Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky,
potřebuji poradit možná uklidnit či povzbudit ![]()
Jsem maminka dvou dětí, máme dcerku předškolačku a téměř 2 letého syna.
Syn byl do doby než se rozchodil úplně zlatý chlapeček. Cca půl roku je to s ním velice náročné… když není po jeho hrozně řve, hází věcmi, válí se po zemi, tahá mě za vlasy pokud je na rukou.. všude kam jdeme je kravál… protože nevydrží v kočárku, nechce být na rukách.. hračky ho moc nebaví.. chce běhat a vše vyhazovat
pozornost odvést nejde, zabavit jej nějakou hračkou také ne. Pomůže až nějaké jídlo- které bleskurychle sní. Možná je to u kluka normální.. jen už nevím jak se s tím poprat
, tím že mám ještě dcerku tak se jí nemohu úplně věnovat, protože nám to syn nedovolí.. vše rozhodí a vzteká se :/. Syn umí říct pouze máma, táta.. a nedaří se nám víc naučit.. doufám že až se třeba rozmluví tak to bude lepší ![]()
@Saila44 píše: Více
Asi jsi s dcerkou nezazila obdobi vzdoru ![]()
Mozna potrebuje vice pohybu. Pises v kocarku a na rukou nevydrzi, prece nenosis dvoulete dite, kdyz chce behat. Na hriste s nim, nejake oplocene nejlepe at se vyradi
Právě že zažila, ale takové scény mi nedělala.. aby mi málem vytrhal u pokladny vlasy když jsem ho měla na rukou… bylo to myšleno že nevydrží ani na rukou, když chci třeba zaběhnout pro něco do obchodu ![]()
A po spusteni kravalu je pak vzdy vse podle syna? Pokud ano, rekla bych, ze se tak chova jednoduse proto, protoze mu to vychazi a vzdy dosahne sveho.
Spíše čekám na reakce maminek, které se s tímto setkaly a přišly na tip jak je s tím poprat, protože když je to x krát za den je to fakt moc..:/
@Pdoctor většinou není a spíše se snažím nějak uniknout.. jakože zrychlit nákup, doma ho dám na zem a nevšímám si ho.. atd
@Pdoctor píše: Více
Ale prd. Nektery deti jsou proste takovy, prejde to. Klasicky obdobi vzdoru. Nektery deti to maj s vetsim klidem a rodice si asi myslej, ze to je jejich zasluha. Ne neni. ![]()
@Saila44 píše: Více
Nejde s tim delat nic, jen vydrzet. Kdyz se mi zacala vztekat na zemi, nevic ucinny bylo ji tam nechat proste se vyvztekat, pak k ni jit, dat ji ruku a jit dal. Neslo to jinak ani po dobrym a ani po zlym. Po zlym to bylo jeste horsi. Nejlil za me fakt zachovat klid. U nas to trvalo minimlane pul roku, takova ta fakt drsna doba, pak se to lepsilo.
@DandátkoP píše: Více
Jj. Prvni dite pohoda a jsem skvely rodic a pak druhe vztekloun a ejhle, ono to neni tou skvelou vychovou, ale stestim
@DandátkoP
Klasicky období vzdoru? Takže se s tím mám smířit, no to asi nedokážu
Mě to přijde jako období vzdoru a měla byste mu určit nějaké hranice, na každé dítě platí něco jiného, vy ho znáte nejlíp. Ale nemyslím si, že když dosáhne vždycky všeho a dostane vše, protože se vzteka, je dobre.
Chápu, že jsou děti, které neposedí, nevydrží, ale aby řvali jak kdyby je někdo bral na nože pokaždé když jdeme do obchodu nebo kamkoli jinam.. tak podle mě to co dělá není ok, a snažím se nějak přijít jak na to..
Tak ho netahej a nedávej do kocaru když chce chodit!. Si pořiďte kšíry! když teda musíš s ním jít nakupovat. Venku bych si našla oplocené hřiště a ať se tam válí jak chce. V lese, na louce, ať si běhá! V herně muze rozhazovat kuličky.
Jako taky jsme chodívaly z hřiště s histerakem. Cesta, která trvá cca5 minut nám trvala třeba 20. Vždycky jsem poponesla a položila. Občas pomohlo dát něco do ruky(křídy, kyblík, klíče)nebo v kapse pustit písničku.
@Tarena píše: Více
No jasne ze jo. Ale to tem matkam co maj stesti nikdy nevysvetlis. ![]()