Zkouška k vydání osvědčení

Anonymní
14.12.11 13:40

Zkouška k vydání osvědčení

Dobrý den,
hledám někoho, kdo má zkušenost s konáním „zkoušky k vydání osvědčení k výkonu nelékařského zdravotnického povolání bez odborného dohledu“. Jsem původně zdravotní sestra, ale více než 10 let jsem toto povolání nedělala. Pracovala jsem v jiné funkci v domově důchodců. Příští rok se chystám vrátit se po rodičovské dov. do práce, ale mohou mě zaměstnat jen jako ošetřovatelku s možností později přestoupit mezi sestry. Registrace mi skončila někdy v r. 2010 a k prodloužení bude zřejmě nutná tato zkouška. Začínám o tom uvažovat, ale ráda bych se konkrétněji dozvěděla co to obnáší, kde nejlépe shánět literaturu apod. Mohli byste se mi ozvat , pokud s tím někdo máte zkušenost. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2616
14.12.11 14:35

Ahoj, všechno o registraci najdeš na www.nconzo.cz
Zkoušku budeš dělat asi i praktickou. Já dělala jen teoretickou a učila jsem se na ni, tak pár dní. Poslali mi dopis celkem pozdě na ten termín a s okruhy otázek.. Dá se jít i na přípravný kurz, aspoň tenkrát se dalo..
Přeji ti hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
14.12.11 14:50

muj nazor je kdyz mas maturu na vseobecnou sestru tak budes 3 roky pracovat pod odbornym dohledem zbirat kredity a pak se zaregistrujes .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
5.1.12 09:38
Kamka33 píše:
Ahoj, všechno o registraci najdeš na www.nconzo.cz
Zkoušku budeš dělat asi i praktickou. Já dělala jen teoretickou a učila jsem se na ni, tak pár dní. Poslali mi dopis celkem pozdě na ten termín a s okruhy otázek.. Dá se jít i na přípravný kurz, aspoň tenkrát se dalo..
Přeji ti hodně štěstí :kytka:
Ahoj, prosím nevíš kdo asi pořádal ten ten přípravný kurz?. Na nconzo jsem se ptala a paní mi psala,že o kurzu jí není nic známo. Díky za informaci. M.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2616
5.1.12 16:08

jejda, to netuším, tenkrát to měli na nástěnce ty letáčky o tom přípravným kurzu.. Tak asi už jej nedělají? Vesměs tam s tebou projeli ty otázky. Držím pěsti, ať to dáš a je z tebe výborná sestřička :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
tenezmik
16.1.12 11:54

Ahoj anonymní,byla jsem ve stejné situaci jako ty. Bodů jsem měla dostatek ale málo praxe. Na www.nconzo.cz najdeš veškeré formuláře,takže stačí si vytisknout žádost o vykonání zkoušky,vyplnit a poslat na uvedenou adresu. Oni sami ti pak napíšou,kdy se zkouška koná. Já jsem dělala praktickou ve fakultce v Brně na kardio oddělení a není vůbec čeho se bát. Je tam úžasná vrchní sestra,která poradí a pomůže. Jedná se o to,že ti přidělí klienta,sepíšeš s ním přijímací formulář a pak dostaneš dostatek času k tomu,abys určila a sepsala jeho oš.problémy a jejich řešení,zkrátka jedná se o klasický oš.proces. Dostaneš k dispozici dokonce knížku s oš.diagnozama a jejich případným řešením. Takže opravdu úplně jednoduchá věc.Držím moc palce :mavam:

• Citovat
  • Upravit
1
13.2.12 12:56

Ahoj děkuju za info. stále se nemohu rozhoupat, mám obavy. Budu muset mít i zkoušku teoretickou, jsem opravdu dlouho mimo obor. Potřebovala bych taky poradit, kde nejlépe se dostat k doporučené literatuře a co z toho stojí za to přečíst. Mají toho tam na stránkách hrozně moc a něco musím nastudovat. Děkuju za případné rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
13.2.12 13:22

Praktická část zkoušky ověřuje, zda je žadatelka (všeobecná sestra, porodní asistentka) schopná pracovat formou ošetřovatelského procesu. Úkolem je zpracovat s konkrétním pacientem ošetřovatelskou anamnézu, stanovit ošetřovatelskou diagnózu a krátkodobý ošetřovatelský plán, pak následuje jeho obhajoba. Podle našich zkušeností je tato část zkoušky samotnými sestrami hodnocena kladně, zvláště těmi, které se vracejí do zdravotnictví např. po mateřské dovolené nebo po určité době, kdy byly mimo obor. Hodnotí ji jako velmi přínosnou, protože některé například nemají zkušenosti s dokumentací a ošetřovatelským procesem v praxi. Praktická zkouška se vykonává i u ostatních nelékařských zdravotnických oborů, např. formou praktického úkolu nebo písemným zpracováním určité problematiky. Praktická část zkoušky je hodnocena samostatně, a to slovy „prospěla“ nebo „neprospěla“. Teoretická část zkoušky ověřuje vědomosti žadatelky ze všeobecných znalostí ve zdravotnictví (legislativa, etické kodexy, bezpečnost, kvalita, nakládání s informacemi) a odborné znalosti v oboru její odbornosti. Z uvedeného vyplývá, že si žadatelka vylosuje po jedné otázce z každého okruhu. Na přípravu má nejméně 15 minut, na vlastní zkoušku zhruba čtvrt hodiny. Rozsahem a obsahem by se dala tato zkouška přirovnat k maturitní zkoušce. Je přítomna zkušební komise, v minimálním počtu čtyř členů, zástupců příslušné odbornosti, zaměstnavatele, profesní organizace a ministerstva. Každá otázka je hodnocena samostatně stejně jako u praktické části. Pokud je jedna z otázek hodnocena neprospěla, je celá teoretická část zkoušky hodnocena jako neprospěla. Pokud je jedna z částí zkoušky hodnocena jako neprospěla, je hodnocena celá zkouška jako „neprospěla“. Úspěšná část zkoušky (teoretická nebo praktická) se započítává a opravná zkouška se absolvuje jen z té části, ve které žadatelka neuspěla. Je možnost dvou opravných termínů, a to do dvou let od data vykonání první neúspěšné zkoušky, nejdříve po 2 měsících. Pokud žadatelka zkoušku úspěšně vykoná, zkušební komise jí předá potvrzení o vykonání zkoušky. Kopii tohoto potvrzení přiloží žadatelka k žádosti o vydání osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu a s ostatními požadovanými doklady o vzdělání, výkonu zdravotnického povolání a o vzdělávacích aktivitách (pokud nebyly předmětem zkoušky) odešle na adresu Uznávací jednotky Ministerstva zdravotnictví ČR do Brna. Žádost o vydání osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu je ke stažení na výše uvedených webových stánkách NCO NZO. Do 30 dnů po odeslání žádosti žadatelka obdrží „Rozhodnutí o vydání osvědčení“ (dříve se vydávalo pod názvem „Osvědčení“) a je zároveň zapsána do registru nelékařských zdravotnických pracovníků. Od data registrace jí plyne další šestileté registrační období. Může se stát, že se žadatelka ze závažných důvodů nemůže na zkoušku dostavit. V tomto případě je nutné, aby předem poslala písemnou omluvu, a to na adresu uvedenou na pozvánce ke zkoušce. V závažných případech se může omluvit telefonicky a následně poslat omluvu písemně. Od zkoušky lze odstoupit před jejím začátkem, a to před vylosováním otázek. V případě odstoupení od zkoušky po jejich vylosování a přečtení je to hodnoceno jako „neprospěla“. Od 1. 7. 2009 vstupuje v platnost nařízení vlády o stanovení výše úhrad za zkoušky. Podle tohoto nařízení je stanovena úhrada za zkoušku k vydání osvědčení v částce 2000 Kč, přičemž úhrada za teoretickou část je 1000 Kč a za praktickou také 1000 Kč. Výše úhrady pro první opakování zkoušky je určena na 4000 Kč (2000 Kč za teoretickou a 2000 Kč za praktickou část zkoušky), za druhé opakování zkoušky je stanovena částka 6000 Kč (3000 Kč za teoretickou a 3000 Kč za praktickou část zkoušky). Zkouška je pro zdravotnické pracovníky veřejná, mimo porady o hodnocení. Pokud se zájemce prokáže dokladem totožnosti a dokladem o absolvování zdravotnického povolání, může být zkoušce přítomen jako pozorovatel. Prodloužení osvědčení
Pro prodloužení platnosti osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu je nutné splňovat podmínky podle § 67 odst. 2 písm. b) zákona, a to: * soupis potvrzený zaměstnavatelem a kopie potvrzení účasti na vzdělávacích akcích v součtu ohodnocených 40 kredity, * přehled výkonu zdravotnického povolání potvrzený zaměstnavatelem. Žádost o prodloužení platnosti osvědčení se podává, a to nejpozději 60 dnů před skončením platnosti osvědčení. Proto doporučujeme ověřit si datum, kdy jeho platnost končí. Formulář žádosti o prodloužení platnosti osvědčení včetně pokynů k vyplnění a k odeslání žádosti je opět na výše uvedeném webu NCO NZO. K vyplněné žádosti se přiloží všechny požadované doklady včetně kopií dokladů o absolvovaných vzdělávacích aktivitách a přehledu výkonu zdravotnického povolání potvrzeného zaměstnavatelem. Vzdělávací aktivity pro dané registrační období se počítají 6 let zpětně od data podání žádosti o prodloužení. Pokud nejsou podmínky splněny, lze je nahradit zkouškou tak, jak je uvedeno výše. Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

Příspěvek upraven 12.01.15 v 17:20

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
labča
10.5.12 13:58

No jo, u sester nebo porodních asistentek tu praktickou zkoušku chápu, ale jak skládají praktickou zkoušku zdravotní laboranti?

• Citovat
  • Upravit
24292
10.5.12 16:14

To vůbec netuším. Ale jistě to v Brně na katedře, která se laboratořím věnuje, vědět budou.

Příspěvek upraven 12.01.15 v 17:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ilona E.
2.5.13 14:03

dotaz k teoretické zkoušce

Dobrý den, nedělal někdo teď zkoušku k vydání osvědčení, teoretickou část? Čeká mě ted v brzkém termínu, mám z toho docela velké obavy, chtěla bych se zeptat jak přísně probíhá, jestli je to opravdu jako u maturity?

• Citovat
  • Upravit
1947
12.1.15 16:52

Nemá někdo zkušenosti se zkouškou v poslední době? a lze podat žádost o zkoušku ještě v době, kdy nejsem nikde zaměstnaná, abych měla registraci už v době nástupu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
12.1.15 17:22

@petramrk na první otázku neodpovím, na druhou… ano klidně si podej žádost, abys měla registraci už k nástupu (nebo k jednání s potenc. zaměstnavatelem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
28.4.15 17:32

Mohla bych se taky zeptat je někdo kdo dělal teoretickou a praktickou zkoušku ted někdy? a jak moc ta teorie byla těžká? vůbec nevím jak se na ni učit těch studijních materiálů tam mají hrozně moc uvedených

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
25.9.15 14:30

@mikki 25 Dobrý den mikki, prosím jaké byly zkoušky? Děkuji moc za odpověď. Nebo je tu někdo kdo půjde na zkoušku do konce roku? Podala jsem si žádost…bojím bojím ;] Díky moc za komenty, kdyby někdo chtěl, tak můžete pisnout i na můj mail ***@seznam.cz a mužem si probrat otázky, budu jen ráda. Díky moc všem a přeju pěkný den

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat