Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jsem ve 23. Týdnu, pohyby cítím od 17. týdne, kdy to bylo jen takové slabé jemné, po druhém screeningu (vše bylo v pořádku) se malej rozkopal pořádně, během dne, po určitých jídlech, kolem 10 večer, byla tam určitá rutina. Od neděle se ale něco změnilo, pohyby byly v neděli slabší, ale ještě během dne a noci byly. V pondělí celý den snad vůbec nic, už jsem si říkala, že pojedu k dr (další kontrolu mám 5.2.), ale po půlnoci a k ránu se ozval, dokonce ještě kolem 2 hodiny dneska. Vše je ale slabší než bylo předtím, a teď večer zase nic. Už tak se mi v noci špatně spí, natož když přemýšlím jestli je s ním vše v pořádku. Myslíte, že se mám znepokojovat?
když jsem v 15.t byla u dr skrz špinění připadala jsem si jako bych ji otravovala, tak zas nechci úplně plašit…
Neboj, já jsem to měla úplně stejně. Je možný, že se prcek otočil jinak, nemusí to hned znamenat nic špatného. Důležité je, že cítíš pohyby.
neboj a nestresuj se
Ve 23 TT je to normální.
Jinak se natočí, kope někam, kde to není tak citlivé, nebo to tlumí placenta, která taky roste a třeba se někam vytáhne. Neřekli ti na II. screeningu, kde ji máš? Pak bude pravděpodobně ještě útlum v posledních týdnech, protože to už zas nebude místo na pořádné kopání. ![]()
Ma tam jeste spoustu místa na veletoče, mohl se jinak otočit.
@TRG a @citlivaduse Díky holky, je to takové to vymodlené mimčo, pár problémů na začátku a teď jsem byla ráda, že každý den o něm vím. Na ultrazvuku i screeningu vše ok, placenta je vzadu. Na každým ultrazvuku se pěkně nakrucoval
tak mě to jen zarazilo. Nechci kvůli každému píchnutí utíkat k dr, ale zas nechci něco zanedbat.
@Andy880 píše: Více
Měla jsem obe těhotenství s problémy, takze ti rozumím. Kluci se mi v tomto obdobi jeste různě točili, takze nekdy me to taky znervoznovalo. Ale nikdo ti případně hlavu neutrhne, pokud se nechas zkontrolovat. Raději zbytečně, než nevo zanedbat.
Jako upřímně u druhé dcery jsem šílela pořád! Jeden den jsem myslela, že se prokope ven a druhý den ani ťukaneček a tak to bylo až do porodu.
Ale ve 23tt je to běžné, miminka se tam různě ještě točí a pohyby nemusí být cítit.
@Markéta188 vážně děkuji za uklidnění, snažím se nestresovat, ale to víte strach je tam pořád a vím že bude i po narození to je hold úděl maminek 🤷🏻♀️