Poradna pro řešení zdravotních obtíží přírodní cestou
Mgr. Pavla Hájková
Zdravím, věřím, že se mezi vámi najde spoustu dobrých duší, které mi pomohou do začátku.
Posledn dobou jsem se začala zajímat o celostní medicínu a moc podvědomí, přečetla jsem nějaké knihy a velmi mě zaujala myšlenka, že člověk je vlastně od přírody bíložravec a konzumací živočišné stravy a mléka si jen škodíme. Stejně tak bílým cukrem a moukou.
Trochu mě ke změně vede nejen to, že nevypadám zrovna jako twigy, ale taky samozřemě případný zdravotní dopad ať nyní nebo v budoucnu.
Nějaké suroviny jsem si již nakoupila (kuskus, celozrné těstoviny, bulgur, jáhly, pohanu, šmakoun, tofu,…) už 14 dní se snažím měnit jídelníček a celkem mi to i jde, nic mi ani nechybí a cítím se dobře, ale mám menší problém, že mi dochází nápady na snídaně, svačiny, chuťovky, když honí mlsná. HLavní jídla nejsou problém, receptů je na netu spousta, ale ty vedlejší jídla mi přijdou hrozně stereotypní.
Takže pokud pro mě máte nějaké tipy, budu jen ráda. ![]()
@Paradise - co takhle třeba sušenky z banánu a slunečnicových semínek? Vřele doporučuju. ![]()
@Oter to zní dobře máš nějaký vyzkoušený recept?
@Levandulina tu si ráno dělávám, většinou s medem nbo lesním ovocem, ale už mi to pomalu leze i ušima.
Občas to prostřídám s tmavým chlebem a kouskem sýra, ale stejně. ![]()
@Paradise - jeden zralý banán „rozčvachtáš“ vidličkou a přidáš půl skleničky semínek a zamícháš. Z téhle hmoty placičky ta 2 cm vysoké. Na pečícím papíře to pak dáš na 20 minut péct při 180 stupních. Zní to divně, ale je to fakt dobré.
@Paradise
ahoj, já hoddně čerpám inspiraci tady halvně sekce pomazánky, točila jsem totiž pořád ty samý do kola
http://veganodaktyl.veganka.cz/?…
na pečení mám ráda inspiraci tady
http://www.varimezdrave.cz/…pty/cukrovi/ podle toho peču na vánoce nebo placky, přijde mi to dobrý v tom, že paní má vše vyzkoušené a návody jsou hodně polopatické
Pokud máš zájem o tyto směry, tak banán není ta pravá volba.
Je na druhé světové příčce v množství obsahu pesticidů.
Není to potravina určená pro naše podnebí.
V létě občas bio ano, ale jinak on velice ochlazuje vnitřní orgány.
Možná by tě zajímalo něco z těchto diskuzí
https://www.emimino.cz/…e-ozvete-se/
Pro inspiraci se koukám na vege kuchařku ze Svatojánu
(upravuji si to podle sebe, paní dává moc mouky a mlíka)
https://www.facebook.com/…aZeSvatojanu?…
A také jíme jinak
http://www.jimejinak.cz/
Holky děkuji moc, věděla jsem, že nezklamete, mám co studovat. ![]()
@PeBa opravdu teprve začínám, takže vůbec nevím co a jak. Samozřejmě je pravdou, že podstatou tohoto životního stylu je dostávat do sebe co nejméně jedů a tím pádem se snažit si vybírat i, co „nejčistčí“ jídlo, takže děkuji za poznatek. ![]()
Těch směrů je hodně.
Je docela dobrý se z toho hned nezamotat.
Pro mne je taková nejlepší cesta se nedržet striktně jednoho, ale kombinovat je a vybírat podle citu, to co mi dělá dobře a cítím to tak.
Radila bych nezavádět změny ze dne na den, ale postupně, pomalu, jednu po druhé.
A vnitřně se netrestat, když za čas zjistím, že mi to tak už nevyhovuje, že to trochu změním. To je vývoj. ![]()
Tak já to beru tak, že vždy jsem se snažila změnit styl stravování a nikdy se mi to nepodařilo, protože jsem jela podle nějakého jídelníčku. Teď se snažím dát si to nač mám chuť, ale uvařit to tak, aby to bylo zdravé (minulý týden jsem dělala palačinky rodince a sobě z celozrné mouky a sojového mléka).Ale navykla jsem si, že když mám na něco šílenou chuť (i nezdravé),tak když si dám trochu je to menší zlo než si to striktně odepírat. A možná kvůli tomu mi to naprosto vyhovuje a nic mi nechybí, mám více energie a lepší náladu.
Ze začátku se mi hodně dělali po těle zapálená místa s vyrážkou, bolela hlava a měla zblázněné vylučování, ale po pár dnech se to upravilo.
Já se o změnu životního stylu anažím už dlouho, ale nějak se mi nedaří nenásilně zapojit i manžela. Jakmile má pocit, že je změna jakéhokoliv standartního jídelníčku co byl teď tak mi to bojkotuje. ![]()
takže kdyby jste měli typi jak na muže, tak sem snimi, budu vděčná.
Pač vařit 2× péct chléb 2× mě nebaví
a leze to moc do peněz ![]()
@Lussye no tak zapojit do toho manžela je i pro mě scifi. Nedávno jsem se pokusila udělat činu s jáhlama, jako jednou si to dal, netvářil se, ale podruhé si vzal raději samotnou čínu. To samé s chlebem, celozrný jíst nebude, to bude raději celý den o hladu. Takže u nás to bohužel je tak, že vařím pro rodinu a zvlášť pro sebe. ![]()
@Paradise píše:
@Lussye no tak zapojit do toho manžela je i pro mě scifi. Nedávno jsem se pokusila udělat činu s jáhlama, jako jednou si to dal, netvářil se, ale podruhé si vzal raději samotnou čínu. To samé s chlebem, celozrný jíst nebude, to bude raději celý den o hladu. Takže u nás to bohužel je tak, že vařím pro rodinu a zvlášť pro sebe.
Já to takto zvládala cca 4-5 měsíců, ale to nejde do nekonečna, dělat vše dvojmo.
Ono zdravý jidelníček není o moc dražší než nezdravý, ale dělat ten i ten…to jsou dvojí náklady ![]()
Přeci to musí jít nějak rozlousknout.
Já jakmile dodám i nějakou bylinku zelené barvy, tak to nechce…vše zelené považuje za zdravé a hned to nechce. ![]()
Jediné co se mi porařilo odpourat je slazení čaje ![]()
S mužskýma to je někdy potíž.
Naštěstí mám doma tvárný exemplář
, co tu chce být s náma dýl, než do čtyřiceti.
O soje, sojových mlíkách bychom si mohli také povídat
.
Bohužel musím opět zklamat, není to nic zdravého a lidi to neví
.
@Paradise, tak bych se chtěl zeptat, jestli jsi u toho nového stylu stravování vydržela a jestli se teď po roce cítíš zdravější a energičtější? Také to stravování tak trochu řeším, ano, jedni říkají vyvážená strava, tedy od každého něco, jiní zase něco jiného, já čistě selským rozumem se přikláním k tomu, že jsme původem býložravci a podle toho bychom se měli stravovat, na druhou stranu, prošli jsme od té doby určitým vývojem a možná se stali závislí na některých živočišných produktech, tak nevím… Nejlepší je to vyzkoušet, takže i dalších, co to zkusili, cítíte se lépe bez té živočišné stravy?