Změna oboru ve 30 letech

36
8.10.22 13:26

Změna oboru ve 30 letech

Ahoj, je tady někdo, kdo šel ve 30 letech studovat úplně jiný obor? Jak jste to zvládli?
Mám bakalářský titul, pracuju v oboru a vydelavam slusne peníze. Realita je taková, ze mě to absolutně nenaplnuje a chtěla bych jít studovat dentální hygienu, kterou jsem chtěla studovat vždycky, ale rodiče mi to vymluvili. Vždycky mě zuby bavily a fakt jsem si jista, ze to chci dělat.
Jen mam trochu strach byt 3 roky ve škole a finance si pohorsit. Nemám žádné děti a výhledově neplánuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10726
8.10.22 13:41

Já myslím, že ve 30 ještě jdi do toho, bude Ti pak 33…nevím, co děláš teď a za kolik, zvaz a srovnej s hygienistkou, já vždycky chtěla obor podle zábavnosti, pak máš rodinu a najednou vidíš, že peníze jsou sakra potřeba, i když primárně nějak na prachy nejseš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
8.10.22 13:47

Jasně jdi do toho, zrovna teda u dentlní hygieny chceš čím dřív, tím líp. A je lepší to zkusit a případně to odpískat, než celý život litovat že si to neudělala.

Kamarád - původně stavební inženýr se ve 35 rozhodl že bude doktor a protože jeho žena je svatá, tak teď už je atestovaný chirurg v jedné z fakultních nemocnic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
8.10.22 13:52

Vím, ze už nejsem úplně nejmladší, ale pracovat budu možná do 70, tak to proste chci zkusit, nez celej život litovat, ze jsem obor nezměnila.
A zqcit studovat medicínu po 30, tak to klobouk dolu.
Vídám to ale dost často poslední dobou, ze lidi po nějaké době v práci zjisti, ze to dělat vůbec nechtějí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.10.22 14:01

V pohodě. Zvlášť jestli nemáš a neplanujes děti, tak si s kariérou můžeš dělat co chceš.
Mám kamarádku, která původně vystudovala ekonomii a do cca 36 pracovala v mezinárodní společnosti v marketingu. Jenže postupem času se našla jinde, přišla nabídka, a teď končí studium pro učitele 1 stupně, dálkově na 5 let a při tom učí. Děti má dvě. Začala se změnou v době, kdy děti nastupovaly do školy.
Já jsem původně vystudovala obor, který jsem ale nikdy nedělala. Po VŠ jsem měla hned děti. Teď po poslední RD pracuju v úplně jiném oboru, a příští rok chci studovat. Bude mi 40.
Je ti 30, do důchodu daleko. Je už běžné, že člověk za život změní práci, obor..

• Citovat
  • Upravit
25193
8.10.22 15:05

Pokud nechceš děti, tak je dle mého názoru opravdu velmi podstatné to, aby tě bavila a naplňovala tvá profese!!30let je začátek, po vš se běžně začíná ve 27 teprve pracovat, ty už kousek praxe máš za sebou a fakt by byla strašná škoda dělat v životě něco, co tě vůbec nebaví!
Takže směle do toho!!! :kytka:
To je tak, když se rodiče dětem nadměrně pletou do výběru školy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36
8.10.22 15:17

Dekuju za povzbudivé komentáře. Moji kamarádi to okomentovali, ze konečně po letech mluvení do toho jdu, ale rodiče mi vyčítají, ze mě finančně podporovali a já jdu teď ve 30 do školy znovu, takže bylo vše zbytečne…
Nicméně po druhé už si to vymluvit nenechám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25193
8.10.22 15:20

@Diwales měli ti líp naslouchat! Jejich vina… akorát bys měla mít nějakou brigádu, protože v dnešní době je fakt draho a asi jsou jejich obavy i finanční…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.10.22 17:30

Určitě jdi do toho, držím palce… Já jsem od 25 dělala administrativní práci v nadnárodní korporací a po par letech zjistila, že me to vůbec nebaví… Šla jsem k ozbrojený složkám… Jsem tady hodně let a nikdy jsem nelitovala… Jdi za svým snem i když rodiče jsou proti, jsi dospela a je to tvůj život… Jen si musíš spočítat, jak budeš vycházet s penězi nebo nějakou brigádu při studiu… :kytka:
Omlouvam se za anonym, ale nechci spojit nick se svojí práci

• Citovat
  • Upravit
2402
9.10.22 12:47

Dentální hygiena je myslím jenom prezenčne? Nedá se studovat dálkové.

Když nebudeš pracovat, musíš si platit zdravotní pojištění (pro studenty pouze do 26 let, pro starsi pouze u prezeencniho doktorantskeho studia hrazeno statem) cca 2000 měsíčně.
Duchodove taky nemáš, není povinné, potom se ale doba studia nezapočítává pro duchodove účely…necelé 3000 měsíčně.

Nevím jak v současnosti…na pracak se šlo přihlásit při prezenční studiu, když měl člověk nárok na podporu v nezaměstnanosti.
Na to se zeptej…jestli se tohle nezměnilo, měla bys 5 měsíců podporu a zaplacené zdravotní pojištění během evidence na pracáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3005
9.10.22 22:08

Lepsi ted, nez nikdy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie