Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Zdravím, mám děti svěřeny do péče. Po odstěhování od jejich otce, podepisoval souhlas se změnou trvalého bydliště. Bylo to cca 20km. Mám možnost vlastního bydlení (nyní sem v nájmu), znamená to přestěhování se o cca 10 km. Paradoxně k otci to nebudou mít dál, lze využít jinou trasu. Škola jim zůstane stejná. Může mi to jejich otec zakázat? Se přestěhovat..? Otce samozřejmě chci informovat, např. za 3 měsíce se budeme stěhovat a kam. Docela se bojím naschválů.
@luc28ie píše:
Zdravím, mám děti svěřeny do péče. Po odstěhování od jejich otce, podepisoval souhlas se změnou trvalého bydliště. Bylo to cca 20km. Mám možnost vlastního bydlení (nyní sem v nájmu), znamená to přestěhování se o cca 10 km. Paradoxně k otci to nebudou mít dál, lze využít jinou trasu. Škola jim zůstane stejná. Může mi to jejich otec zakázat? Se přestěhovat..? Otce samozřejmě chci informovat, např. za 3 měsíce se budeme stěhovat a kam. Docela se bojím naschválů.
Proč by dělal naschvály? Děti to budou mít blíž, škola zůstává stejná. Normálně se přestěhuj a je to ![]()
@arinecka pokud je někde nějaká skulinka, díky které by mi to mohl znepříjemnit, udělá to. Někteří lidé to tak mají.
@luc28ie píše:
@arinecka pokud je někde nějaká skulinka, díky které by mi to mohl znepříjemnit, udělá to. Někteří lidé to tak mají.
Tak tady ale nemá co, nechceš děti odstěhovat od něj 300 km, tak co by mohl? Normálně se odstěhuj a je to.
@luc28ie píše:
Tak nahlásit mu to nahlásíš, pokud by naschvály chtěl dělat, holt to půjde přes soud a není jediný důvod, proč by to nemělo projít, je to pro všechny výhodnější (vlastní bydlení, blíž k otci, stejná škola).
V zákoně je specifikované, že rodiče se musí na změně bydliště dětí shodnout. Vzdálenost není specifikovaná. Takže čistě dogmaticky, podle zákona musíš mít souhlas nebo požádat o nahražení souhlasu otce soud. Fakticky se na to můžeš vybodnout a nechat jednat otce- ať podá návrh na soud on.
@Lama Lama právě, specifikováno to úplně není. Zkusím to po dobrém, případně soud. Tam stejně opětovně budeme muset, tak se to vezme najednou.
Na urade ti to projde. Resili jsme vloni. Staci, kdyz prijde jeden s rodicu s obcankou a rodnymi listy deti a potvrzenim, ze na te dane adrese muzete bydlet (vlastnictni nemovitosti nebo souhlas majitele). My teda nejsme rozvedeni, ale to snad nehraje roli.
@Janča6 píše:
Na urade ti to projde. Resili jsme vloni. Staci, kdyz prijde jeden s rodicu s obcankou a rodnymi listy deti a potvrzenim, ze na te dane adrese muzete bydlet (vlastnictni nemovitosti nebo souhlas majitele). My teda nejsme rozvedeni, ale to snad nehraje roli.
Tak na úřadě předpokládají, že souhlas druhého rodiče mají. Stejně tak může přijít její ex a děti druhý den přehlásit k sobě.
@Lama Lama píše:
Tak na úřadě předpokládají, že souhlas druhého rodiče mají. Stejně tak může přijít její ex a děti druhý den přehlásit k sobě.
No to je pravda
Jen by teda musel mit v ruce originaly rodnych listu. Ale o ty si asi muze pozadat ma matrice.
V případě že ukončíte nájem tak logicky tam děti už nemůžou mít trvalé bydliště a logicky jej zařídíte na nové adrese. Nikdo vám nemůže nic vytknout.
Tak bych se to pokusila vysvětlit dle práva a judikatury.
Souhlas druhého rodiče nebo jeho nahrazení soudem jsou potřeba u významné změny bydliště dětí. Tedy v tomto případě, pokud jde o 10 km, nemění se škola a nemění se dojezdové podmínky pro styk s druhým rodičem, nemění se lékaři, kroužky a okruh kamarádů, se nejedná o významnou změnu bydliště, tedy souhlas druhého rodiče vyžadován není.
@KovaJana píše: Tedy v tomto případě, pokud jde o 10 km, nemění se škola a nemění se dojezdové podmínky pro styk s druhým rodičem, nemění se lékaři, kroužky a okruh kamarádů, se nejedná o významnou změnu bydliště, tedy souhlas druhého rodiče vyžadován není.
Nesouhlasím!
Změna bydliště dítěte je vždy významnou záležitostí podle § 877 odst. 2 občanského zákoníku. Z toho plynou dvě důležité skutečnosti:
Jestliže žalobě předcházelo protiprávní jednání matky (vyloučila otce ze společného rozhodování, aniž hrozilo nebezpečí z prodlení podle § 876 odst. 2), pak jí soud nejspíše nepřizná náhradu nákladů a zastoupení.
@Tala20 píše:
Prosimvás co je to za blbost když není ve své nemovitosti ale v nájmu. To chcete říct, že soud přikáže majiteli nemovitosti aby ji vzal zpět? A co když na to třeba nemá, to jí bude soud ten nájem platit??
@Tala20 píše:
Nesouhlasím!Změna bydliště dítěte je vždy významnou záležitostí podle § 877 odst. 2 občanského zákoníku. Z toho plynou dvě důležité skutečnosti:
Jestliže žalobě předcházelo protiprávní jednání matky (vyloučila otce ze společného rozhodování, aniž hrozilo nebezpečí z prodlení podle § 876 odst. 2), pak jí soud nejspíše nepřizná náhradu nákladů a zastoupení.
- Soud není oprávněn odmítnout žalobu podanou rodičem, který byl při rozhodování o změně bydliště dítěte opomenut.
- Soud je povinen o věci rozhodnout, a to tak, že změnu bydliště buď potvrdí, nebo ji zruší.
Dvě věci dohromady - co může otec navrhovat, vs. jaká je rozhodovací praxe. Ano, otec má právo podat návrh na určení místa bydliště nebo na vrácení dítěte do původního bydliště. Má právo podat i návrh, aby se matka vrátila do domu, který byl mezitím zbořen. Ale soud dle judikatury tento případ s nejvyšší pravděpodobností posoudí tak, že návrh otce se zamítá. Ano, nemůže ho odmítnout, musí ho projednat, ale to je otci platné jak mrtvému zimník, v tomto případě, jelikož jde o návrhové řízení, může být dokonce odsouzen k úhradě právního zastoupení matky.
K věci se obsáhle vyjadřovaly závěry sympozia Justiční akademie, daly k tomu doporučení a pokud je mi známo, tato doporučení jsou buď respektována, nebo pokud jsou překračována, pak ve prospěch rodiče, který bydliště změnil.
Místo bydliště dítěte je skutečně součást rodičovské odpovědnosti, která náleží oběma rodičům, nicméně zmíněnou významnost z hlediska zájmu dítěte vždy posuzuje soud. Těžko lze hodnotit za významnou změnu bydliště, když matka dítě přestěhuje ze své ložnice do dětského pokoje, nebo sežene nový nájem o patro výš nebo o dům vedle. A v případě přestěhování o 10 km, bez změny školy a bez ztížení styku to drtivá většina soudců posoudí jako změnu bydliště nikoliv významnou.