Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím vás,
Chtěla bych se zeptat, zdali někdo nevíte, pokud bych byla nezaměstnaná, co bych si musela platit a kam to jít nahlásit? Hledala jsem to po netu, ale nějak jsem z toho nebyla moudrá. Tak pokud je tu někdo, kdo to umí podat zcela laicky.
Jsem po dvou potratech a s partnerem se chceme snažit dál. Ovšem s mojí fyzicky náročnou prací to asi nepůjde.
Takže bych se na rok- dva stala " ženou v domácnosti ".
Děkuji za případné odpovědi.
N.
Podat výpověď a nahlásit se na pracák. Nějakou dobu ti pak bude hradit sociální i zdravotní. Pokud vynecháš pracák, pak si musíš sama platit zdravotní. Sociální je dobrovolné, ale odrazí se to potom na důchodu
Zdravotní pojištění je povinné, sociální dobrovolné. Pokud nebudeš pracovat, nemáš nárok na mateřskou dovolenou.
Doufám víš, že budeš doma zadarmo až do porodu?
Na ÚP nechoď, to je pro uchazeče o zaměstnání ![]()
@Mrg píše:
Podat výpověď a nahlásit se na pracák. Nějakou dobu ti pak bude hradit sociální i zdravotní. Pokud vynecháš pracák, pak si musíš sama platit zdravotní. Sociální je dobrovolné, ale odrazí se to potom na důchodu
Pracak je tam od toho, aby pomahal hledat praci. Ten člověk by mel chodit po pohovorech, aktivne se starat. Ona pracovat nechce. Takze si sama platit zdravotni a nikam nemusi.
@Missmaso píše:
Zdravím vás,
Chtěla bych se zeptat, zdali někdo nevíte, pokud bych byla nezaměstnaná, co bych si musela platit a kam to jít nahlásit? Hledala jsem to po netu, ale nějak jsem z toho nebyla moudrá. Tak pokud je tu někdo, kdo to umí podat zcela laicky.
Jsem po dvou potratech a s partnerem se chceme snažit dál. Ovšem s mojí fyzicky náročnou prací to asi nepůjde.
N.
Ale prosím tě, tak si najdi lehčí práci, nikde nemáš napsaný že se ti to povede, když budeš sedět doma na zadku. Plať si zdravotní pojištění, pokud na tom trváš. Navíc se ti to nebude počítat do důchodu. Nebudeš mít nárok na MD, nebudeš mít vlastní příjem a přítel ti bude platit ZP. Mně by nebavilo se doprošovat chlapa o peníze.
Tvá ztráta mě mrzí, ale nemyslím si, že za to může tvá práce.
Můžeš si sama platit zdravotní pojištění něco přes 2000 měsíčně. Od ledna se asi zase bude zvyšovat. Našla bych si jinou práci, dostaneš se mezi lidi, budeš mít peníze. Při zaměstnání můžeš jít na nemocenskou, nechat se přeřadit na práci vhodnou pro těhotné nebo tě nechají doma a půjde ti mzda, dále mateřská dovolená. Můžeš práci změnit.
Zdravotní od ledna 2187,– pro lidi bez příjmu, kteří nejsou na pracáku. Dobrovolné důchodové 2724,– měsíčně.
Můžete se přihlásit na pracák a vybrat si podporu v nezaměstnanosti.
Doba pobírání podpory se započítává pro účely důchodového pojištění, a to je pro vás výhodné. 5 měsíců do 50 let věku.
K tomu navíc se započítává pro důchod jeden rok evidence na ÚP do 50 let věku (nemusíte si dobrovolně platit). Kráceno 80%.
Nárok na podporu v nezaměstnanosti vzniká v případě, že jste během posledních dvou let před zařazením do evidence ÚP ČR získali dobu důchodového pojištění alespoň 12 měsíců, a to ze zaměstnání nebo při výkonu jiné výdělečné činnosti či náhradní dobou, a zároveň nejste poživatelem starobního důchodu. Jednoduše řečeno, pokud jste v uplynulých dvou letech odpracovali minimálně 12 měsíců a během té doby bylo z Vašeho příjmu odváděno důchodové pojištění, například i v rámci „brigád“.
@Missmaso píše:
Zdravím vás,
N.
Po dvou potratech byste mohla mít nárok na lázně na gynekologickou indikaci. Františkovy jsou naše nejlepší lázně na gyn. potíže.