Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Saila44 no a vypozorovala si proč se vzteká? Syn je taky hodně vztekle dítě ale mam prostě vypozorováno co ho vytočí a snažím se ho na to připravit a případně ty situace eliminovat
například chce jít ven ale nechce se oblékat takže vysvětluju buď půjdeme ven ale pak si musíš vzít bundu a nebo můžeme zůstat doma a oblékat se nemusíš chceš ven? Joooo ok tak jdeme na vhodnu tam to zopakuju nez mu tu bundu nasadím pak znova u bot a jak blbecek vsechno řeknu 10× aby s tim počítal a i tak se vcera stalo ze proste kombinézu nechtěl zacal se vztekat tak sem počkala až se uklidni znova se ho zeptala jestli chce ven řekl ze ne a šel si hrát s vlakem
@Saila44 píše: Více
nechala jsem ho vyválet na zemi a mlátit o zem hlavou jednou si dal pořádně a pak si dal pozor aby se nepraštil,, u druhého to bylo složitější taky nemluvil vztekal se že mu nerozumíme
Ale ono ti stejně nic jiného nezbyde ![]()
To přejde samo.
Klasické období vzdoru
S dcerou jsi asi měla kliku, že byla klidnější (ze zkušenosti u sebe i v okolí jsou holčičky často soustavně prudící od narození po batolecí věk, kdežto kluci mívají ty výkyvy intenzivnější). Pomáhá eliminovat činnosti, kde vzniká problém (proč s ním musíš chodit do obchodu? Objednej dovážku nebo ať nakoupí muž cestou z práce, případně pokud po obědě spí, naložit do kočárku a nakoupit tehdy). A hodně trpělivosti a pevné mantinely. Přejde to, neboj.
Pokud je problém komunikace zkusila bych znakování. Naše děti okolo toho 2 roku se začaly chytat.
Pak jasně ale laskavě nastavení hranic.
S některými dětmi je to těžké ![]()
@DandátkoP píše: VíceÚžasný názor. Neco na něm bude. Temperament je proste daný.
Je to normální, nechce, abys ho držela, chce dělat něco jinyho. A protože mu jsou dva, tak jednak neumi svoje potřeby odložit, jednak je neumí sdělit a ani neumí ovládnout svoje emoce. Tak řve. Ostatne to neumi ani mnoho dospělých a proto na sebe v hádkach řvou. Můžeš ty situace omezit. Nevyhovet v zásadních věcech. Netrvat na blbostech. A vydržet to, protože on se to časem naučí, ale nebude to hned.
Příspěvek upraven 21.02.25 v 14:20
@Atisia jasně zase maminka chytrá jak rádio:D proč bych ho neměla dávat do kočáru když je to nutné a v obchodě když potřebuji nakoupit ho mám nechat běhat třeba po celém kauflandě jo? 🫣 😊
Bydlíme na baráku ven chodíme sbírat klacky
ale jako nebudu hlady protože nevydrží sedět 15 min ve vozíku v obchodě ![]()
Období vzdoru teda neznám. A to mám šest kluků
a děti nemlátím
Ale tohle chování neměl tedy ani jeden ![]()
A to rám chodis nějak často? Že se to nedá vydržet?
@unuděná když jsme nemocní nákup si nechávám vozit, ale nechci aby to bylo pořád, ráda si v tom obchodě vyberu co potřebuju atd…jsme na vesnici a obchod tady na kočár není.. rozhodně se nechci vyhnout obchodům, minule mi udělal šílenou scénu u doktora, to příšte mám říct že prostě nepřijdeme ![]()
Tak když máš pocit, že si v klidu vybereš, co chceš, zatímco ti tam ječí dítě a rve ti vlasy, tak to asi tak zlé nebude
Jsou věci nutné a věci zbytné.
Ne na kšírách. Nákup se dá objednat, dá se chodit ve dvou.
A co přesně čekáš za radu? Můj syn se taky vzteka. Do obchodu buď chodím bez něj nebo to vydržím jednou za tejden. U doktora se vzpouzi a vzteka - není jedinej a jistě to nebude dělat dalších deset let. Nebo s ním pošli tatínka, občas to zvládají lépe než matky.