Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Na to jsem ani nepomyslela
Prášky beru pravidelně. Dneska mám první den pauzy a většinou dostanu MS až okolo pátého dne, tak proto mám za to, že je to PMS…
PMS, silná či bolestivá MS, bolesti prosou před MS a další projevy normální nejsou, i když je spousta žen za normální považuje a nasvědčuje to hormonální disbalanci.
Pokud máte PMS ( https://www.nzip.cz/…acni-syndrom ) máte s největší pravděpodobností rozházené hormony a užívání HA tomu nasvědčuje, protože při jejím užívání řídí tělo syntetické hormony, orgány zodpovědné za řízení hladin hormonů jsou oklamané. Neovulujete, tedy se vám netvoří žluté tělísko, hlavní zdroj progesteronu u žen s cyklem. Tělo se dostává do deficitu progesteronu a vzniká estrogenová dominance.
Příznaků se můžete zbavit tak, ža vyzkoušíte jinou HA, která vám sedne a příznaky potlačí, ale příčinu to stejně neodstraní. A nebo můžete HA vysadit, po měsíci se nechat změřit hormony, ženy s cyklem musí mít během cyklu testy dva. Pokud se potvrdí nedostatek progesteronu a přebytek estrogenu, jde to řešit alternativně.
Zdravím všechny ženy, třeba se někdo s tímto problémem setkal a poradí mi. Před dětmi jsem v tomto směru nikdy žádné problémy neměla. Po dětech jsem brala antikoncepci, při které jsem MS neměla, asi tři roky. Před několika měsíci jsem přešla na antikoncepci s pauzou. První měsíc ms nikde, další měsíce ok. Tento měsíc mám první den pauzy a pro mě je PMS neco, co reálně neznám. Takže mi prosím někdo napište, jestli je to normální, děkuji.
Už pět dní se mi šíleně motá hlava, piju více vody než normálně a nepomáhá to, nedokážu jíst jako běžně, na nic nemám chuť, už druhý den mě píchá v podbřišku, bolí mě hlava, v kříži. Normálně jsem hrozně energetický člověk a teď mám pocit, jako by mi veškerou energii někdo vzal. Mám problém i s rychlejší procházkou, hned se zadycham. Jsem šíleně náladová a nemůžu se dočkat, až děti půjdou konečně spát, což u mě není úplně běžné. Je toto při PMS normální, nebo mi ty prášky prostě nesedly a mám to řešit s Dr (až teda nebude mít dovolenou)?