Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem ve 25tt a mám dle kontroly zkrácený čípek na 25mm. Před měsícem jsem měla ještě čípek 40mm. Doktor mi doporučil ležet, užívat magnesium a 2 tablety utrogestanu na noc. Malý je natlačený hlavičkou úpně dole.
Pročetla jsem pár diskusí, ale zajímaly by mě aktuální zkušenosti a příběhy. Prý někteří doktoři ani čípek neměří. Někteří s tímto nálezem už posílají do nemocnice. Mně dal doktor kontrolu až za měsíc! Myslíte, že ležení opravdu pomáhá?
No, ono ti nic jinýho než ležení nezbývá. Riskovat předčasný porod, zvlášť v tomto týdnu, je dost nerozumný. Je potřeba udělat maximum, aby se těhotenství dostalo, co nejdál. Lékaře, co nesledují v těhotenství stav čípku nepovažuju za profesionální, to k nim pak vůbec nemusíš chodit.
Ahoj,
mně se začal dle doktorky zkracovat čípek ve 22tt. Měla jsem 38mm, po třech týdnech kontrola, čípek stejný, za další tři týdny čípek opět stejný, ale pak se z ničeho nic zkrátil (ve 29tt na 27mm) a na včerejší kontrole (31+5tt) už jen 22mm. Každopádně od toho 22tt ležím, užívám dvakrát denně progesteron (Amelgen). Občas maximálně zapnu pračku, nebo pomůžu v kuchyni něco nakrájet apod.. jinak chodím jen na wc, sprcha, jídlo. Takže ze začátku to nejspíš fakt pomohlo a teď už si upřímně řečeno nejsem jistá, jestli to ležení něčemu pomáhá… po 30tt se čípek zkracuje přirozeně. Ale pro dobrý pocit se snažím ještě ležet, alespoň do 34tt, pak už to asi tolik řešit nebudu. Kontrolu mám za dva týdny, tak uvidím, jak moc se čípek zase zkrátí.
PS: To ležení je ale opravdu,,na palici"
občas mám už vyloženě deprese, je to taková horská dráha. Na druhou stranu, nic bych neriskovala.. čím déle mimi vydrží v bříšku, tím líp.. zkus to alespoň do toho 30tt dodržovat co nejvíc
@Karin271 po 30tt se sice zkracuje, ale je to fyziologický proces. Pokud je čípek zkrácen už předtím, nelze to brát takto. A ležet je potřeba mnohem déle než do 30tt. Do 38tt je dítě stále nedonošené.
Já bych to opravdu vůbec nepodceňovala. Klidový režim je opodstatnělý.
Měření čípku je v těhotenství důležité a nedělá se jen tak pro zábavu… ![]()
Zrovna já jsem kvůli tomu musela být tenkrát hospitalizovaná, aby se syn nenarodil už v 7. měsíci.
Nakonec jsem ještě 14 dní přenášela a skončilo to vyvolávaným porodem.
Je mi teda divne, proc me doktor objednal az za mesic a ne dříve na premereni😏
@Mia890 píše: Více
Tak on ti už své doporučení co máš dělat dal. Předpokládá, že ho budeš i dodržovat, když určitě víš o případném riziku.
@Černá Madonna to samozřejmě budu, jen jsem si četla, ze někdy uz radeji kontrolují pravidelně a případně podávají léky na dozrání plic.
@Mia890 píše: Více
K tomu se zatím neblížíš. Léky se nemohou podat moc brzo. Kontrola za měsíc je v pořádku.
Mně lékař tvrdil, že těch 25 se považuje za dolní hranici normy. ![]()
Ty jo tak já nevím. Byla jsem na cervikometrii 29/5, dvojčata, první porod předčasný 34tt, a naměřili mi 25mm s T brankou, a řekli mi ze je to úplně v pořádku. Byla jsem tu dobu 17+5.
Bylo to u Apolinare.
@NoeBi u dvojčat je pry ta hranice trochu jiná.. tam se pry čípek zkracuje častěji
25mm je hraniční, doktor Vám dal maximum, co nyní lze - progesteron, magnesium. Klidový režim např. doc Koucký považuje za zbytečný, ale asi zase určitě není dobré teď chodit např. běhat. Brala bych to tak nějak s mírou. Já když jsem měla tuto diagnózu, tak jsem si ještě pro jistotu nechala udělat stěry, zda tam není někde nějaká bakterie.
Pokud máte strach, zavolejte doktorovi a řekněte, že byste ocenila návštěvu už za 14 dnů.Rozumný lékař Vám vyhoví. Už jenom proto, aby Vám nepřidělával stres v těhotenství. Má lékařka vždy říká, že pokud budu mít pochybnosti o čemkoli, tak se mám raději stavit. Pokud byste přeci měla strach, zkuste si napsat do porodnice na rizikové oddělení. Klidně napište přímo vedoucím lékařům. Mohou Vás převzít a kontrolovat přímo u nich. Případně ještě vím, že u Apolináře provádějí test na fetální fibronektin. Ten dokáže předpovědět riziko předčasného porodu. Mrkněte třeba sem: https://www.vfn.cz/…h-porodu.pdf
https://www.nedoklubko.cz/…or-1-koucky/
Pokud byste chtěla (myslím, že se to platí), tak Vám ten test určitě udělají. Stačí si napsat a ideálně se rovnou domluvit s konkrétním lékařem.
Jinak cerkláž se dělá až při nižších hodnotách čípku. A od 30tt se čípek už moc neřeší, pak už je zkracování považováno za fyziologické.