Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Ahoj. Mám rodinu za hranicemi, v Evropě, v oblasti, která je, nebo za komančů oproti Československu byla, zaostalá. Moderní výdobytky techniky včetně antikoncepce tam dorazily mnohem později než sem. Takže moji prarodiče žili bez antikoncepce a mohu ti odpovědět na to, jak to vypadalo. Měli 9 dětí, rozdíl mezi nejmladším a nejstarším je cca 20 let. Děti se jim rodily, přestože mnoho let žili v chaloupce o jedné místnosti a nemohli na sex mít soukromí. Rodiny v jejich okolí na tom byly velmi podobně - počet dětí kolem 10. Podrobnosti z jejich sexuálního života ovšem nevímA ani nevím, jak to bylo s kojeneckou úmrtností, zda třeba jsem neměla nějakého strýčka či tetu, kteří zemřeli hned po narození. B
A kde to bylo?
Ukrajina? Rusko?
@ludek.kos https://cs.wikipedia.org/wiki/Alžběta_Habsburská_(1436–1505) a to jsou jen ty co žili
@ludek.kos píše:
To ale pak prakticky prožily celej život jako těhotný ne?Podle mě je to už nemohlo nějak ani „bavit“…
No ano, to nám předhazují gynekologové, když nám cpou hormonální antikoncepci… ale jestli to tak bylo… jistě byly i ženy, které třeba měly dětí jen pár a pak už jim to prostě nešlo.
Jo a asi je to nebavilo, ale myslím, že ženský tenkrát nebyly v pozici, aby mohly určovat, co by chtěly a co by je bavilo…
@ka2ka píše:
@ludek.kos https://cs.wikipedia.org/wiki/Alžběta_Habsburská_(1436–1505) a to jsou jen ty co žili
Marie Terezie, pokud se nepletu, měla dětí 17.
@iila jednou jsem četla o jedné co jich snad měla 28 ale nemůžu si vzpomenout kdo to byl ![]()
jinak znám dvě ženy co mají 10 dětí i v dnešní době
@ludek.kos píše:
A kde to bylo?Ukrajina? Rusko?
To je jedno. Důležité je, že to tam v mnoha ohledech bylo tak 50, možná i 100 let za námi. Ta porodnost je jeden z nich.
@Anonymní píše:
To je jedno. Důležité je, že to tam v mnoha ohledech bylo tak 50, možná i 100 let za námi. Ta porodnost je jeden z nich.
I když… kecám… 100 asi ne.
@iila píše:
Marie Terezie, pokud se nepletu, měla dětí 17.
16. Těch 17 měla tuším její snacha.
K dotazu..jo, bezne se rodilo skoro každý rok. Od svatby do cca 45. Intervaly prodlužovalo kojení nebo nepřítomnost muže a zakončoval to buď těžký porod po kterém už další děti nebyly nebo smrt muže.
Jako první počet dětí ovlivňovali úředníci a jim podobná vrstva.
Ono to není o tom, že nebyla antikoncepce, ale podle mě beztak pořádně nevěděli kdy si dávat pozor
![]()
Já jsem HA brala jen rok, pořád jsem měla nějakého partnera, takže i pravidelý sex a otěhotněla jsem až když jsme chtěli.. Kondomy nepoužíváme.. takže to není jen o tom, jesti se člověk chrání nebo ne, ale o tom, jak je člověk informovaný o tom, jak vlastně k otehotnění dochází a kdy.. atd.. ![]()
@ludek.kos Hele a zajímá tě, jaké to bylo dřív, když AK nebyla, nebo jaké by to bylo dnes? To je dost rozdíl, dřív byla o dost vyšší úmrtnost, hlavně kojenecká, ale i dětská a u dospělých, takže ta vyšší porodnost byla dosti žádoucí.
Dnes by to bylo jinak - většina dětí by přežila do dospělosti.
Bylo by to jinak i po finanční stránce - se všemi sociálními příspěvky, co dnes máme.
A ještě mě napadá - ona antikoncepce je známa už odedávna. Co si tak matně vzpomínám, v Egyptě ženy používaly krokodýlí trus, v Evropě byly před latexovými kondomy známy kondomy ze zvířecích střev. Jen ta AK nebyla dřív tak rozšířená a dostupná. A asi ani spolehlivá ![]()
@andelka83 píše:
Jo a používala se přeruška, i když to byl hřích.
To je pravda, ta je zmíněna už v Bibli ![]()
@iila tak tak jednou nám to říkali na jednom hradě jako zajímavost, co tam našli kondomů když vykopávali původní wc ![]()
@donutkaP píše:
Ono to není o tom, že nebyla antikoncepce, ale podle mě beztak pořádně nevěděli kdy si dávat pozor![]()
Já jsem HA brala jen rok, pořád jsem měla nějakého partnera, takže i pravidelý sex a otěhotněla jsem až když jsme chtěli.. Kondomy nepoužíváme.. takže to není jen o tom, jesti se člověk chrání nebo ne, ale o tom, jak je člověk informovaný o tom, jak vlastně k otehotnění dochází a kdy.. atd..
Tyhle informace moc nebyly.
Knaus oginova metoda je tuším až z počátku 20 století, a taky spolehlivost nic moc.