Zkušenosti s SGA

129
27.6.18 13:32

Zkušenosti s SGA

Ahojky :)

nejprve jsem tuto diskuzi odkládala, ale ve svém okolí nemám nikoho, kdo by měl s tímto tématem zkušenosti, proto se obracím na Vás ;). Ráda bych se Vás zeptala, zda máte někdo zkušenost s touto,,diagnózou" v těhotenství?
Náš prcek byl až do utz ve třetím trimestru vývojově ukázkový, od tohoto týdne mám však v průkazce SGA a prý ztrácí lehce přes dva týdny. Ve 30+1 odh. váha 1274g, 34+1 odh. váha 1960g a teď 36+1 odh. váha 2300g. Doktorka mi pravidelně kontroluje průtoky placentou a ty jsou prý naprosto ukázkové, proto nevíme, čím to opoždění mohlo nastat. Nekouřím, nepiju, a to ani před těhotenstvím. Momentálně už jsem poslána do rizikové poradny, aby si mě více pohlídali, takovéto děti by se prý neměli přenášet a na dřívější porod to také rozhodně nevypadá, podle doktorky to bude nejspíš vyvolávaný porod v termínu. Miminko je jinak v pořádku, srdíčko super, mrská se a tak :). Dále mám také mírný oligohydramnion a také 8. až 7. percentil vývoje, ten pomalu klesá. Doktorka je úžasná, ohromně pozitivní, vždy říká, že jde jen o zvýšenou kontrolu, jistotu a tak.
Každopádně to bych nebyla já, abych se nepokoušela si o zkratce SGA něco zjišťovat a spousta diskuzí a příběhů mě natolik vyděsila, že Vám píši sem. Narodilo se Vám opravdu jen menší miminko, které bylo jinak v pořádku, nebo opravdu přišli nějaké poporodní komplikace, zhoršená adaptace, opožděný vývoj a podobně?
Mockrát všem předem děkuji za odpovědi, omlouvám se za podrobný popis, jsem jen zvědavá a přepadla mě trošku starost, zda bude všechno v pořádku, tak mě i to,,vypsání se" trošku uklidňuje. Krásný den :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27679
27.6.18 13:47

@kajisss moc tomu nerozumím čem ztrácí? odhad váhy podle uz je + - 500g takže nevím , ale vidím v tom normální miminko na svůj věk :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
27.6.18 14:16

@ka2ka obvodem bříška, délkou stehenní kosti a tou váhou, to jsou hodnoty, ve kterých je o dva týdny menší prý. Hlavičku má prý odpovídající týdnům. To jsem tam zapomněla zmínit, děkuju :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27679
27.6.18 14:18
@kajisss píše:
@ka2ka obvodem bříška, délkou stehenní kosti a tou váhou, to jsou hodnoty, ve kterých je o dva týdny menší prý. Hlavičku má prý odpovídající týdnům. To jsem tam zapomněla zmínit, děkuju :)

aha tak to jo, proto jsem to nepochopila, s tím neporadím, ale moc držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20
17.12.18 00:30

@kajisss Ahojky, mala som presne rovnaký priebeh tehotenstva ako ty, do 34.tt tabuľkové miminko, v 36.tt zrazu skok späť a velkosťou sme zodpovedali opäť na 34.tt , všetky vyšetrenia podľa gynekológa učebnicové a drobec nám nepriberal, nerástol, resp. rástol s 2 - týždňovým sklzom a priberal rádovo už len gramy.. Narodil sa v 38+4tt, spontánne, prirodzený pôrod, s mierami 2400g/48cm. Keďže bol menší, bol za 3hodiny na svete… Apgar 9-9-9-, popôrodná adaptácia výborna, zdravotné problémy žiadne, avšak dojčiť sme sa začali asi až po troch týždňoch, nevedel sa dobre prisať. Ťažko povedať, či to bolo jeho “veľkosťou”, pretože mu neskôr - v 3.mes- bolo potrebné strihať uzdičku pod jazykom, nakoľko začal odmietať prsník z dôvodu, že nevedel efektívne sať. Potrápila nás len novorod. žltačka, boli sme žltí cca do 3. mes. Psychomotoricky sme ok, ako rovesníci, práve sme oslávili rok, začíname chodiť.. Prvé dve očkovania sme mali cca o mesiac posunuté, aj to kvôli soplíku. Vážnejšie chorý nebol. Krvný obraz má podľa dr. učebnicový. Je to živé striebro, je veľmi aktívny, je vnímavy a bystrý. Jediné, čo ma občas trápi je, že v roku vážime cca 8,5kg čiže oproti rovesníkom sme stále drobní. Dĺžku však máme dobrú, asi 78cm. Je to tenká špageta, jesť mu chutí avšak nezje naraz veľa, treba ho ponúkať častejšie. My s mužom sme vysokí obaja, normálnej resp teraz skôr možno statnejšej postavy. Dúfam, že drobec si všetko dobehne. Veľmi ma to trápilo, najmä prvé týždne po pôrode.
Ako sa máš ty a ako sa darí miminku? :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
20.12.18 10:32

@pe_gre Ahoj, děkuji za úžasnou odpověď :) malý se narodil 38+5tt s váhou 3000g a 49cm. Takže ideální řekla bych :) střihání uzdičky nás taky čeká, ale tady to provádí až v půl roce. Bohužel po třech měsících kojení už to dál nešlo, a tak je na umělém mléku. Díky tomu váhu dohnal, tak už je v ,,tabulkách" i když na spodní hranici. Zkoušíme příkrmy a tedy extra jedlík to taky není :D má teď pět měsíců, točí se na bříško, dělá všechno co má, včera se prořízl první zoubek, tak věřím, že je všechno v pořádku :) ještě jednou moc děkuji za úžasnou reakci! Krásné svátky :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí