Změna oboru na VŠ
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Změna oboru na VŠ
Ahoj,
Vím že to sem nepatří, ale vážně bych teď ocenila radu od mamky ( té své to říct nemohu, proto to zkusím tady).
Studuji VŠ, která je na 4 roky, teď momentálně mám za sebou 2 a čtvrt roku, z toho rok a půl byl online.
Poslední dobou ale cítím, že jsem tam velmi nešťastná, nebaví mě to a ani v kolektivu nezapadám.
Dnes se mi v hlavě zrodil nápad, že bych zkusila přejít na něco jiného, třeba psychologii nebo nutriční terapii, protože mě to vždy velmi lákalo.
Jenže co s tím? Nebudu litovat dvou vyhozených let? Máte nějaké zkušenosti, např. kolik se platí za nadstandardní dobu studia?
Děkuji všem maminkám za radu.
PS: obdivuju všechny maminky, které mají ke svým dětem blízko, které mají krásný kamarádský vztah, přála bych si, aby to takhle bylo ve všech domácnostech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@Anna1203 píše:
Ahoj,
Vím že to sem nepatří, ale vážně bych teď ocenila radu od mamky ( té své to říct nemohu, proto to zkusím tady).
Studuji VŠ, která je na 4 roky, teď momentálně mám za sebou 2 a čtvrt roku, z toho rok a půl byl online.
Poslední dobou ale cítím, že jsem tam velmi nešťastná, nebaví mě to a ani v kolektivu nezapadám.
Dnes se mi v hlavě zrodil nápad, že bych zkusila přejít na něco jiného, třeba psychologii nebo nutriční terapii, protože mě to vždy velmi lákalo.
Jenže co s tím? Nebudu litovat dvou vyhozených let? Máte nějaké zkušenosti, např. kolik se platí za nadstandardní dobu studia?
PS: obdivuju všechny maminky, které mají ke svým dětem blízko, které mají krásný kamarádský vztah, přála bych si, aby to takhle bylo ve všech domácnostech.
Ahoj, nejsem maminka sice, ale snad nevadí, když ti odepíši taky. Nevím, co studuješ za obor, když je to na 4 roky, předpokládám, že je to nějaký Bc. obor, který trvá 4 roky. Doba studia, které nemusíš platit, je řádná doba studia prodloužená o jeden rok, takže u tebe 4+1. Cena za delší studium je dána podle oborů, já třeba studovala medicínu a tam by se za delší studium platilo snad 43 000 Kč, ale na některých školách je to samozřejmě méně. Jinak pokud uděláš přijímačky, tak můžeš jít na jiný obor (no zrovna na psychologii je dost těžké se dostat, dostat se na tu nutriční na LF je jednodušší), ale pokud bys třeba teď ukončila studium a šla dejme tomu od příštího roku na tu psychologii, tak bys, myslím, pak až ten třeťák musela platit, ale to ti snad někdo tady upřesní, jistá si tím nejsem. Držím moc palce, ať se správně rozhodneš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Z hlavy mě nenapadá žádný veřejný čtyřletý obor realizovaný v ČR - krom doktorátu, na což se asi neptáš, ale jestli je to soukromá škola, tak to placení poplatků na veřejné VŠ nemá vliv. U státních škol (obrana, policie) nevím, to si nejsem jistá, jestli se započítává. ![]()
Jinak, pokud to je veřejná škola - buď musíš udělat přijímačky, nebo dřív to šlo i tak, že když jsi byla na téže fakultě a odchodila sis paralelně prvák druhého oboru a požádala o změnu oboru, tak jsi přešla v rámci jednoho studia (takže bez neúspěšného studia).
Pokud ukončíš jeden obor a začneš druhý, tak máš neúspěšné studium a to se to započte to limitu bezplatného studia (4 roky Bc., 3 roky NMgr./Ing., 6 let Mgr. apod.). A pak se dostaneš do režimu delšího studia. Aktuálně se za delší studium platí cca kolem 30 tis za semestr, záleží na škole i oboru (třeba medicína a technika je mnohem dražší, humanitní obory vyjdou někdy levněji kolem 20 tis/semestr) - to si zjistíš na univerzitě. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tomie píše:
Z hlavy mě nenapadá žádný veřejný čtyřletý obor realizovaný v ČR - krom doktorátu, na což se asi neptáš, ale jestli je to soukromá škola, tak to placení poplatků na veřejné VŠ nemá vliv. U státních škol (obrana, policie) nevím, to si nejsem jistá, jestli se započítává.![]()
Jinak, pokud to je veřejná škola - buď musíš udělat přijímačky, nebo dřív to šlo i tak, že když jsi byla na téže fakultě a odchodila sis paralelně prvák druhého oboru a požádala o změnu oboru, tak jsi přešla v rámci jednoho studia (takže bez neúspěšného studia).
Pokud ukončíš jeden obor a začneš druhý, tak máš neúspěšné studium a to se to započte to limitu bezplatného studia (4 roky Bc., 3 roky NMgr./Ing., 6 let Mgr. apod.). A pak se dostaneš do režimu delšího studia. Aktuálně se za delší studium platí cca kolem 30 tis za semestr, záleží na škole i oboru (třeba medicína a technika je mnohem dražší, humanitní obory vyjdou někdy levněji kolem 20 tis/semestr) - to si zjistíš na univerzitě.
Příspěvek upraven 30.09.22 v 13:42
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna1203 píše:
Ahoj,
děkuji Vám za opovědi.
Studuji Vietnamistiku. Bc. měl být na 4 roky a Mgr. pak už jen na rok. Ale už ten obor zrušili a nechají nás jen dostudovat Bc., proto se bojím, že to ani nemá budoucnost.
A co ti vedlo k výběru tohoto oboru? Máš k němu vztah? Viděla si nějaké zajímavé uplatnění?
Je zvláštní, že píšeš o tom, které obory tě lákaly, ale šla si na úplně jiný obor.
Určitě bych se nenutila dostudovat něco, kde cítíš, že takovou cestou jednou nepůjdeš. Ale jestli si měla vždy blízko ke druhým oborům a seš si jistá, že to je ten tvůj směr, tak to změň. Život je dlouhý a je ideální, když máme práci, která baví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lasička1 píše:
A co ti vedlo k výběru tohoto oboru? Máš k němu vztah? Viděla si nějaké zajímavé uplatnění?
Je zvláštní, že píšeš o tom, které obory tě lákaly, ale šla si na úplně jiný obor.
Určitě bych se nenutila dostudovat něco, kde cítíš, že takovou cestou jednou nepůjdeš. Ale jestli si měla vždy blízko ke druhým oborům a seš si jistá, že to je ten tvůj směr, tak to změň. Život je dlouhý a je ideální, když máme práci, která baví.
Ahoj ![]()
Měla jsem psychické problémy a moc jsem si nevěřila, připadala jsem si hloupá a k ničemu (TSP pro mě bylo jako sprosté slovo). V tu dobu jsem dost ujížděla na asijské kultuře a na tento obor bylo snadné se dostat, protože se teprve rozjížděl a nebyly tam tak vysoké nároky. Také si teď začínám uvědomovat, že bych chtěla v životě něco víc, jen chybí ta odvaha vykročit z konfortní zóny ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě je lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše, proto bych ten tvůj obor už dostudovala. Přechodem jinam získáš jen jeden rok náskok a nikdy nevíš, jestli uděláš přijímačky a prokoušeš se prvákem.
Navíc po úspěšném získání Bc. titulu můžeš zase zadarmo studovat další 4 roky jiný Bc. obor.
Ty máš všeobecný gympl? Chemii na maturitní úrovni?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna1203 píše:
Ahoj,
R
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna1203 píše:
Ahoj,
děkuji Vám za opovědi.
Studuji Vietnamistiku. Bc. měl být na 4 roky a Mgr. pak už jen na rok. Ale už ten obor zrušili a nechají nás jen dostudovat Bc., proto se bojím, že to ani nemá budoucnost.
Taky mi přijde škoda toho nechávat, spíš bych teda přibrala druhý obor, když tě to zajímá… Já sice říkám, že člověk se může naučit jakýkoli jazyk - ale zrovna vietnamština chce jisté, hlavně sluchové a intonační vlohy, takže jestli už jsi dala 2 roky, tak ti to zřejmě jde, což každému nejde (já třeba vietnamštinu vůbec nedávám, to je čirá katastrofa). Kvůli kolektivu bych to neměnila - to se ti může stát i na jiném oboru, že nezapadneš, to se někdy stává.
Tyhle obory nejsou o titulech, takže Mgr. nepotřebuješ, resp. můžeš ho mít úplně z jiného oboru, nebo pokračovat na jiné univerzitě, třeba v zahraničí.
Nevím, jestli znáš - ale jedna moje známá je celkem vážená koreanistka (Nina Špitálníková) a měla z koreanistiky taky dlouhou dobu jen Bc. (a už chodila do TV jako expert) a až někdy po třicítce si dodělala Mgr. jinde (tuším historii) a taky to šlo. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anna1203 pokud by jsi okamžitě ukončila studium, tak na novém Bc. Budeš pravděpodobně platit 3 semestry po cca 20-50tis. Podle školy a oboru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, vhledem k tomu, že už začal další rok, bych to zkusila dostudovat. Pokud se totiž teď rozhodneš, že přestoupíš, budeš rok bez školy a jak ztratíš návyky, budeš se hůř vracet.
Jinak přechod na jiný obor znám. Nedostala jsem se na ten co jsem chtěla, tak jsem šla na 3 letý, který otvírali na druhé kolo a po roce jsem stále netušila, co by ze mě bylo, tak jsem přestoupila na třetí obor a jsem moc spokojená a toho roku nelituji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než budou jakékoli přijímačky, budeš mít prakticky hotový třeťák. Pokud tě to aspoň trochu baví, dostudovala bych a další obor si dala buď k tomu nebo potom. Ono třeba psycholog se znalostí vietnamštiny tady taky bude mít uplatnění, vždyť je na každém rohu večerka… A banánové děti to nemají jednoduché.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky bych dostudovala..tolik lidí s touto znalosti není, takže to pak na trhu práce může být zajímavé. plus bych začala studovat třeba něco druhého dle zájmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit