Poradna o očkování dětí proti chřipce
MUDr. Daniela Verdánová
Zdravím dámy, napadlo mě jak nejrychleji a účinně zbavit roušku bakterií. Mohu ji dát v sáčku do mrazáku?
Jakou máš? Jsem včera četla, že ani jednorazovou roušku, nebo respirator nemusíš vyhodit.. Respirator navlhcit a dat do mikrovlnky a sledovat jestli nehoří
![]()
U roušky psali, že tu do mikrovlnky ne, ze chytne.. Pak tu textilní vyvarit.. Ale co teda s tou jednorazovou jsem nejak z článku nepochopila
![]()
Jestli teda taky vyvarit, fakt nevim ![]()
Do mrazáku na 2 hodiny. Hlavně ne do tepla! Roušky v sobě mají kov!!! ![]()
@Koroptev12 a čemu kov vadí při vaření v hrnci v horké vodě?
Edit : jinak jsem zkusila vyvařit i klasickou „jednorázovou ale ne papírovou“ chirurgickou roušku a přežila to ve zdraví
No nevim, ale myslim, že patogeny přežívají právě spíš při nižších teplotách, upadnou jen do dormance, ale při zvýšení teploty se zase proberou. Ničí je spíš teplo.
Mikrovlnka, UV záření (i když třeba dát je na sluníčko nemá asi příliš vysokou účinnost), vyvařit…
@Koroptev12 píše:
Do mrazáku na 2 hodiny. Hlavně ne do tepla! Roušky v sobě mají kov!!!
@HankaHK píše:
@Koroptev12 a čemu kov vadí při vaření v hrnci v horké vodě?
Edit : jinak jsem zkusila vyvařit i klasickou „jednorázovou ale ne papírovou“ chirurgickou roušku a přežila to ve zdraví
Ano, čemu vadí kov?
Jednorázové roušky dávám na sluníčko na balkon, a když se virus na penězích drží max. 24 hod., tak nevěřím, že se na jednorázové roušce na přímém slunci udrží déle!
@korneli Já dávám roušky do mrazáku, poradila mi to kamarádka zdravotni sestra, tak snad ví ![]()
Já roušku přeliju vroucí vodou, chvíli ji tam nechám a pak přežehlím.
Tak pokud ti jde o zabití viru, tak si mrazákem nejspíš vůbec nepomůžeš.
Teď jsem narazila na článek , podle kterého přežívají koronaviry v teplotách pod nulou až dva roky ![]()
Takže je pravděpodobné, že v mrazáku jim spíš pomůžeš přežít.