Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, chtela bych Vas poprosit o radu…syn 7 let nastoupil do skoly..od zacatku vyrusuje pri hodine vykriky, zvuky atd. Pouta tim na sebe pozornost. S ucenim problem nema, nosi ze vseho jednicky..jen me mrzi a trapi jeho chovani. Ucitelka o nem mluvi jako o chytrem diteti, rad vse splni a rychle. Ale kdyz si ho nevsima, tak zacne zlobit. To same plati o druzine. Deti ho odstrkuji, pry na ne svadi veci atd. Jsme objednany k psychologovi…snad ten pomuze jak na nej. Zakazy na nej neplati, nepochopi proste to, ze si svym chovanim odrazuje deti, ze bude mit zakazany dale tablet atd. Ma dve povahy : na jednu stranu by se rozkrajel, aby mohl pomoci atd a na druhou, kdyz neni po jeho je zle…
Připomíná mi silně některé moje žáky s ADHD. Velmi chytří, temperamentní, neposední, s nutkáním vykřikovat, vydávat zvuky, s problémy se spolužáky, duší zlatí (většinou).
Souhlasím s @hanka.br. -(nejstarší syn má úplně stejného spolužáka-kamaráda), ale napadla mne ještě další možnost- nadprůměrně inteligentní děti mají podobné problémy- výuku zvládají levou zadní, tak se nudí a,,zlobí". A s dětmi také mívají problémy, nerozumí si s nimi. ![]()
Hodně to zní jako ADHD… ale taky to může být jen fáze. Je to jedináček?
@cmudlik Ahoj, mám doma to samé, sice zatím v mš. Ve třech letech začal chodit do soukr. školky, tam se s tím nějak poprali, docela i individuálně se mu věnovali, pak 3 týdny klasické státní školky, kde bylo 28 dětí, naprostá katastrofa pro celou naší rodinu, pak návštěva psychologa a veliké štěstí na poslední místo ve speciální školce pro děti s adhd a od té doby naprostá spokojenost. Syn je nadpr. inteligentní, vysoké iq, ve 4 letech čte, počítá, zajímá se o matematiku, vědy, pc. Už teď vím, že do normální školy nepůjde, již teď máme pro něj vybranou školu, kde se takovým dětem věnují, je jich max 12 ve třídě. Jen si myslím zakladatelko, že toto jste měli řešit už dříve, s dětmi s adhd se dá velice dobře pracovat, ale je to o lidech, kteří musí chtít a je to hlavně o velikém hledání těchto lidí.
Děkuji moc za pomoc
vždy mi řekli, ze z toho vyroste
byl jedinacek..ted máme mimi 4 měsíce a přítel ma dva syny v peci 19 a 13 let. S nimi je v pohodě
zkusim se na vše optat u dr.Nebo poradite, jak vše zařídit? Moc děkuji ![]()
Tak jsem toho precetla tolik na netu, az mi hlava skuci
ale jak jsem koukala na diskuze na portalech maji maminky vice trapeni s ratolesti…to ten muj je jeste ok.Nema poruchy s ucenim, nevzteka se u nej atd. Ukoly dela naopak sam a rad, ja jen zkontroluji podepisi. Je to cca dva mesice co se mi tak do hodky pokazde budi. Prijde zpoceny, ale vnima.Byli jsme na neurologii jestli to neni zacatek epilepsie- vse ok. A poznal by tam dr o ADHD na neurologii?
@cmudlik ADHD vetsinou stanovuje psycholog/psychiatr. Normalne se objednejte na detskou psychologii nebo psychiatrii, mozna i PPP v miste bydliste, i kdyby pro klid mysli…
Hezký večer. Jak reagujete na stížnosti učitelky, že vaše dítě ve škole zlobí?
Syn už je přesazený, sedí sám, přinesl trest, učitelka psala. Dneska celý den štěkal - i o hodinách. Včera dělal na učitelku obličeje. V pondělí se s klukama zavírali na WC.
Už má zakázané snad úplně vše.
Nutite dítě, aby se omluvilo, nebo dáte trest a tím to pro vás končí?
Ano, dítě se musí omluvit. To fungovalo lepe než kdejaký trest.
A má nějakou diagnózu nebo je jen rozívený?
Ptám se na tvrdo, protože moje dítě po nástupu bylo divoké. Ne drzé, na učitelku by si nedovolil dělat opičky. Ale měl problém sedět na zadku, občas v nadšení vykřikl. Doma jsem nastavila tvrdě pravidla, vysvětlila že takto ne. Byla jsem v kontaktu s učitelkou a řekla jsem mu, že se skutečně spolehlivě dozvím, co vyváděl který den.
Teprve na konci druhé třídy jsme šli do PPP, ne kvůli chování, ale kvůli specifické poruše psaní. A tam mu mimo jiné našli ADHD. Syn je nadprůmerně chytrý, premiant třídy. S učitelkou si sedli, chová se slušně. Akorát je trochu urychlený. Učitelka s ním nemá problém. On má první hotové příklady v matice, tak prostě dostane papír a dalšími a počítá navíc aby nestresoval ostatní a nerušil.
No nejdřív bych se hlavně snažila zjistit, kde je zakopaný pes. Neznám dítě, které by zlobilo jen tak. Pokud tedy nepostrádá základní výchovu. Zakázáním snad úplně všeho přijde možná výsledek tak nějak na oko, ale neřeší to příčinu. Naopak.
@Anonymní píše:
@alisekR on už je ve druhé a je to horší než loni. My jsme s učitelkou taky v kontaktu. Vím vše hned, on to ví, ale není to na něj páka.@Soher na důvod jsem nepřišla.
No a jakým způsobem jsi ho hledala?
@hanka.br. píše:
No a jakým způsobem jsi ho hledala?
Rozmluvy s ním i s učitelkou.