a manžel si hrál venku s dětmi, slyšela jsem hlasy, ale najednou jsem vůbec nevěděla, kdo to je, nemohla jsem si vzpomenou, jestli mám děti a jestli to je moje rodina. Jakoby to bylo ve snu, takový ten pocit, když najednou vpadnete do rozjetého děje a nemůžete se zorientovat. Potřetí jsme jeli s manželem v autě a já jsem najednou vůbec nevěděla, kde jsme a kam jedeme, nepoznávala jsem to místo, jakoby bylo úplně cizí, přitom jsme tam jeli snad tisíckrát. A naposledy to bylo dnes, to nebylo tak hrozné, protože zrovna přišla dcera ze zahrady a mě se nějak podařilo udržet se v realitě. Nicméně i tak to bylo velmi nepříjemné. Opakuje se to zhruba po týdnu až deseti dnech.
Tuší někdo, o co se může jednat? Setkal se s tím někdo? Mám to nějak řešit? A kde případně?
Děkuji za jakoukoliv radu, jsem upřímně celkem vyděšená.