Zkušební doba - výpověď

166
23.7.15 08:40

Zkušební doba - výpověď

Ahoj všem,
potřebovala bych objasnit pár otázek, mám novou práci od začátku července ve zkušební lhůtě a chtěla bych odejít, jelikož se to nedá, chci se tak zeptat zda lze odejít ze dne na den a další háček pokuď by se tak stalo a smlouvu v jiné práci bych měla až od začátku srpna, těch zbývajících dejme tomu sedm dní kdy bych nebyla zaměstnaná, co je třeba dělat? Je možnost se neohlásit na úp a zaplatit si pak po případě dluh zdravotní p. zaplatit?
Jak to je? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15088
23.7.15 08:46

Já osobně bych týden vydržela, na konci července ohlásila zítra nepřídu a v srpnu nastoupila do nové práce. Nač si to komplikovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
23.7.15 08:48

To jo, to je tak asi nejvíc logický, akorát ten týden ta představa je to peklo ;-) tak proto se ptám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15088
23.7.15 08:49

@DenisaSvecova Rozumím,ale vem si co je týden. Co děláš, jestli se mohu zeptat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
23.7.15 08:55

Odejít ze dne na den samozřejmě jde, ovšem není to v souladu se zákonem, většina zaměstnavatelů to pak neřeší, ale můžu ti dělat problémy pokud jim svým odchodem způsobíš jakoukoliv škodu, mohou si ji nárokovat. Pod pojmem škoda se dá představit ledasco. Jsi normálně v prac. poměru, máš smlouvu i když na zkušenou. Tzn. že bys měla normálně sepsat „Výpověď z pracovního poměru dohodou ve zkušební lhůtě“ k určitému datu a předat ji oficiálně zaměstnavateli, ten ji podepíše a budete oba o. k. Není moc fér vůči zaměstnavateli prostě jen nepřijít do práce a nic k tomu neříct, to je prasárna.
Co se týče hlášení se na pracáku tak si nejsem jista, ale myslím že je tam ochranná lhůta 8 dní, pokud v této lhůtě nastoupíš do jiného zaměstnání a nahlásíš to na pojišťovně myslím že by to mělo být o. k., doplácet asi nic nebudeš. Ale s tím pojištěním si opravdu nejsem jista, kdysi to tak bývalo, moc do toho nevidím, u nás tyto věci řeší účetní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
23.7.15 09:12

@Big boss Žádná výpověď, ale zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

„§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.“ (http://business.center.cz/…cast2h4.aspx)

S tou škodou se mi to hledat nechce, ale docela o tom pochybuju. Za prvé, ve zkušební době je zkrátka třeba počítat, že zaměstnanec už nepřijde. Za druhé, pokud by to bylo možné, můj zaměstnavatel by toho jistě využíval. Ale jestli sem hodíš citaci zákona, ráda si to přečtu.

@DenisaSvecova Na Úp se hlásit nemusíš, pojištění je placeno paušálně za celý měsíc, ale měla bys zajít na zdravotní pojišťovnu nahlásit změnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
23.7.15 09:13

@DenisaSvecova ve zkušební době lze zcela legálně skončit ze dne na den. Jenom to dej zaměstnavateli písemně, že končíš pracovní poměr zrušením ve zkušební době k tomu a tomu dni, klidně můžeš fakt ze dne na den. rozhodně nepoužij formulaci, kterou ti radí @Big boss „Výpověď z pracovního poměru dohodou ve zkušební lhůtě“ protože to je neskutečná blbost. Výpověď dohodou neexistuje, na dohodu musí zaměstnavatel přistoupit (a když nepřistoupí, máš smůlu) a i když ve zkušební době samozřejmě můžeš podat výpověď, tak je to zpravidla zbytečné, protože k výpovědi se váže i výpovědní doba, tedy bys nemohla skončit ze dne na den. pro tebe je opravdu vhodné „zrušení ve zkušební době“ (par. 48, ods. 1, pís. d zákoníku práce).

pokud jde jenom o týden, tak se na zdravotní pojišťovnu hlásit nemusíš. jako osoba bez zdanitelných příjmů s povinností platit pojistné by ses musela nahlásit, kdybys bez práce (a bez podnikání a neevidovaná na pracovník úřadě a ani by za tebe nebyl plátcem stát) byla po celý kalendářní měsíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
23.7.15 09:30
@Raduš.ka44 píše:
@DenisaSvecova Na Úp se hlásit nemusíš, pojištění je placeno paušálně za celý měsíc, ale měla bys zajít na zdravotní pojišťovnu nahlásit změnu.

