Žena v domácnosti - co platit?

3040
26.8.12 20:00

Žena v domácnosti - co platit?

Ahoj holky, přemýšlím nad tím, že bych chtěla být jako žena v domácnosti. Přítel rozjíždí podnikání a tak by se postaral. Jenže se mi nechce na pracák a absolvovat tu byrokracii. Práce okolo baráku mám dost a sem tam bych mu vypomohla v obchodě. V současné době práci mám, ale chci odejít, a zároveň si budu asi muset pozastavit žl, byť nepodnikám. Platím si penzijko.
A teď mě zajímá - kolik se musí platit zdravotko? Na sociální se vyprdnu, to si raději zvýším cenu na penzijku. Můžete mi některá poradit?
A ještě dotaz - je úřadům něco do toho, že nic nedělám? Na druhou stranu po státu nic nechci. Jen aby mi sem nepřišla nějaká paní „Zubatá“ a nevyzvídala, kde beru peníze.

Pro pořádek - nemám děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72728
26.8.12 20:05

Ahoj, nikomu do toho nic není, tohle je tvoje volba. pokud to stále platí, tak jak přerušíš živnosti a vše ostatní, tak zajít na soc a zdrav a ÚP, nahlásit se jako žena v domácnosti. Budeš si platit minimální zdravotní (nevím aktuální výši), ale na soc se jen nahlásíš a neměla bys platit nic.. :think: pokud ovšem zase nejsou změny..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1340
26.8.12 20:08

Zdravotni je necelych 1700,–…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
26.8.12 20:11

No jako bezdětná žena v domácnosti…nevim nevim, řekla bych, že by sis musela platit i sociální. Ale snad někdo poradí :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
26.8.12 20:15
@berry4 píše:
No jako bezdětná žena v domácnosti…nevim nevim, řekla bych, že by sis musela platit i sociální. Ale snad někdo poradí :think:

To jsem četla, že je dobrovolné, na druhou stranu nebudu mít nárok na neschopenku, propř mateřskou apod, ale to mi řeší zase jiné pojištění dobrovolné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
26.8.12 20:17

@lemaz čoveče nejsme si jistá, ale tím, že si ho nebudeš platit, tak nejen to, co píšeš, ale nebudeš mít ani nárok na důchod. A ty víš, co tě po tvých peripetiích čeká za 5-10 let? Být tebou holka, jistím se ve všech směrech minimálně 2 x :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36228
26.8.12 20:18

Zdravotni je 1080,– ale zeptej se radsi v pojistovne. Jinak nemusis nikde nic. Mozna dane na jare.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sayonare
26.8.12 20:20

Jenom se dojdeš nahlásit na ÚP, pojišťovnu a sociálku jako žena v domácnosti, OBZP tzn. osoba bez zdanitelných příjmů a budeš si platit je zdrav. pojišťovnu v částce 1080,– jinak jestli děláš, nebo ne, to dnes nikoho nezajímá :palec:

• Citovat
  • Upravit
3040
26.8.12 20:21
@berry4 píše:
@lemaz čoveče nejsme si jistá, ale tím, že si ho nebudeš platit, tak nejen to, co píšeš, ale nebudeš mít ani nárok na důchod. A ty víš, co tě po tvých peripetiích čeká za 5-10 let? Být tebou holka, jistím se ve všech směrech minimálně 2 x :nevim:

S důchodem nepočítám ani tak. Já bych měla jít skoro v 70 a jelikož jsem jedno z Husákových dětí, tak toho na mne moc nezbyde :think:. Proto si hodlám platit penzijní připojištění, nějaké spoření, úrazovku (co kdyby náhodou) a tedy to zdravotko. Řeknou mi to na pracáku? Nebo musím přímo na socku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72728
26.8.12 20:21
@lemaz píše:
To jsem četla, že je dobrovolné, na druhou stranu nebudu mít nárok na neschopenku, propř mateřskou apod, ale to mi řeší zase jiné pojištění dobrovolné.

Povinné není, ještě minulý rok dokonce bylo, že si soc platit ani nemůžeš. Ale ideálně si spořit na důchod, protože tímto ztrácíš „léta“.. Jinak pokud chceš mateřskou, tak nemocenské pojištění, v co největší výši před otěhotněním. Takže jak začnete plánovat, tak si platit nemocenské. Jinak všechny info jak na pracáku, tak na socce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282
26.8.12 20:23

Socialni pojisteni je dobrovolne, ale nebudes mit narok na neschopenku, materskou, nebude se ti doba doma pocitat do duchodu apod…
Zdravotni se platit musi, na pojistovne se akorat musi nahlasit ukonceni zamestnani a zjistit si jak penize platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
26.8.12 20:24

Neschopenku nepotřebuji, a úraz jistí pojištění. A mateřská u mě nehrozí :,(, bohužel.
Holky, dík moc za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7338
26.8.12 20:24

Budeš platit obojí - zdravotní i sociální pojištění ;) a nikdo se tě nebude na nic vyptávat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
26.8.12 20:27

Nikomu do toho nic není

povinné je jen zdravotní, na poj. se musíš sama nahlásit jako OBZP a platit 1.080,–/ měs (letos, je to pojistné z min. vyměřovacího základu - z 8.000,–)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8448
26.8.12 20:28

Jsem stejný „případ“. Takže jen zdravotní ve výši 1080,– do každého 8. v měsíci ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný