Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, dcera je od malicka hrozne zimomriva, vecne studene rucicky (coz by tak nevadilo, to je pry normalni), ale ma i studene nozicky, hlavne chodidla a prstiky jako led, ted jsem ji sla koupat a jak ji svlikala tak jsem zase byla v soku, mela ponozky a pletene capacky a nozicky presto studene. Rano se mi take zda chladna (tvaricky a nosanek). Spi pod takovou dvojitou dekou.
Ona je hrozne rada nahata, ale to nejde ji mit jen v body, tak sundam teplacky a plinku a ma body a tricko nebo slabsi mikinku a takhle ji necham pod hrazdickou (vic pak zveda nohy) no ale je hned studena. Uprimne uz nevim co s tim delat, mam pocit jako bych ji trapila zimou. Vsichni mi rikaji jak je to normalni ale me to teda moc neprijde, jsou ji uz 4 mesice. Obcas kdyz mi prijde studenejsi ji radeji premerim ale nikdy nema min nez 36,5 bez odectu.
Mela jste nektera taky takove miminko? Prece nemuze byt porad navlacena v nejake silne mikine, nemela by zadnou volnost v pohybu.
Dekuji
Já jsem stejná a dcera taky. Po narození musela být na vyhřívané lůžku a celé šestinedělí měla problém udržet teplotu, byla v teplých overalech a ve fusaku, byl srpen… postupně se to zlepšovalo, už má 2 roky, ale zmrzlina je pořád. Oblikam ji mnoh víc, než sourozence. I tak je pořád ledová. Já taky, chodím doma v županu a teplých položkách, zateplenych leginach, dcera podobně a synové s manželem v trenkach… No co už. My si v létě libujeme a oni mrznou, aspoň někdy se nám to hodí ![]()
Mám takového syna. Je po mně ![]()
Bude mu skoro 5 let a je to pořád stejné. Má punčochy a na nich ještě teplé ponožky. Teplé nohy má jen po horké vaně. Když byl mimino, tak mi plakal ve vaně. Nechápala jsem proč, když děti vodu přece zbožňují. ![]()
Až mi došlo, že 37 stupňů je málo. On aspoň 39. ![]()
Dcera (5 měsíců) je to samé
Teď už je to tedy o trochu lepší, ale ještě pár dnů zpátky jsem jí mívala doma ve dvou vrstvách (body s dlouhým rukávem, punčochy a overal). Přitom doma máme teplo. Teď už jí mám bez overalu, ale stejně přes ní musím přehodit alespoň slabou deku, když se nenosí. Máme tu teď na návštěvě o dva měsíce staršího malé bratránka a ten tu byl celý den bez kalhot a ponožek, což je pro tu naší zmrzlinu úplně nereálné
Ale i jako menší míval vždy jen jednu vrstvu. To samé děti kamarádek. Sama nechápu, proč je pořád taková studená. Nahatou jí nemůžu nechat vůbec, to má hned nohy jak led. Nemůžu se už dočkat léta, až se bude moct konečně taky pořádně prokopat. ![]()
Ja nevim, studene ruce a nohy jsou casto normalni.
Pokud je jinak spokojena, tak proc ji nabalovat.
Jo a já jsem taky strašně zimomřivá
Tak to má malá asi chudák po mně. Manžel s dětmi doma už lítají v krátkým rukávu a kraťasech a já ještě furt tahám dlouhé rukávy a bez teplých ponožek mrznu. Tak co já se vůbec té naší malé divím ![]()
Když měla dcera chladnější nohy a ruce, tak jsem to neřešila. Jakmile byly fakt ledový, tak jsem prostě na chvilku zapnula na víc topení a nebo jí dala ještě jedny ponožky. Pořád lepší než aby nachladla. Navíc k zde dítě je jiné. Když občas čtu, jak maminy tady oblékají děti, tak ta moje by byla zmrzlá. ![]()
Jinak dcera se celkem brzo naučila otáčet na bříško atd. A to jsem jí měla vždy v tepláčkách a třeba i 2 ponožkách. Nahatou jsem jí skoro vůbec nenechávala.
Hned při první kontrole po propuštění z porodnice pediatrička říkala, že si hlavně nemám všímat studených nožiček a ručiček. Že to je normální a nic to nevypovídá o tom, jestli mu je zima nebo ne, ale dítěti vždy sáhnout vzadu na krk a podle toho hodnotit. Ze své zkušenosti musím jen souhlasit.
Kontroluj teplotu na zátylku a nožiček a ručiček si nevšímej. Já mívám ledové ruce a nohy i ve chvíli, kdy je mi teplo a potím se. Kluk je v tomhle po mně.
DÉKUJI vsem za odpovedi a uklidneni. Mne tvrdila doktorka sahat dlani na nosanek, ale nevim jak moc to o necem vypovida. Ja bych rekla ze jsem z tech co maji teplejsi ruce a pak se mi nosanek zda chladnejsi.
Nestalo se mi ze by mela chladny zatylek.