DPP - DPČ - Pracovní smlouva
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
DPP - DPČ - Pracovní smlouva
Jsem dosud zaměstnaná na pracovní smlouvu -plný úvazek. Dnes mi vedoucí řekla, že se tyto smlouvy budou rušit a budeme přecházet na Dohody, můžeme si vybrat jakou dohodu nám napíšou. V mém připadě asi DPČ, protože DPP je omezené počtem hodin za rok a to by mi brzo dohoda vypršela. Ale nevím jak je to se srážkami u DPČ - kdy je odvádí zamestnavatel a kdy si je musím platit sama. Vedoucí mi řekla že je jedno jestli mi je strhne zamestnavatel a tím mám rovnou na výplatu min peněz nebo jestli mi dá výplatu nestrženou a já si to zaplatím sama.
Můj hrubý příjem je někdy 7 tisíc, někdy 12 tisíc. Jaké jsou částky které bych si musela hradit sama? Jinou pracovní smlouvu nemám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Evka73 DPČ je z pohledu odvodů stejná jako pracovní poměr, akorát méně výhodná pro tebe, protože nemáš nárok na dovolenou (pokud si ji přímo nesjednáš ve smlouvě), nemáš nárok na OČR a mohou tě kdykoliv vyhodit se 14 denní výpovědí lhůtou.
Při DPP je výdělek do 10 000,– bez odvodů sociální a zdravotního, zdravotní by sis tedy musela hradit sama, cca 1200,– ale jak správně píšeš, je tam limit 300 hodin na rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak převádět na DPČ? To podle mě nejde. Musela bys jim podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru (což nemusíš) a pak by s tebou uzavřeli DPČ. ALe jen tak tohle oznámit prostě nemůžou. Pokud s dohodou nebudeš souhlasit, musí přijít výpověď z jejich strany. Tedy s příslušnou výpovědní lhůtou a odstupným.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jessikka -mám smlouvu na dobu určitou, ta mi bude končit v červnu. Takže další smlouvu už by se mnou neuzavreli, jen dohodu a je na mně jakou prý budu chtít
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No pokud to stále platí, tak na dpč jde dělat jen do 20h týdně v průměru (může být jeden měsíc víc, druhý míň, ale za nějaké období to nesmí dát víc než půlúvazek), takže buď budou falšovat docházku, nebo můžeš být nemile překvapená.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 -nárok na očr mi nevadí, vadí mi to že přijdu o dovolenou a stravenky a problém je i u neschopenky. A musím si nějak hlídat jestli zamestnavatel odvede nějakou minimalni částku když mi takto kolísá plat? Nerada bych se dostala do minisu
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Evka73 Minimum je 2500,– což jsem při tvých psaných výdělcích nezmiňovala… ale ano, problém by byl s neschopenkou v první půlce měsíce, dokud nemáš vyděláno těch 2500,–.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit