Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@ka2ka píše:
@ludek.kos jinak kolem roku 1700 už znali první kondomy
Kondomy používal Casanova v 18 století. Ale obecně rozšířené moc nebyly a byly drahé. Často se vypraly a použily několikrát.
@andelka83 s takovýma kondomama ten sex musel stát ale zaprd! ![]()
@Pennya no to víš, Durex Real feel to nebyl ![]()
Casanova měl prý ty luxusní, asi proto si mohl tak užívat ![]()
Kondomy znali uz ve starověkém Egyptě to jen tak na okraj ![]()
Ale jinak ano, zdravá žena byla dříve většinou bud těhotná nebo kojici
taky podle toho vypadaly a umiraly
Různé metody znali všude možně, ovsem v našem prostoru nic moc.
@Ou píše:
@ludek.kos těhotný, nebo kojící, nebo vyhladovělý tak, že byly neplodné a nebo v celibátu. Ano.A něco jako že by život měl člověka „bavit“ je způsob myšlení posledních desítek let, způsob kterým i nyní mnoho lidí nikterak nepřemýšlí. A nutno naznat, že to vůbec neznamená, že jsou, nebo byli nešťastní.
To není tak úplně pravda, koneckonců oblíbený odpočinek v lázních pochází od Římanů a kamasutra taky vznikla bůh ví kdy.
@Nimie píšu o něčem dost podstatně jiném, o základním nastavení „život mě musí bavít, jinak je špatnej“ - samozřejmě že nebyli lidi furt jen zničení těžkým osudem.
@Ou píše:
@Nimie píšu o něčem dost podstatně jiném, o základním nastavení „život mě musí bavít, jinak je špatnej“ - samozřejmě že nebyli lidi furt jen zničení těžkým osudem.
No, to si zas netroufám tvrdit, jestli oni to náhodou nevnímali stejně. Naopak požitek ze života z nich byl velkou prioritou, koneckonců jinak by se ani moc nesnažili si ho osladit.
@Tichošlápek píše:
Kondomy znali uz ve starověkém Egyptě to jen tak na okraj
@Nimie píše:
To není tak úplně pravda, koneckonců oblíbený odpočinek v lázních pochází od Římanů a kamasutra taky vznikla bůh ví kdy.
To ano, ale bavíme se spíše o evropském kontextu.
@Nimie píše:
No, to si zas netroufám tvrdit, jestli oni to náhodou nevnímali stejně. Naopak požitek ze života z nich byl velkou prioritou, koneckonců jinak by se ani moc nesnažili si ho osladit.
to mi připomíná… Nedávno jsem v rádiu slyšela rozhovor, sice si nepamatuji jméno dotazovaného, ale mluvil mj. o tom, že ve starém Římě si hodně užívali, tedy chtěli si hlavně užívat a nikdo už nechtěl pracovat, a ten dotazovaný se domníval, že to bylo příčinou jejich pádu. A že naše současná evropská civilizace je na tom hodně podobně a že tedy podle něj podobně špatně skončí.
No ale mezi starými Římany a moderní evropskou společností je dost velká propast, kde ty hodnoty byly vnímány jinak. Myslím tím to středověké utrpení za života, které bude odměněno blažeností v ráji.
@iila píše:Řecko a Řím nepatří do evropských dějin? Od kdy?
To ano, ale bavíme se spíše o evropském kontextu.
@iila píše:
to mi připomíná… Nedávno jsem v rádiu slyšela rozhovor, sice si nepamatuji jméno dotazovaného, ale mluvil mj. o tom, že ve starém Římě si hodně užívali, tedy chtěli si hlavně užívat a nikdo už nechtěl pracovat, a ten dotazovaný se domníval, že to bylo příčinou jejich pádu. A že naše současná evropská civilizace je na tom hodně podobně a že tedy podle něj podobně špatně skončí.
Což stále nic nemění na tom, že to není novinka.
@iila píše:
No ale mezi starými Římany a moderní evropskou společností je dost velká propast, kde ty hodnoty byly vnímány jinak. Myslím tím to středověké utrpení za života, které bude odměněno blažeností v ráji.
Samozřejmě, že je v tom rozdíl, už kvůli pokroku a odlišným životním podmínkám, ale historická část je úplně stejně důležitá jako přítomnost. Nemůžeš si useknout nějaký kus a říct „tak a takhle to bylo, je to nové, moderní a nepřirozené“, když úplně to samé tu bylo už extrémně dávno. Lidstvo se točí v neuvěřitelných kruzích, vždycky se spálí, změní směr, spálí, změní směr, ale pokaždé skončí více méně u toho samého.
A nejsem si vědoma toho, že by starověk byl tak brutální, středověk ano, ale o tom se přeci nebavíme.
@Nimie píše: Řecko a Řím nepatří do evropských dějin? Od kdy?
Pardon, myslela jsem střední Evropu, prostě naše končiny.
@Nimie píše:
Samozřejmě, že je v tom rozdíl, už kvůli pokroku a odlišným životním podmínkám, ale historická část je úplně stejně důležitá jako přítomnost. Nemůžeš si useknout nějaký kus a říct „tak a takhle to bylo, je to nové, moderní a nepřirozené“, když úplně to samé tu bylo už extrémně dávno. Lidstvo se točí v neuvěřitelných kruzích, vždycky se spálí, změní směr, spálí, změní směr, ale pokaždé skončí více méně u toho samého.
Nojo, ale já neodsekávám kus historie. Odděluji historii Říma a naši. Nebo myslíš, že konkrétně střední Evropa navazovala na starý Řím, a to natolik, aby se dalo říct, že měnila směr tak dlouho, až skončila tam, co starý Řím?
Tím ti ani tak neoponuji, jako se ptám. Tu historii zas tak zmáklou nemám, nevím, jak moc jsme tu mohli být ovlivněni. I když moje představa je, že starý Řím, Řecko a jejich filozofie tu dlouhá staletí moc známé nebyly.
@iila mapa. png římské říše
a tím spíš mi příjde hloupé oddělovat střední Evropu od zbytku. Čím se tak významně lišíme? ![]()
Nevím, mě tohle připadá fakt zcestné. Je úplně jedno jak se to vyvíjelo na kterém území, pro lidstvo v celém ani jedno z toho není novinka
Kamasutra vznikla taky v Indii a copak ovlivnila jenom ji? Ovlivnila přeci celý svět ![]()