Zhoršení řeči u 2,5 leté

Anonymní
27.8.26 12:06

Zhoršení řeči u 2,5 leté

Ahoj všichni,
Ráda bych se zeptala, jestli jste se nekdy setkali s tím, že se dítě zhoršilo v mluvení.
Dcera 2,5 roku mluvila plynule, velká slovní zasoba, ale poslední 2 týdny se zhoršila. Uvedu příklad. Dívej mami letí llllletadlo. Jjjjjjjá mám velkou žízeň. Docela mě to vyděsilo. Tak předem děkuji za různé postřehy :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36168
27.8.26 12:50

Jako že koktá? Zadrhává se?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22162
27.8.26 12:51

To je normální vývojový stupeň - v určitém období děti začnou dočasně koktat a zadrhávat, říká se tomu „vývojová neplynulost řeči“. Chtějí toho hodně říct, ale mozek ještě neumí tak dobře spolupracovat se svalstvem kolem úst… jinak řečeno, myslí rychleji než jsou schopny mluvit.

Do půl roku by se to mělo zase vyrovnat a odezní to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31782
27.8.26 12:56

Dcera take zadrhavala, mezi 3.-4.r docela dost, uplne to vymizelo az ve 2.tride, ale od tech 4r uz to bylo minimalne. Nijak jsme to neresili, jak pise @BohunkaP, usoudila jsem, ze je to fyziologicke. Mladsim detem se to vyhnulo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.26 13:13

Můj syn začal koktat ve čtyřech letech, teď je mu 10 let a stále koktá. Někdy je to lepší a někdy horší. Chodili jsme s ním po různých lékařích, odbornících a navštěvujeme logopedii už 6 let. Řekla bych, že je to způsobeno psychikou, protože je syn celkově takový citlivý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2439
27.8.26 13:31

To samé měla naše nejstarší - byla hodně upovídaná, hrozně moc toho chtěla říct a pak najednou zásek a začala koktat. Trvalo to několik měsíců, sama to už pak vnímala a raději nemluvila. Ale pomáhalo hodně zpívat a říkat básničky a říkanky, které uměla, u toho nekoktala. Pak to zase odeznělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9984
27.8.26 18:41

Dcera měla to samé, někdy kolem 3. roku. Veliká slovní zásoba, velká potřeba sdělit rychle co nejvíc informací a pusa nestíhala mozek. Po pár měsících se to samo upravilo. Logopedka doporučila na to neupozorňovat a motivovat k tomu, aby zpomalila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22719
27.8.26 18:46

Trvalo to asi měsíc, jak to z ničeho nic začalo, tak to naráz skončilo. Je to fáze vývoje mozku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6436
27.8.26 19:41

U nás už to je tak rok. Ale bavila jsem se o tom s pediatrem a prý normální.
Dcera také řekne 10× Já, než se vymáčkne co chce říct. Ale druhou část věty už řekne plynule. Spíše neví, jak zformulovat větu.
U nás tedy právě dokud dcera neměla tak velkou slovní zásobu, tak mluvila plynule jednoduché věty. Zhoršení přišlo kolem 4 let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K92
2050
27.8.26 20:53

S tímhle problémem nás hned přijala logopedka (bez čekání) a začala s dítětem intenzivně pracovat, nejvíc pomohlo, když slova, ve kterých se zadrhával začal vytleskávat, tím zpomalil hlavu a víc si uvědomoval, i mluví…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí