Žena v domácnosti 2015
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Žena v domácnosti 2015
Zdravím,
nevíte někdo jak to je pokud bych chtěla zůstat doma a starat se o děti ( 10 a 5 let). Mohu byt doma do 7 let mladšího nebo do 15 let mladšího nebo staršího z dětí? V článcích co jsem na toto téma četla se nějak ztrácím
Ráda bych tedy věděla jaké podmínky musím splňovat a jaké je omezení (výdělek, odpracované hodiny, omezení v Mš a Zš, atd.) a co musím udělat a doložit, když se rozhodnu zůstat doma a pečovat o děti ![]()
Teď jsem hlášena na úřadu práce a mám uzavřenou dohodu o provedení práce s rozsahem max. 300 odpracovaných hodin a mám možnost mít dohodu ještě u jiného „zaměstnavatele“.ainfo moc děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak proč bys nemohla. UP za tebe platí SZP, tady problém není.
Maximálně ti mohou časem dát nůž na krr - bud vezmeš trvalou práci, co ti nabídnou nebo musíš odejít z UP. Ale nemyslím si, že to udělají, pokud i tak pracuješ, projevuješ aktivitu.
Případně jde odejít z UP, zajít na pojištovnu a nechat se k nim registrovat jako Osoba pečující o dítě do 7mi let. Pak nemusíš do 7mi let dítěte nic, jsi prostě doma, tvoje pojistovna za tebe platí SZP. Ale nesmíš si nijak přivydělávat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neměla by si tazatelka přece jenom platit sociální pojištění? Ty roky pak mohou chybět ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blbk já jsem byla žen v domácnosti, na ÚP jsem se odhlásila a na pojišťovně nahlásila ženu v domácnosti. Nevím ale jestli si můžeš pak něco přivydělat
Zdravotní platil stát, sociální nikdo, to si můžeš platit sama. Byla jsem doma do 15 let staršího dítěte.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hajánek76 Může, do limitu, kdy se ještě neplatí sociální a zdravotní, tedy do 10 000,– na DPP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Burj Chalifa píše:
Neměla by si tazatelka přece jenom platit sociální pojištění? Ty roky pak mohou chybět
No, chybět budou, ale je otázkou, zda se vyplatí to platit nebo ne, když člověk netuší co a jak bude. U staršího člověka bych řekla, že se to vyplatí, u mladého nevím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
No, chybět budou, ale je otázkou, zda se vyplatí to platit nebo ne, když člověk netuší co a jak bude. U staršího člověka bych řekla, že se to vyplatí, u mladého nevím.
no ze svého sociálního pojištění dostane průměrný čech asi 35% toho co tam vložil.
Takže když si každý měsíc koupíš jeden zlatý prsten a zakopeš ho na zahradě, tak uděláš líp než sypat zálohy do důchodového systému.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Také jsem si dřív říkala, jak je nutné platit sociální pojištění a snažila jsem se proto vždy o co nejvyšší plat. Před nedávnem jsem volala na důchodovou linku ČSSZ a ptala se, zda výše starobního důchodu je věc, kterou mohu orientačně zjistit už teď nebo je to otázka překvapení, až se mě bude týkat. Paní mi sdělila, že až já půjdu do důchodu, důchody už pravděpodobně nebudou, že se jedná o jejich zrušení. Od té doby je mi nějaké sociální pojištění ukradené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blbk Můžeš být doma do 15let staršího, ale až bude mladšímu sedm, zašla bych raději do zdr. poj. a nahlásila ze nepečuji o jedno dítě do 7 ale o dvě do 15. Jen formalita. Vydělat si můžeš do 10000 na DPP. Dokud tomu mladšímu nebude sedm, vztahuje se omezení školky 4hdenně jen na něj a po nástupu do školy nesmí do družiny. Od těch jeho sedmi let platí omezení družiny pro oba. Nicméně 12 letě dítě by asi do družiny těžko chodilo takže ve vašem případě se to bude týkat pořád jen mladšího. Taky jsem teď v domácnosti, bohužel teda nedobrovolně
A sociální si neplatím, zatím mám nezapočítaný do důchodu jen rok a dvacet let už mám odpracovaných nebo započítaných, tak těch zbývajících 15 snad ještě dám..do důchodu mám jít za 28 let ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blbk píše:
Zdravím,
nevíte někdo jak to je pokud bych chtěla zůstat doma a starat se o děti ( 10 a 5 let). Mohu byt doma do 7 let mladšího nebo do 15 let mladšího nebo staršího z dětí? V článcích co jsem na toto téma četla se nějak ztrácímRáda bych tedy věděla jaké podmínky musím splňovat a jaké je omezení (výdělek, odpracované hodiny, omezení v Mš a Zš, atd.) a co musím udělat a doložit, když se rozhodnu zůstat doma a pečovat o děti
Teď jsem hlášena na úřadu práce a mám uzavřenou dohodu o provedení práce s rozsahem max. 300 odpracovaných hodin a mám možnost mít dohodu ještě u jiného „zaměstnavatele“.ainfo moc děkuji
Co bys nemohla, pokud nebudeš pracovat a starat se jen oděti, do 15let věku, platí ti stát ZP, když budeš o ně pečovat v kuse nejméně 10let do jejich zletilosti započítá se ti ta doba i do důchodu.
- Citovat
- Upravit
@Hanney píše:
Co bys nemohla, pokud nebudeš pracovat a starat se jen oděti, do 15let věku, platí ti stát ZP, když budeš o ně pečovat v kuse nejméně 10let do jejich zletilosti započítá se ti ta doba i do důchodu.
Omyl, důchody nebudou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rejžička píše:
Tak proč bys nemohla. UP za tebe platí SZP, tady problém není.
Maximálně ti mohou časem dát nůž na krr - bud vezmeš trvalou práci, co ti nabídnou nebo musíš odejít z UP. Ale nemyslím si, že to udělají, pokud i tak pracuješ, projevuješ aktivitu.Případně jde odejít z UP, zajít na pojištovnu a nechat se k nim registrovat jako Osoba pečující o dítě do 7mi let. Pak nemusíš do 7mi let dítěte nic, jsi prostě doma, tvoje pojistovna za tebe platí SZP. Ale nesmíš si nijak přivydělávat.
ÚP mě teď docela prudí, musím tam 4* do měsíce v hodinu, kterou mi určí oni. No počítám stím, že mi na příště připraví nějakou nabídku práce, kterou když odmítnu tak mám smůlu. Tím mě donutí nahlásit se na pojištovnu. Už mi i paní na ÚP říkala jestli vím o možnosti být doma s dětmi
Vůbec nechápu čeho tím chtěji docílit - tak jako tak za mě bude platit pojištění stát
Zdá se mi, že lidi co se snaží pracovat, biť jen ne DPP prudí a ty co na to kašlou vůbec neřešeji (z okolí jich znám dost) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@blbk Docílit? Když jsi na UP, počítá se s tím, že chceš trvalou práci. Pokud ne, nemáš tam co dělat.
Pokud přejdeš pod pojištovnu, nemusíš dělat nic, pouze pečovat o dítě. Za to ti budou platit SZP. Tedy nemusíš - nesmíš nic dělat, tak jsem to měla napsat.
Mně připadá, jako bys ještě nadávala, že můžeš být na UP a že za tebe platí SZP. Promin, ale podle mě bys měla být vděčná, že tahle možnost vůbec je.
Nic ti nebrání odhlásit se a platit si SZP sama. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rejžička píše:
@blbk Docílit? Když jsi na UP, počítá se s tím, že chceš trvalou práci. Pokud ne, nemáš tam co dělat.
Pokud přejdeš pod pojištovnu, nemusíš dělat nic, pouze pečovat o dítě. Za to ti budou platit SZP. Tedy nemusíš - nesmíš nic dělat, tak jsem to měla napsat.Mně připadá, jako bys ještě nadávala, že můžeš být na UP a že za tebe platí SZP. Promin, ale podle mě bys měla být vděčná, že tahle možnost vůbec je.
Nic ti nebrání odhlásit se a platit si SZP sama.
Stejný pocit.Lidi mají nataženou ruku po tom, aby po nich stát platil a plnou hubu řečí, že pro to musí něco udělat. Neskutečný.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit