Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Omlouvám se za anonym, ale nepíšu o sobě, ale o matce.
Měla myomy dlouho a i když chodila na kontroly pravidelně, operaci taky nechtěla.
Jedno jí to nějak začalo záhadně rychle růst až skončila v nemocnici a vzali ji vše komplet docela urgentně.
Navíc po tom měla delší dobu problémy s ledvinami (dodnes musí chodit pravidelně na urologii), protože děloha ji jednu ledvinu utlačovala až tolik, že přestala fungovat.
Takže já bych radila operaci neodkládat.
Neodkládala bych. Známá odkládala i když ji lékaři upozorňovali na nebezpečí. Pak musela stejně být operována akutně kvůli masivnímu krvácení a málem jim zůstala na stole. Zbytečně ohrozila svůj život a přidala práci zdravotníkům.
@Anonymní píše:
Mám 6 cm myom a několik dalších menších. Doktorka mě žene na odstranění dělohy, ale já bych to ráda ještě odložila?Je tady někdo, kdo žije s větším myomem? Přináší to nějaké problémy?
Předem děkuji za každou reakci.
Uff, zrovna dnes jsem byla na preventivní kontrole, kde mi Dr. kontroloval myom, který má zatím 2,5×3cm. Jsem 5 let po druhé porodu, nikdy jsem myomy neměla a tento se objevil po porodu. Roste zatím pomalu, loni byl cca 1,8×2,5cm..
Zatím problémy žádné nemám, ale v duchu doufám, že neporoste do větších rozměrů nebo se jich neobjeví více..
@Anonymní píše:
Mám 6 cm myom a několik dalších menších. Doktorka mě žene na odstranění dělohy, ale já bych to ráda ještě odložila?Je tady někdo, kdo žije s větším myomem? Přináší to nějaké problémy?
Jsem ve stejné situaci. I ty rozměry myomů sedí. A přesně jak píšeš. Když jsem přišla na kontrolu, doktor mě vyšetřil a hned že by to chtělo vyoperovat. Na moji námitku že nemám žádné potíže mi řekl, že dělohu již stejně nepotřebuji. Nakonec mě to udolalo tak, že jsem šla na konzultaci k jiné gynekoložce, která mi to v klidu vysvětlila. Pro a proti. Dohodly jsme se na tom, že budu chodit každý půlrok na kontrolu, kdyby to rostlo, půjde to ven, pokud ne, necháme to být. Když je to ještě relativně malé, tak se to vybaví laparoskopicky, není potřeba břichem. Jinak ten myom není nic jiného než ztluštění stěny dělohy, toho svalu. Není to žádný nádor nebo tak něco. Mám vždy dva dny silnější menstruaci, resp. tak 24 hod., jinak už potom normální. To jsou moje problémy a kvůli tomu zatím fakt na tu operaci nepůjdu. Takže to můžeš udělat také tak, domluv si nezávaznou konzultaci jinde (já tedy nakonec k té doktorce přestoupila) a nech si vše vysvětlit. Ono takhle, ten pan doktor je starý praktik s mrakem zkušeností a já neříkám, že neměl pravdu. Může to být tak, že za půl rok na tu operaci půjdu. Ale po nějakém rozhodnutí a zvážení a ne že mě někdo bude ultimativně bez vysvětlování do toho tlačit. Myomy se za poslední rok nezvětšily, takže jsem zatím v pohodě. Také záleží kolik ti je. Přechodem se růst myomů zastaví úplně.
@Proto02 Diky za povzbuzeni. S tou MS to mam o neco horsi, jinak problemy taky nemam. Beres antikoncepci?
@pannda @KackaDoup @Vlkoška i druha anonymni, dekuji za prispevky a info. Jsem rada za kazde info a zkusenost.
Ahoj, nejlepší je se obrátit na odborníka.
Doporučuju Dr. Máru z Prahy, odborník na myomy. www.myomy.cz
Byla jsem u něj v r.2010 na konzultaci, doporučil a zařídil mi operaci a i nadále jsme v kontaktu. Má skvělý přístup ![]()
@Anonymní píše:
@Proto02 Diky za povzbuzeni. S tou MS to mam o neco horsi, jinak problemy taky nemam. Beres antikoncepci?
Ne, antiko neberu. Pokud bych ji brala, jsem přesvědčená že nemám silnější menzes ani ty dva dny. Ale brát nechci. Ty jí bereš a přesto máš silné krvácení?
@Anonymní píše:
@pannda @KackaDoup @Vlkoška i druha anonymni, dekuji za prispevky a info. Jsem rada za kazde info a zkusenost.
pokud chces dam to kontak na jednu divcin co u Apolinare myslim podstoupila odstraneni myomu. Rozhodne neni duvod prijit o delohu. ![]()
Ahoj holky, pred par dny mi gynde mi taky nasli myom, 11mm, pry uplne ok, ale netusim, jak rychle poroste atd. prestal nekomu rust nebo jak jste dopadly? (vidim, ze diskuse je z starsi). a jeste dotaz-myslite, ze nekde odstranuji myomy v lokální nebo epid. anestezii? dekuju!!
@P. Já mám asi 1 cm už pět let, byla jsem s ním normálně těhotná a neroste, navíc další dítě asi neplánuju, takže si s tím nedělám žádnou hlavu.
@P. Já mám dokonce dva už asi 3 roky a bez problémů, ťuk ťuk. Teď jsem v 8. týdnu těhotenství.
Dekuju, holkyy. uklidnily jste me, ac netusim, jak se bude chovat ten muj..mne by sam os obe nevadil, jen se desim pripadny operace resp. narkozy…
Mám 6 cm myom a několik dalších menších. Doktorka mě žene na odstranění dělohy, ale já bych to ráda ještě odložila?
Je tady někdo, kdo žije s větším myomem? Přináší to nějaké problémy?