Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, zhruba za týden, dva si budu s dcerou dávat trvalý pobyt mimo čr. Beru tu ještě rodicak, nastoupit do práce nemám po rodicaku kam. Co se ale chci zeptat. Komu musím pak změnu pobytu hlásit? Asi pojišťovna a socialka, kde beru rodicak. A dál? Jak to bude s doktorama. Pokud máte s tímto zkušenost, budu ráda za rady.. ![]()
Co otec dítěte? Zůstává v ČR nebo je v cizině? Ono je totiž otázka, jestli v tom případě máš na rodičák nárok - pohledej v diskuzích, ženské tu o tom psaly.
Ze ten rodicak tim skonci, vis, jo? to same kryti zdravotni pece v CR.
jinak jsme celkem nic nevyrizovali, detske jsem to nahlasila kvuli povinnym prohlidkam. jinak pokud se u nas odhlasis z pobytu a ze zdravotniho pojisteni, tak si musis pripadnou potrebnou peci hradit. pokud budes (jak predpokladam) pojistena jinde v EU, tak si muzes vyridit karticku, ktera ti zajisti kryti i v CR.
S otcem dítěte máme stanovené návštěvy, jezdí si sem pro ni, nežijeme spolu. Ano, vím že mi skončí, akorát mě třeba zajímá, jestli tedy musím hledat doktory v místě nového bydliště. Co třeba občanka, musím asi udělal novou nebo jak to je?
@yasmine5 píše:
S otcem dítěte máme stanovené návštěvy, jezdí si sem pro ni, nežijeme spolu. Ano, vím že mi skončí, akorát mě třeba zajímá, jestli tedy musím hledat doktory v místě nového bydliště. Co třeba občanka, musím asi udělal novou nebo jak to je?
pokud se odhlásíš z čech, musíš odhlásit zdrav. pojištovnu, nahlásit dětské doktorce, vrátit občanku, pro sebe a dítě musíš mít pas, odhlásit se z trv. pobytu, je to i kvůli poplatkům za popelnice.
Záleží i na tom kam se stěhuješ, já odešla do německa, musela jsem mít třeba rodné listy oficiální tlumočnicí přeložené, v místě nového bydliště jsem se přihlásila k pobytu, našla pro děti doktory a pro sebe, přihlásila se na zdrav. pojištovnu, dokládala jsem ukončení pojištění v čechách.
Jdem do rakouska, tak to možná bude podobné jestli ne stejně. Hlavně mi jde o to, stihnout do do. měsíce aby mi dceru vzali do školky, to bych stihnout měla, ne? Hlavně kde začít, kam zajít první.?
@yasmine5 píše:
a mas od nej nejaky pisemny souhlas, ze jsi s ditetem v zahranici? jestli mas soudni svereni do pece, tak to rozhodne nechat prelozit a overit, ale jeste spis snad apostilu. na spoustu veci je treba souhlas obou rodicu, pokud to nemas.
Ano byly jsme kvůli tomu až u soudu, nakonec mi souhlas dal, mám to vše ošetřeno i od advokáta a mám souhlas s jeho podpisem. Pro dceru si jezdí, má to kousek, cca 30km.
Apostilu našnaštěstí advokáta udělal, tak toto by mělo být v pořádku
@yasmine5
apostilu ti muze dat jen ministerstvo. pro vetsinu dokumentu to je ministerstvi zahranicnich veci, pro soudni dokumenty ji dava ministerstvo spravedlnosti.
@Ali-Ali píše:
@yasmine5
apostilu ti muze dat jen ministerstvo. pro vetsinu dokumentu to je ministerstvi zahranicnich veci, pro soudni dokumenty ji dava ministerstvo spravedlnosti.
Ali má pravdu, pokud máš soudní rozhodnutí musíš mít k tomu apostilu, pokud si tam zajdeš osobně-Praha, dají ti jí na místě, dávala jsem apostilu i na rodné listy. Může se ti pak stát, že bez apostily ti v rakousku
dokumenty neuznají a budou jí vyžadovat.
Aha, do prahy to mámpejneh ppěknej kus, zeptám se na to díky
Kolik jste za to platily, to jim můžu i poslat poštou nebo jen osobně?
@yasmine5 píše:
Kolik jste za to platily, to jim můžu i poslat poštou nebo jen osobně?
kolek na apostilu stál 100,–, pokud to pošleš poštou, počítej tak se 3 měsíci, než to vyřídí, proto jsem tam byla osobně, protože mi to udělali na počkání.