Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chci se zeptat, kdo máte zkušenosti, jak dlouho trvá otěhotnět?? ![]()
Kdyby např. nebyla dostupná antikoncepce ani kondomy a žena musela spát s manželem každý víkend… co by to pro ni znamenalo? Měla by hodně dětí?
Klidne by mohla otehotnet v prvnim cyklu. Nebo treba nikdy. ![]()
A pro nektore manzelky by bylo stesti mit sex ka6dy vikend. Tolik spokojenych vztahu. Co bychom na emiminu rozebirali?
Příspěvek upraven 20.11.16 v 15:00
@ludek.kos píše:
Ahoj,
chci se zeptat, kdo máte zkušenosti, jak dlouho trvá otěhotnět??Kdyby např. nebyla dostupná antikoncepce ani kondomy a žena musela spát s manželem každý víkend… co by to pro ni znamenalo? Měla by hodně dětí?
Bude mít 10 dětí ![]()
A trvá to týden ![]()
Co je to za otázku?! ![]()
Je to individuální, třeba by otěhotněla hned, třeba po měsíci a třeba i nikdy.
Tak zajímalo mě, kolikrát byly za život ženy těhotné než přišly kondomy ![]()
@ludek.kos dá se otěhotnět hned při prvním sexu a to i v případě, že muž je přesvědčen, že ho vytáhl včas.
Nehledě o riziku všech možnách chorob, ne jen HIV.
Prostě používej kondom. Pokaždé.
Pearlův index života bez antikocenpce je 80-90. Tj. 80 až 90 žen ze 100 za rok nechráněného sexu určitě otěhotní. Tak to bylo v minulosti, ženy měly klidně i 16 dětí (a umíraly při porodech). Říká se teď, že když žena nemůže 1 rok přirozeně počít, má to začít řešit s doktorem. (dřív se udáali 2 roky)
@ludek.kos tak deset porodů (a k tomu nepočítatně spontáních potratů) nebylo nic zvláštního, včetně toho, že se dospělosti dožili třeba jen dvě, nebo tři děti.
@dalmati píše:
Pearlův index života bez antikocenpce je 80-90. Tj. 80 až 90 žen ze 100 za rok nechráněného sexu určitě otěhotní. Tak to bylo v minulosti, ženy měly klidně i 16 dětí (a umíraly při porodech). Říká se teď, že když žena nemůže 1 rok přirozeně počít, má to začít řešit s doktorem. (dřív se udáali 2 roky)
To ale pak prakticky prožily celej život jako těhotný ne?
Podle mě je to už nemohlo nějak ani „bavit“…
@ludek.kos těhotný, nebo kojící, nebo vyhladovělý tak, že byly neplodné a nebo v celibátu. Ano.
A něco jako že by život měl člověka „bavit“ je způsob myšlení posledních desítek let, způsob kterým i nyní mnoho lidí nikterak nepřemýšlí. A nutno naznat, že to vůbec neznamená, že jsou, nebo byli nešťastní.
@ludek.kos pokud nebyly asi zdravotně úplně v háji, tak by byly buď těhotné, nebo kojící (ale to jako antikoncepce funguje taky jen některým). Ber, že otěhotnět mohou už od cca 13, ale berme, že legálně od 15 let. Počítala bych cca co 2 roky dítě a děti může mít do menopauzy, tak cca do 50 let. Tak to máme zhruba 17 dětí.
Jestli to chceš zkoušet, tak bys měl mít asi hodně dobrou práci, ať ty hladové krky uživíš. ![]()
@Tinuvien no ona ta doba dožití byla výrazně kratší a právě porody a spontánní potraty byly dost klíčovým rizikem, které ji zkracovaly.
@ludek.kos píše:
Ahoj,
chci se zeptat, kdo máte zkušenosti, jak dlouho trvá otěhotnět??Kdyby např. nebyla dostupná antikoncepce ani kondomy a žena musela spát s manželem každý víkend… co by to pro ni znamenalo? Měla by hodně dětí?
Ahoj. Mám rodinu za hranicemi, v Evropě, v oblasti, která je, nebo za komančů oproti Československu byla, zaostalá. Moderní výdobytky techniky včetně antikoncepce tam dorazily mnohem později než sem. Takže moji prarodiče žili bez antikoncepce a mohu ti odpovědět na to, jak to vypadalo. Měli 9 dětí, rozdíl mezi nejmladším a nejstarším je cca 20 let. Děti se jim rodily, přestože mnoho let žili v chaloupce o jedné místnosti a nemohli na sex mít soukromí. Rodiny v jejich okolí na tom byly velmi podobně - počet dětí kolem 10. Podrobnosti z jejich sexuálního života ovšem nevím
A ani nevím, jak to bylo s kojeneckou úmrtností, zda třeba jsem neměla nějakého strýčka či tetu, kteří zemřeli hned po narození. B
@Anonymní píše:
Ahoj. Mám rodinu za hranicemi, v Evropě, v oblasti, která je, nebo za komančů oproti Československu byla, zaostalá. Moderní výdobytky techniky včetně antikoncepce tam dorazily mnohem později než sem. Takže moji prarodiče žili bez antikoncepce a mohu ti odpovědět na to, jak to vypadalo. Měli 9 dětí, rozdíl mezi nejmladším a nejstarším je cca 20 let. Děti se jim rodily, přestože mnoho let žili v chaloupce o jedné místnosti a nemohli na sex mít soukromí. Rodiny v jejich okolí na tom byly velmi podobně - počet dětí kolem 10. Podrobnosti z jejich sexuálního života ovšem nevímA ani nevím, jak to bylo s kojeneckou úmrtností, zda třeba jsem neměla nějakého strýčka či tetu, kteří zemřeli hned po narození. B
A kde to bylo?
Ukrajina? Rusko?
@ludek.kos https://cs.wikipedia.org/wiki/Alžběta_Habsburská_(1436–1505) a to jsou jen ty co žili