Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele, to se stane, prostě je hyperaktivní a jde na to moc zhurta
Jeho paní učitelka to teď ví, předpokládám, že jste jí upozornili, že je tak trošku brutální pišišvor. Chlapečkovi se předpokládám omluvil hned a vy teď prostě dořešíte platbu za opravu nebo nové brýle spolužáka. Důležité je, že se nebude tvářit, že je všechno OK a vás se to vlastně nijak netýká.
@Anonymní píše:
Stokrát jsem mu říkala že nesmí, dostal na zadek, přes ruce.
A co místo „Nesmíš“ a trestů, které nezabírají zkusit mu dát nějaké návody JAK na sebe smí upozorňovat, když chce aby si ho ostatní děti či dospělí všimli. „Když chceš, aby si tě někdo všíml, pochval mu třeba, že má hezké boty, dones mu kvítečko, namaluj obrázek…“ Taky to chce časté opakování, ale aspoň u nás to zabíralo líp než pleskání.
Sice neporadím, ale ráda si počtu.
Jsem na opačné straně tábora - můj syn (taky prvňáček) byl posazený právě s takovým chlapečkem, jako má zakladatelka. Syn je klidnější, škola ho zatím hrozně bavila (chodili už do „přípravky“) a od toho sesazení mi chodí s brekem, že do školy nechce - klouček ho vyrušuje, při výkladu učitelky ho pošťuchuje nebo na něj mluví, bere mu bez dovolení věci.
Podle učitelky by ten „živý“ klouček moc trpěl, kdyby měl sedět sám a potřebuje někoho klidného k sobě. Ale proč to teda má odnést zase někdo jiný?
Netvrdím, že se nemůže změnit - tahle situace je těžká pro obě strany. Není tu nějaká učitelka, co by s tím měla zkušenost?
Píšu anonymně, protože si myslím, že kloučkova maminka jsem taky chodí a nechci, aby mě poznala.
Jsem zakladatelka
tak jsem to ve škole probrala s vychovatelkou a doma se synem. Nakonec mi bylo od syna řečeno, že kluci mu chtěli ublížit( dva z 2. ročníku) a on se bránil. Tím nechci říct že souhlasím s protiútokem, ale nechci aby se nechal taky šikanovat. Učitelka tak trochu potvrdila, že to nebylo nic naschvál a že to tam mohlo být, že mu chtěli něco udělat. Jak ale já mám teda postupovat. Zvláště s platbou brýlí, mám doma oba syny s brýlemi i manžel takže vím že to není levná záležitost… mají nárok to po mě vyžadovat nebo pak jedině z pojistky na blbost???
Jsem zakladatelka
jo a ještě jsem zapoměla dodat, že syn sedí v poslední lavici sám… a taky nevím zda-li je to dobrý když má vadu zraku - tupozrakost 6 - 7,5 dioptrií…
Ahojky všichni, chtěla jsem se poradit… syn 6 let právě nastoupil do 1. třídy a už mě dnes volali ze školní družiny, že tam uhodil nějakého chlapečka obručí, že mu rozbil brýle (naše děti mají také brýle). Ve školce jsme taky měli problémy, ale bylo to spíš takového rázu že měl neustále potřebu se někoho dotýkat, pošťouchnout, upozornit na sebe. Doma mladšího sourozence, 5 let, je taky schopen uhodit, štípnout. Stokrát jsem mu říkala že nesmí, dostal na zadek, přes ruce. Doma je ale jinak milionový, uklidí si, připraví se, rád se mazlí, hladí mě. Ale pak najednou vylítne a ublíží někomu. Nevím jak s ním dál, už jsme byli u psycholožky ve školce, tak říkala že nemá sklony k agresivitě, šikaně. Ale že je velmi společenský, živý a rád středem pozornosti. Jenže jak si nezkazit reputaci hned v první třídě, když už teď máme průšvih… Zažil toto někdo, poradí???