Ženy v chirurg
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
@Anonymní píše:
Docela by mě zajímalo, čím to je, že je poměrně málo (jestli vůbec?) chirurgů - žen? Je to opravdu tak fyzicky náročný obor nebo je k němu dlouhá cesta a ženy raději volí rodinu?
tak zřejmě to bude kombinace všeho, taky neznám snad žádnou ortopedku, jen chlapy
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
tak zřejmě to bude kombinace všeho, taky neznám snad žádnou ortopedku, jen chlapy
To říkal už primář Sova, že to není nic pro ženskou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lucad77 píše:
To říkal už primář Sova, že to není nic pro ženskou.
přesně na to jsem si vzpomněla, doktorka Čeňková je výjimka ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja znam chirurgu - zen relativne dost, v ruznych castech chirurgie. Ale treba na plastice nebo detske chirurgii to zas tak zvlastni neni. Ortopedku tedy neznam zadnou - to je podle me opravdu moc fyzicky narocne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to dané kulturními vzorci, v okamžiku kdy se začne cíleně narušovat pánský kruh, tak se změní i zastoupení mužů a žen. A zlepší se tak úroveň chirurgie.
Ženy které operoval chirurg muž častěji mají více komplikací, než když je operuje chirugyně. O 32 % se zvyšuje šance, že žena zemře.
Opačně to neplatí, protože se jaksi medicína tak jako tak vyučuje primárně na mužském organismu.
https://jamanetwork.com/…ract/2786671?…
https://time.com/…ine-history/
tady máš případně diplomku na dané téma v ČJ (výzkumná část je balast, teoretická předá základy tématu, proto stojí za přečtení)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Docela by mě zajímalo, čím to je, že je poměrně málo (jestli vůbec?) chirurgů - žen? Je to opravdu tak fyzicky náročný obor nebo je k němu dlouhá cesta a ženy raději volí rodinu?
Myslím, že všechno dohromady. Chirurgové jsou prostě jinej gang, já je ani neřadím mezi doktory. Je tam velká konkurence, ješitnost, fyzická i časová náročnost. A ženy to odradí. Nicméně si nemyslím, že to je nereálné - pokud plánuje nějaký menší chirurgický obor, ambulanci, nechce velkou kariéru, tak je to stejně reálné, jako jiné obory v medicíně. Doktorů je álo, takže už nebudou tolik koukat zkrz prsty ani na ženu.
Příspěvek upraven 25.07.22 v 11:14
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kdysi jedna ošetřovala mého syna, bylo to u nás na poliklinice. Byla to romka, neskutečně hezky se k malýmu chovala a dost s citem. Bylo mu tenkrát asi 5 let, fakt úžasná ženská.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Asi jsou i ženy. Když jsem musela prvně akutně na pohotovost se žlučníkem. To je u nás na chirurgii. Tak tam byla mladá Slovenka doktorka. Ta mě nechtěla pustit domů, že půjdu na oddělení a ráno žlučník půjde pryč. Po přemlouvání, že mám doma děcka a chlapa pryč. Že to musíme oddálit. Tak jo. Dala mi do zprávy, že nesouhlasím s hospitalizací. To bylo ve čtvrtek brzo ráno. A v sobotu jsem byla zpět na pohotovosti. To službu měl jiný Slovák. Prý ještě víc zelená jsem byla. Od té doby na kapačkách. V pondělí byl opravdu žlučník pryč.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znam par zen v chorurgickem oboru, ale moc jich opravdu neni ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
Já mám výbornou ortopedku, kam se hrabe chlap- chirurg, co mi moje zranění zanedbal…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vokishka píše:
přesně na to jsem si vzpomněla, doktorka Čeňková je výjimka
V Motole na dětské ortopedii je žen docela dost. Ale dceru operoval muž a musím říct, že skvěle. A potom jsme i zjistili, že je to známý příbuzných, co do Prahy jen dojíždí a že je to milý a sympatický pán. To jen abych narušila ten nepěkný dojem z chirurgů.
Taky znám ženu neurochiruržku a je fajn ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit