Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, přemýšlím nad tím, že bych chtěla být jako žena v domácnosti. Přítel rozjíždí podnikání a tak by se postaral. Jenže se mi nechce na pracák a absolvovat tu byrokracii. Práce okolo baráku mám dost a sem tam bych mu vypomohla v obchodě. V současné době práci mám, ale chci odejít, a zároveň si budu asi muset pozastavit žl, byť nepodnikám. Platím si penzijko.
A teď mě zajímá - kolik se musí platit zdravotko? Na sociální se vyprdnu, to si raději zvýším cenu na penzijku. Můžete mi některá poradit?
A ještě dotaz - je úřadům něco do toho, že nic nedělám? Na druhou stranu po státu nic nechci. Jen aby mi sem nepřišla nějaká paní „Zubatá“ a nevyzvídala, kde beru peníze.
Pro pořádek - nemám děti.
Ahoj, nikomu do toho nic není, tohle je tvoje volba. pokud to stále platí, tak jak přerušíš živnosti a vše ostatní, tak zajít na soc a zdrav a ÚP, nahlásit se jako žena v domácnosti. Budeš si platit minimální zdravotní (nevím aktuální výši), ale na soc se jen nahlásíš a neměla bys platit nic..
pokud ovšem zase nejsou změny..
No jako bezdětná žena v domácnosti…nevim nevim, řekla bych, že by sis musela platit i sociální. Ale snad někdo poradí ![]()
@berry4 píše:
No jako bezdětná žena v domácnosti…nevim nevim, řekla bych, že by sis musela platit i sociální. Ale snad někdo poradí
To jsem četla, že je dobrovolné, na druhou stranu nebudu mít nárok na neschopenku, propř mateřskou apod, ale to mi řeší zase jiné pojištění dobrovolné.
@lemaz čoveče nejsme si jistá, ale tím, že si ho nebudeš platit, tak nejen to, co píšeš, ale nebudeš mít ani nárok na důchod. A ty víš, co tě po tvých peripetiích čeká za 5-10 let? Být tebou holka, jistím se ve všech směrech minimálně 2 x ![]()
Zdravotni je 1080,– ale zeptej se radsi v pojistovne. Jinak nemusis nikde nic. Mozna dane na jare.
Jenom se dojdeš nahlásit na ÚP, pojišťovnu a sociálku jako žena v domácnosti, OBZP tzn. osoba bez zdanitelných příjmů a budeš si platit je zdrav. pojišťovnu v částce 1080,– jinak jestli děláš, nebo ne, to dnes nikoho nezajímá ![]()
@berry4 píše:
@lemaz čoveče nejsme si jistá, ale tím, že si ho nebudeš platit, tak nejen to, co píšeš, ale nebudeš mít ani nárok na důchod. A ty víš, co tě po tvých peripetiích čeká za 5-10 let? Být tebou holka, jistím se ve všech směrech minimálně 2 x
S důchodem nepočítám ani tak. Já bych měla jít skoro v 70 a jelikož jsem jedno z Husákových dětí, tak toho na mne moc nezbyde
. Proto si hodlám platit penzijní připojištění, nějaké spoření, úrazovku (co kdyby náhodou) a tedy to zdravotko. Řeknou mi to na pracáku? Nebo musím přímo na socku?
@lemaz píše:
To jsem četla, že je dobrovolné, na druhou stranu nebudu mít nárok na neschopenku, propř mateřskou apod, ale to mi řeší zase jiné pojištění dobrovolné.
Povinné není, ještě minulý rok dokonce bylo, že si soc platit ani nemůžeš. Ale ideálně si spořit na důchod, protože tímto ztrácíš „léta“.. Jinak pokud chceš mateřskou, tak nemocenské pojištění, v co největší výši před otěhotněním. Takže jak začnete plánovat, tak si platit nemocenské. Jinak všechny info jak na pracáku, tak na socce.
Socialni pojisteni je dobrovolne, ale nebudes mit narok na neschopenku, materskou, nebude se ti doba doma pocitat do duchodu apod…
Zdravotni se platit musi, na pojistovne se akorat musi nahlasit ukonceni zamestnani a zjistit si jak penize platit.
Neschopenku nepotřebuji, a úraz jistí pojištění. A mateřská u mě nehrozí
, bohužel.
Holky, dík moc za radu.
Budeš platit obojí - zdravotní i sociální pojištění
a nikdo se tě nebude na nic vyptávat
Nikomu do toho nic není
povinné je jen zdravotní, na poj. se musíš sama nahlásit jako OBZP a platit 1.080,–/ měs (letos, je to pojistné z min. vyměřovacího základu - z 8.000,–)
Jsem stejný „případ“. Takže jen zdravotní ve výši 1080,– do každého 8. v měsíci ![]()