Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chci se zeptat. Mám 2,5 letou holčičku, které jsme už odebrali dudlík. Zvládla to docela v pohodě, jen mi přijde že se jí strašně změnilo chování. Neustále přes den pláče, je vznetliva, drzá a dost odmlouva… Chodí do dětské skupiny a vždy tam po obědě spala, nyní už nespi nebo spí jen půl hodiny a i tak jde večer doma spát klidně i v 11 večer… Myslíte že je to dáno tím že jsme ji sebrali dudlík? Podotýkám že dudlík jsme ji vzali kvůli zoubkum, zubař na kontrole říkal, že se jí začíná dělat předkus, takže jsme to museli vydržet. Díky za názory.
Je tady o tom víc diskusi. Může to tím být. Někdy se ten denní spánek už nevrátí. Pokud nechcete vracet, tak musíte vydržet a uvidíte.
„už“ sebrali dudlík? Dceři jsem ho brala ve dvou letech a přišlo mi to ultra pozdě. A ano, může to být tím. Určitě bych ale nevracela, zvlášť, pokud vás na to už upozornil zubař. Jde o její zdraví a to je důležitější, než váš klid.
@unuděná píše: Více
Syn ho zahodil někde v obchodě, když měl asi rok a čtvrt. Občas bylo vidět, ze ho hledal, ale naučit se spát bez něj a já byla ráda. Právě skrz případné budoucí problémy. Určitě je změna v tom, že najednou dudlík není. Uklidnovalo to. Nezbyde, než prostě pár dní vydržet a zkusit odvést pozornost jinam. Více tulit, řešit třeba plyšáky na uklidnění a tak
@Dahlia0409 píše: Více
Náš syn úplně ideálně ještě před rokem věku, při rýmě nemohl dýchat nosem, tak ho nechtěl a já využila šance vzít ho nadobro.. Jak se děti naučí ten uklidňovací zvyk, speciálně přes den (ne jen na usínání), tak je to pak těžké no.
@unuděná a jak docílit toho aby se nějak uklidnila? Večer ji to právě nejde, proste vypnout, uklidnit se a usnout 🥺 je to pak takový těžší a včera se uspavalo 2 hodiny… Nechápe prostě že den končí, řekne se že se půjde spát a ta scéna co tomu předchází je šílená a to je každý den
@Dahlia0409 ona už ho nevyhledává, je to cca měsíc co ho nemá. Nevzpomene si na něj, ví že na něj skřítek přinesl dinosaura a dal ho malým dětem
nic lepšího mě nenapadlo ALE ona se uklidňovala dudlíkem i během dne, věřím tomu že kdybych jí ho nevzala, tak ho na snad ještě v 5… Tahala ho vážně pořád
@Belda01 píše: Více
A vy jste neměli žádné rituály usínání krom toho dudlíku? Položit do postele, zhasnout, zazpívat písničku, pomazlit atd.? Dělala bych večer prostě totéž bez toho dudlíku. Můžeš nabídnout „usínáčka“ - plyšáka, kterého může mít s usínáním spojeného. Časem si zvykne i bez dudlíku, neboj.
Zkuste nějaké rituály - Usinacek, pusnicka, pohadka, ale nepočítala bych s tím, že to bude rychle. Dítě jste naučili uklidnovat se dudlikem kdykoli si to pralo, takže se nenaučilo jiné způsoby, a ted jste ten jediný způsob najednou odebrali. Musí se naučit uklidnovat se jinak a to je běh na dlouhou trať.
@unuděná měli, čteme a nebo vypravime pohádku, občas zazpíváme… Ale teď se to tím všechno hrozně zlomilo.. je taková nešťastná, nespokojená
@unuděná dělá mi to celkem starost. Děti mám dvě… Ale u té starší mě to vážně mrzí, vždycky byla taková veselá kopa a teď je taková uplakaná…
@Belda01 píše: Více
Ono to ale nemusí být jen tím dudlíkem, i když primárně asi bude. Ale můžou jí růst zuby, může jí trápit cokoli jiného, něco procesuje třeba. Víc mazlit a ono se to srovná ![]()