Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, před týdnem jsem zakládala diskuzi kvůli psovi, dnes kvůli mé kočce. ![]()
Byla jsem dnes u veterináře s kočandou, protože mi během měsíce hrozně zhubla. Trčí ji kosti nad zadkem. Předtím byla vypapkaná a teď se mi ztrácí před očima. Před 1.5 měs měla 4kg necelé. Teď má něco málo přes dva kilogramy. Občas ji u misky vidím, že nějaké granulky pobaští, ale když ji nabízím kokina, tak mi na ně kašle, což dřív nedělala. Nezdá se mi ani, že by nebyla čilá, občas dokáže pomalu levitovat po bytě a je víc ve vzduchu než na zemi. Veterinář ji jen poslech a bez dalšího vyšetření, na kterém jsem trvala, mi řekl, že ji nic není, pokud žere a je aktivní. Krev prý zbytečně brát nebude, že bych zbytečně utratila, což mi problém nedělalo… chtěla jsem, aby udělal rentgen, ale ten prý mají jen větší veteriny. Chci jít zítra k jinému veterináři, ale přesto se ptám, jestli někdo nemá s tímto zkušenost a jestli byste věřili veterináři, který jen kočku poslechl, prohmátl a poslal mě domů
![]()
Kočanda má 3 roky, je kastrovaná.
Ahoj, je kočka pravidelné odčervovaná? Vím, že začervené kočky hubnou. Pokud ale moc nežere, zašla bych určitě k jinému veterináři. Tomu tvému bych opravdu nevěřila. Kočka může mít nějakou vážnou nemoc… ![]()
@Maculinka obcas ji vidim ze nejake granulky basti
no nejake je dost malo pokud nema jinou stravu
v tom vidim hlavni rozpor mezi tebou a vetem…on se odvijel od toho ze zere…z tveho dotazu, ale chapu ze v podstate nezere. Muze to byt milion veci…od smotku chlupu az po napr rakovinu kdyz takhle strada…bez vysetreni se to ale rict neda.
Co tedy ji?? Kolik za den?? Je domaci venkovní??
Vezmi ji na tu „vetsi“ veterinu at ji poradne vysetri
muze to byt prkotina co se rychle vyresi a jen se zbytecne trapi
A ano kdyby me nas veterinar kocku poslechl, prohmatal a poslal me domu ze je ok. Verila bych mu. Nicmene si myslim ze pokud by vedel (coz si u toho tveho nejsem jista zda nedoslo k nejakemu nedorozumeni) ze prakticky nebasti, to vysetreni by vypadalo naprosto jinak ![]()
Častý problém u koček jsou ledviny. Zkus ji nechat vzít krev. Není i víc unavená, nepolehava?
Já bych se zaměřila na to jídlo. A podstrojovala jí i třeba masem. Nebo koupila i nějaké kvalitní granule pokud nemáte. Taky bych ji asi vzala jinam na vyšetření. Ale po zkušenosti vím, že ani rentgen a kvalitně vybavená veterina nejsou spásné. Z nás jen tahali peníze a kocoura nechali trpět. Nám pomohl právě ten doktor, coho jen prohmát a měl hned jasno. Od tý doby máme klid.
Je to hodně o tom, jakou má veterinář intuici: jak píše @Ajuše, nám pražská veterinářka s hypervybavením léčila kočku na alergii, a venkovská doktorka, co má jen rentgen a i ten jen v jedné ordinaci ze dvou, poznala dlouho „zapouzdřenej“ a nově propuklej ušní svrab. Problém bych viděla spíš v tom přístupu, že to nechce řešit.
Jinak rentgen podle mě nijak důležitej nebude, to je zlámaný kosti a tak, spíš odebrat krev, případně ultrazvuk (ucpaný břicho apod.). Pokud jde o jídlo, rozhodně bych zkusila dát maso, nebo třeba kapsičky - někdy taky kočka nejí, že má zánět dásní a blbě se jí kousá. A rozhodně zkontrolujte odčervení: i když je domácí, může mít parazity (přineseš nějakej exkrement na botě, a už to je).
Mě takhle hubla kočenka při selhání ledvin, určitě nech vyšetřit krev.
Taky jsem pro krevní testy. Můžou hdoně ukázat. Já je taky nechala udělat naší kočce, i jiná vyšetření. Ale bohužel jí to nezachránilo. Podle testů paradoxně zdravá kočka, oslepla a přestala žrát. Zřejmě z důvodů nádoru na mozku.