fakt? já měla za to, že podle zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění se musí nahlásit do osmi dnů poté, co se stala osobou bez započitatelných příjmů, ale tou se podle zákona o veřejném zdravotním pojištění stane až poté, co celý kalendářní měsíc bude bez příjmů, nenahlášená na ÚP a ani za ni nebude platit stát. co mi uniká? jako nehádám se, není to moje parketa, takže fakt mě zajímá, kde jsem přehlídla jaký paragraf.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
23.7.15 09:58

Každopádně díky za rady. Za chvíli jdu do práce, tak jí řeknu, že dávám výpověď a od zítřka nepříjdu. Prasárna to možná je, ale větší prasárna je to, jak se paní vedoucí celých čtrnáct dní ke mě chovala a ponižovala mě.
Pro jistotu si zítra dojdu na pojišťovnu a zeptám se na to osobně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
23.7.15 10:04
@Big boss píše:
Odejít ze dne na den samozřejmě jde, ovšem není to v souladu se zákonem, většina zaměstnavatelů to pak neřeší, ale můžu ti dělat problémy pokud jim svým odchodem způsobíš jakoukoliv škodu, mohou si ji nárokovat. Pod pojmem škoda se dá představit ledasco. Jsi normálně v prac. poměru, máš smlouvu i když na zkušenou. Tzn. že bys měla normálně sepsat „Výpověď z pracovního poměru dohodou ve zkušební lhůtě“ k určitému datu a předat ji oficiálně zaměstnavateli, ten ji podepíše a budete oba o. k. Není moc fér vůči zaměstnavateli prostě jen nepřijít do práce a nic k tomu neříct, to je prasárna.
Co se týče hlášení se na pracáku tak si nejsem jista, ale myslím že je tam ochranná lhůta 8 dní, pokud v této lhůtě nastoupíš do jiného zaměstnání a nahlásíš to na pojišťovně myslím že by to mělo být o. k., doplácet asi nic nebudeš. Ale s tím pojištěním si opravdu nejsem jista, kdysi to tak bývalo, moc do toho nevidím, u nás tyto věci řeší účetní.

Nezlob se, ale zjevně vůbec netušíš, jak to funguje, a píšeš naprosté nesmysly.
„Výpověď z pracovního poměru dohodou ve zkušební lhůtě“ je nesmysl. I normálně mimo zkušební dobu podáváš BUĎ výpověď (s výpobědní lhůtou) NEBO ukončuješ pracovní poměr dohodou, se kterou ovšem zaměstnavatel musí souhlasit. „Výpověď dohodou“ je samo o sobě nesmysl, natož ve zkušební době. Ve zkušební době rušíš pracovní poměr a obě strany na to mají právo kdykoliv v jejím průběhu, bez udání důvodu a s okamžitou platností. Samozřejmě písemně, nikdo tady snad nemlvil o tom, že by zakladatelka měla prostě nepřijít a nic k tomu neříct :roll: K tomu zkušební doba slouží. Žádnou škodu v takovém případě rozhodně zaměstnavatel vymáhat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
23.7.15 10:05
@DenisaSvecova píše:
Každopádně díky za rady. Za chvíli jdu do práce, tak jí řeknu, že dávám výpověď a od zítřka nepříjdu. Prasárna to možná je, ale větší prasárna je to, jak se paní vedoucí celých čtrnáct dní ke mě chovala a ponižovala mě.
Pro jistotu si zítra dojdu na pojišťovnu a zeptám se na to osobně :)

Nepodáváš výpověď, rušíš k dnešnímu dni pracovní poměr ve zkušební době! A dej jí to písemně s datem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
23.7.15 10:21

@sagina Já ti nevím přesně, ale raději bych hlásila každou změnu, tedy i to, že jsem ukončila zaměstnání. Lepší to nahlásit zbytečně, než nenahlásit něco, co nahlášeno být mělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81479
23.7.15 10:59
@Big boss píše:
nevím, čemu říkáš ze dne na den. ale jeden den odevzdat výpověd a druhý den nepřijít je legální. směnu dokončit musíš.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
23.7.15 11:21

Ale pokuď jsem ve zkušební době snad, co jsem četla podle netu, můžu odejít kdykoli ze dne na den bez udání důvodu, jsem tam cca ani ne čtrnáct dní. A jak píšu prasárna to je, ale větší prasárna byla ta jak se ke mě chovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101603
23.7.15 11:42
@DenisaSvecova píše:
Pro jistotu si zítra dojdu na pojišťovnu a zeptám se na to osobně :)

Klid, žádná prasárna to není, ve zkušební době je to zcela legální a legitimní postup, se kterým musí po celou zkušební dobu obě strany počítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat