Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, už od svého snad narození nesnáším své jméno konkrétně jde o Anita. Řeknu to takhle narovinu kdykoliv se mě někdo zeptá na jméno zaváham co té osobě říct, protože své jméno nerada vyslovuji. Úplně nesnáším když někdo řekne Anito, uráží mě to a zní to vždy jak kdyby na mě měl někdo zlost. Chtěla bych si příští rok na 18 změnit jméno na Laura zní to tak krásně a když někdo řekne Lauri Lauro mám z toho skvělý pocit. Vím že se platí 1000,– to není vůbec problém ale mám spíš strach co uvést do důvodu aby mi to opravdu schválili. Takže bych poprosila o nějaké účinné důvody.
Děkuji ![]()
No co, že sis ke svému jménu nevybudovala vztah a nepřijala ho za vlastní.., stát se to může..
![]()
Uved důvod pravdivý, takový jaký sem píšeš. Co potřebuješ vymýšlet za lži. Řekni, že ti maminka s tatinkem dali hnusné jméno, se kterým se neztotožnujes.
@Aletta80 Nevím zda se počítá do důvodu, že můj otec co byl agresivní alkohol ho vybral a já s tím žít nechci protože kdykoliv mě někdo osloví Anito vždy mi to připomene jeho a to s ním už dlouho nejsem v kontaktu a ani o to nemám opravdu zájem.
Myslíte že je možné uvést i tohle děkuji.
Když ti se jménem Laura bude líp, jdi do toho
Já bych si své jméno asi taky nevybrala, ale na změnu už jsem stará.
Tak to každý vidí jinak, mně třeba „Laura“ přijde hodně tvrdé, agresivní. Anita mi přijde milé a zdrobnělé, což vlastně je (takže Anička; Ana/Anita jako chica/chiquita). Ale záleží na tobě, myslím, že ke změně křestního žádný extra důvod nepotřebuješ (prostě ti nevyhovuje). ![]()
Nebylo by jednodussi si to jmeno pridat jako druhe? To by snad ani duvody chtit nemuseli?
@Laurinka34 píše:
@Aletta80 Nevím zda se počítá do důvodu, že můj otec co byl agresivní alkohol ho vybral a já s tím žít nechci protože kdykoliv mě někdo osloví Anito vždy mi to připomene jeho a to s ním už dlouho nejsem v kontaktu a ani o to nemám opravdu zájem.Myslíte že je možné uvést i tohle děkuji.
Ne, nikomu to nevysvetluj. Napiš, že s ním nejsi ztotoznena, nepřijala ho.
Z praxe, změnit si jméno problém není. Do těch důvodu napiš pravdu, trošku se i rozepiš ne jednou větou nebo slovem. A nezapomeň, že budeš měnit všechny úřední dokumenty.
Jméno si změnit můžete. Ale nevím, zda donutíte všechny, co vás léta znají pod tím starým, aby vás jím nadále neoslovovali. Zvyk je železná košile. ![]()