Život bez antikoncepce

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
11
20.11.16 15:20
@Anonymní píše:
Ahoj. Mám rodinu za hranicemi, v Evropě, v oblasti, která je, nebo za komančů oproti Československu byla, zaostalá. Moderní výdobytky techniky včetně antikoncepce tam dorazily mnohem později než sem. Takže moji prarodiče žili bez antikoncepce a mohu ti odpovědět na to, jak to vypadalo. Měli 9 dětí, rozdíl mezi nejmladším a nejstarším je cca 20 let. Děti se jim rodily, přestože mnoho let žili v chaloupce o jedné místnosti a nemohli na sex mít soukromí. Rodiny v jejich okolí na tom byly velmi podobně - počet dětí kolem 10. Podrobnosti z jejich sexuálního života ovšem nevím :) A ani nevím, jak to bylo s kojeneckou úmrtností, zda třeba jsem neměla nějakého strýčka či tetu, kteří zemřeli hned po narození. B

A kde to bylo? :D Ukrajina? Rusko?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27594
20.11.16 15:21

@ludek.kos https://cs.wikipedia.org/wiki/Alžběta_Habsburská_(1436–1505) a to jsou jen ty co žili

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
20.11.16 15:21
@ludek.kos píše:
To ale pak prakticky prožily celej život jako těhotný ne? :) Podle mě je to už nemohlo nějak ani „bavit“…

No ano, to nám předhazují gynekologové, když nám cpou hormonální antikoncepci… ale jestli to tak bylo… jistě byly i ženy, které třeba měly dětí jen pár a pak už jim to prostě nešlo.

Jo a asi je to nebavilo, ale myslím, že ženský tenkrát nebyly v pozici, aby mohly určovat, co by chtěly a co by je bavilo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
20.11.16 15:24
@ka2ka píše:
@ludek.kos https://cs.wikipedia.org/wiki/Alžběta_Habsburská_(1436–1505) a to jsou jen ty co žili

Marie Terezie, pokud se nepletu, měla dětí 17.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27594
20.11.16 15:25

@iila jednou jsem četla o jedné co jich snad měla 28 ale nemůžu si vzpomenout kdo to byl :think:

jinak znám dvě ženy co mají 10 dětí i v dnešní době

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.16 15:27
@ludek.kos píše:
A kde to bylo? :D Ukrajina? Rusko?

To je jedno. Důležité je, že to tam v mnoha ohledech bylo tak 50, možná i 100 let za námi. Ta porodnost je jeden z nich.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.11.16 15:28
@Anonymní píše:
To je jedno. Důležité je, že to tam v mnoha ohledech bylo tak 50, možná i 100 let za námi. Ta porodnost je jeden z nich.

I když… kecám… 100 asi ne.

• Citovat
  • Upravit
32873
20.11.16 15:32
@iila píše:
Marie Terezie, pokud se nepletu, měla dětí 17.

16. Těch 17 měla tuším její snacha.

K dotazu..jo, bezne se rodilo skoro každý rok. Od svatby do cca 45. Intervaly prodlužovalo kojení nebo nepřítomnost muže a zakončoval to buď těžký porod po kterém už další děti nebyly nebo smrt muže.
Jako první počet dětí ovlivňovali úředníci a jim podobná vrstva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
20.11.16 15:33

Jo a používala se přeruška, i když to byl hřích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4898
20.11.16 15:34

Ono to není o tom, že nebyla antikoncepce, ale podle mě beztak pořádně nevěděli kdy si dávat pozor :lol: :nevim:
Já jsem HA brala jen rok, pořád jsem měla nějakého partnera, takže i pravidelý sex a otěhotněla jsem až když jsme chtěli.. Kondomy nepoužíváme.. takže to není jen o tom, jesti se člověk chrání nebo ne, ale o tom, jak je člověk informovaný o tom, jak vlastně k otehotnění dochází a kdy.. atd.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27594
20.11.16 15:43

@ludek.kos jinak kolem roku 1700 už znali první kondomy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
20.11.16 15:44

@ludek.kos Hele a zajímá tě, jaké to bylo dřív, když AK nebyla, nebo jaké by to bylo dnes? To je dost rozdíl, dřív byla o dost vyšší úmrtnost, hlavně kojenecká, ale i dětská a u dospělých, takže ta vyšší porodnost byla dosti žádoucí.
Dnes by to bylo jinak - většina dětí by přežila do dospělosti.
Bylo by to jinak i po finanční stránce - se všemi sociálními příspěvky, co dnes máme.

A ještě mě napadá - ona antikoncepce je známa už odedávna. Co si tak matně vzpomínám, v Egyptě ženy používaly krokodýlí trus, v Evropě byly před latexovými kondomy známy kondomy ze zvířecích střev. Jen ta AK nebyla dřív tak rozšířená a dostupná. A asi ani spolehlivá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
20.11.16 15:44
@andelka83 píše:
Jo a používala se přeruška, i když to byl hřích.

To je pravda, ta je zmíněna už v Bibli :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27594
20.11.16 15:47

@iila tak tak jednou nám to říkali na jednom hradě jako zajímavost, co tam našli kondomů když vykopávali původní wc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32873
20.11.16 15:52
@donutkaP píše:
Ono to není o tom, že nebyla antikoncepce, ale podle mě beztak pořádně nevěděli kdy si dávat pozor :lol: :nevim:
Já jsem HA brala jen rok, pořád jsem měla nějakého partnera, takže i pravidelý sex a otěhotněla jsem až když jsme chtěli.. Kondomy nepoužíváme.. takže to není jen o tom, jesti se člověk chrání nebo ne, ale o tom, jak je člověk informovaný o tom, jak vlastně k otehotnění dochází a kdy.. atd.. :nevim:

Tyhle informace moc nebyly.
Knaus oginova metoda je tuším až z počátku 20 století, a taky spolehlivost nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí