Jak zefektivnit známkování prvňáků a informovat rodiče?

15
3.7.10 14:55

známkování prvňáků

Zaujala mne diskuze na těchto stránkách, zejména názory maminek, starajících se o prvňáky. Jsem už 21 učitelem na 1. stupni, nejméně každý třetí rok učím prvňáky. Prosil bych výše uvedené maminky, aby mi napsaly, či lépe přispěly svým názorem do diskuze, jaké je pro ně nejvhodnější seznamování se známkami svých ratolestí v dnešní době; možná lépe, aby mi poradily s nápadem jak nejrychleji toto provádět. Příští rok mě čeká 28 prvňáků, to je nejvíc za mou učitelskou kariéru. Každou známku učitel musí napsat vlastně 3krát (což je při výuce v 1. roč. poněkud časově náročné): jednou na zhodnocenou práci, jednou do své klasifikace a jednou do notýsku nebo deníčku nebo nějakého záznamníčku dítěti. Nemáte někdo nějaký nápad jak tuto proceduru zkrátit? Dlouhou dobu jsem zapisoval známky do týdenních hodnocení na archy po dvanácti dětech a tyto okopírované a rozstříhané pak nalepoval po týdnech do notýsků. To jde do počtu 24 dětí (dva archy po dvanácti); rodičům to podle mého vyhovovalo. Známek dávám poměrně hodně (děti přinesly domů 10-20 známek za týden), pokud jsem něco neznámkoval, bylo jim to líto, pěkné známky dostávají přece rády.
Ještě jednou prosím o názory a rady nejen rodičů, ale i diskutujících pedagogů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15
3.7.10 15:06

oprava

21 let

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
3.7.10 16:01

tohle asi zkrátit nejde :mrgreen: u nás na vykonanou práci dávali smajlíky-mračíky -razítka ,ale nemyslím,že by to bylo rychlejí

• Citovat
  • Upravit
sophinka
3.7.10 16:02

a pro dítě místo notýsku nějaké hezké desky kam by se smajlíky-mračíky dávali taky? a jen u vás známka?

• Citovat
  • Upravit
15
3.7.10 18:01

Nebojte,

mám a dávám spoustu razítek; smajlíky jsou „zahraniční“, dávám „české“ kašpárky, pejsky, motýlky, kytičky, atd… Tady se mi ale jedná o předávání informací rodičům. Abych čas na práci s dětmi neztrácel zapisováním známek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
3.7.10 19:51

Musím říct že já jako rodič budoucího školáka bych uvítala od našich učitelů to co bylo za nás - známky za každé zkoušení ten den kdy to bylo, k čemu by mi bylo dozvědět se že něco neumí až potom co by za to opakovaně dostal špatnou známku, jelikož já bych ji viděla až na konci týdne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
3.7.10 19:55

hani na to jsou i ty razítka dobrý… z toho se pozná věcí :mrgreen:
každopádně,já jako rodič a i jako dítě minulé :mrgreen: jsem za např. týdenní hodnocení.ale jak ulehčit tuto situaci :nevim: :nevim:

• Citovat
  • Upravit
2923
3.7.10 20:07

Já osobně bych uvítala aspoň u prvňáků odbourání klasického známkování, nechala bych jen chválicí nebo „nechválicí“ razítka a každé čtvrtletí(pololetí) slovní hodnocení ( i jako výstup pro rodiče).
U nás ve škole (G) se používá elektronická „žákovská knížka“, ale musím přiznat, že zápis je paradoxně časově náročnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
3.7.10 20:20

Sophince:
Pěkné známky hlásí doma žáci každý den (taková je moje zkušenost a pokud mají doma patřičné zázemí). Problém je v tom, aby 1 žák nemusel čekat, až to těm ostatním 27 napíšu.

Vrony:
Celých 21 let co učím se diskutuje o známkách na prvním stupni. Zatím se většina prvňáků (potažmo i rodičů i prarodičů) těší na jedničky. Nezapomínejme, že je to tu hluboce zakořeněná tradice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65344
3.7.10 20:21

Taky jsem měla prvnáky…a teda musím říct,že 28 dětí ve třídě je masakr…
holt to moc zjednodušit nejde.....ze začátku dostávaly razítka,pak známky–vždyt všechny sešity u prvnáka putují doma druhý den zase do školy…tak to rodiče viděli.
A za něco opravdu povedeného jedničky do žákajdy.
Ale já sama jsem u nich „svou klasifikaci“kam si to zapisuju neměla,tím,že jsem s nima byla vlastně jen já,nepsala jsem si známky k sobě,to si člověk stejně „pamatuje“jaké je každé dítko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
3.7.10 20:30

tak mně 1 nahradili pěkná razítka,která si děti ještě za odměnu mohli vybarvit… já věděla ,že to udělalo dítko dobře nobo se snažilo to udělat dobře… na konci týdne by pak mohlo být známkové hodnocení z předmětů jednou ,dvěma známkami (výkon-snaha) z každého předmětu…

• Citovat
  • Upravit
15
3.7.10 20:36

Petře:
U nás se záznam klasifikace učitelem vyžaduje vedením (pochopitelně i rodiči, u probl. dětí obzvlášť); mimochodem: chodí mne navštěvovat do třídy i moji „absolventi“, deváťáci byli - když jsem vytáhl staré záznamy - ze svých jedniček v první třídě nepopsatelně nadšeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16291
3.7.10 20:44
sophinka píše:
každopádně,já jako rodič a i jako dítě minulé :mrgreen: jsem za např. týdenní hodnocení.ale jak ulehčit tuto situaci :nevim: :nevim:

Sophinko, já razítka třeba nesnášela a každé špatné mne zaseklo ještě víc se neučit :) I na táboře, když mi dali prasátko za to že už nevím… myslím že jsem měla dané věci na stolečku a oni chtěli aby byl stan vypiglovaný, věci v batozích a postel ustlaná přesně dle vzoru tak jsem radši zůstala na prasátku, jen abych neslyšela větu která pravidělně následuje po zlepšení - no vidíš jak to jde když se chce… Každopádně pětku dostane i velkej kluk, ale děcko co za špatně udělanou věc dostane „ošklivý“ razítko.. To je teda fuj. U nás to teda nebyly razítka ale puntíky. No a kolikrát si zrovna u mne učitelka předznačila černý puntík už ráno, ještě než jsem si sundala tašku, protože já jsem přece ta zlá co ostatním ubližuje… Prostě s mými zkušenostmi jak učitelé naddržují, známkování spravedlivé málokdy už se fakt těším na to kdyby zkusil být nějaký učitel k mým klukům :twisted: Ať už jde o razítka nebo známky.

Takže abych to shrnula - když nad tím tak přemýšlím tak mně by bylo jedno jestli nosí domů známky nebo razítka (jen nechápu jak by se ušetřila razítkem práce, když by si to stejně jako známku učitel psal k sobě) když by byla SPRAVEDLIVÁ a ne podle toho jestli rodiče dělají něco pro školu, jsou z chudé rodiny, nebo je dítě prostě učiteli nepříjemné. Mně učitelky obracely tašky (protože je zákaz prohledat tašku, ale podívat se do vysypaných věcí může) a poté daly poznámku za to že jsem ji odmítla uklidit.. Nic proti tady panu Voříškovi, toho neznám, ale pro mne jsou učitelé základní školy, hlavně prvního stupně stádo ubohých krav co si léčí mindráky na cizích dětech. Protože učitele kterému jde PŘEDEVŠÍM o děti a ne o vlastní pocit nadvlády nad nimi… Aby člověk pohledal. Už to je dávno co jsem vyšla základku, ale dodnes děsně bolí vědomí že nikdo neřeší psychickou šikanu kterou dělají učitelé prvního stupně a u starších dětí přes polovinu učitelů - hlavně muži - dělí třídu dle pohlaví (hlavně ve fyzice a podobných předmětech) a dle krásy - vyvinutosti.

Omlouvám se za román, ale zrovna naše základní škola mi hnula žlučí tak že kdybych neměla jistotu že dotyční učitelé nebudou v době kdy do ní kluci půjdou už v důchodu, tak by asi dojížděli do okresního města.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65344
3.7.10 21:01

Vořišek…
po nás toto nechěli :lol:
a s devátákama jsem byla na obědě ted po výzu a potěšila jsem je fotkama ze školy v přírodě,když byli prckové
mimo téma,pardon…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sophinka
3.7.10 21:04
Hanule píše:
sophinka píše:
každopádně,já jako rodič a i jako dítě minulé :mrgreen: jsem za např. týdenní hodnocení.ale jak ulehčit tuto situaci :nevim: :nevim:

Sophinko, já razítka třeba nesnášela a každé špatné mne zaseklo ještě víc se neučit :) I na táboře, když mi dali prasátko za to že už nevím… myslím že jsem měla dané věci na stolečku a oni chtěli aby byl stan vypiglovaný, věci v batozích a postel ustlaná přesně dle vzoru tak jsem radši zůstala na prasátku, jen abych neslyšela větu která pravidělně následuje po zlepšení - no vidíš jak to jde když se chce… Každopádně pětku dostane i velkej kluk, ale děcko co za špatně udělanou věc dostane „ošklivý“ razítko.. To je teda fuj. U nás to teda nebyly razítka ale puntíky. No a kolikrát si zrovna u mne učitelka předznačila černý puntík už ráno, ještě než jsem si sundala tašku, protože já jsem přece ta zlá co ostatním ubližuje… Prostě s mými zkušenostmi jak učitelé naddržují, známkování spravedlivé málokdy už se fakt těším na to kdyby zkusil být nějaký učitel k mým klukům :twisted: Ať už jde o razítka nebo známky.

Takže abych to shrnula - když nad tím tak přemýšlím tak mně by bylo jedno jestli nosí domů známky nebo razítka (jen nechápu jak by se ušetřila razítkem práce, když by si to stejně jako známku učitel psal k sobě) když by byla SPRAVEDLIVÁ a ne podle toho jestli rodiče dělají něco pro školu, jsou z chudé rodiny, nebo je dítě prostě učiteli nepříjemné. Mně učitelky obracely tašky (protože je zákaz prohledat tašku, ale podívat se do vysypaných věcí může) a poté daly poznámku za to že jsem ji odmítla uklidit.. Nic proti tady panu Voříškovi, toho neznám, ale pro mne jsou učitelé základní školy, hlavně prvního stupně stádo ubohých krav co si léčí mindráky na cizích dětech. Protože učitele kterému jde PŘEDEVŠÍM o děti a ne o vlastní pocit nadvlády nad nimi… Aby člověk pohledal. Už to je dávno co jsem vyšla základku, ale dodnes děsně bolí vědomí že nikdo neřeší psychickou šikanu kterou dělají učitelé prvního stupně a u starších dětí přes polovinu učitelů - hlavně muži - dělí třídu dle pohlaví (hlavně ve fyzice a podobných předmětech) a dle krásy - vyvinutosti.

Omlouvám se za román, ale zrovna naše základní škola mi hnula žlučí tak že kdybych neměla jistotu že dotyční učitelé nebudou v době kdy do ní kluci půjdou už v důchodu, tak by asi dojížděli do okresního města.

ani já nemusím hodnocení… proto mi přijdou lepší ty razítka,u nás se za špatnou práci nedává nic za dobrou razítko (tedy první půlrok)děsím se září až do školy nastoupí má dcerka s aspergerem…ne,že bych si myslela,že výuku nezvládne-to určitě ano…ale až se zasekne a nebude dělat nic,nebo mluvit jako mimino-záleží na učitelce jak s ní naloží a toho se děsím :think:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi