Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Goldenko já bych radila nápravu páteře, já jsem na ní párkrát byla a je to úleva z minuty na minutu. Mojí mamce dokonce hrozila operace páteře, nemohla vůbec chodit a zpátky už jela jak čamrda. Jen doktoři pro to nejsou, ale znám paní, která to dělá.
Goldenko-potíže s páteří mám od děství.Jde to ve vlnách,třeba rok se trápím,potom mám půl roku naprostý klid.Často ráno vstanu s bolestí hlavy,zablokovanou krčí páteří.Nebo se ohnu a už se nenarovnám.
Před pár lety jsem zhubla postupně 20 kg-za půl roku.Měla jsem dost pohybu-plavání,kolo,turistika.A k mému velkému překvapení jsem začala mít potíže s páteří mnohem větší.Stačilo víc si kýchnout a už jsem se nemohla hýbat.Na neurologii mě paní doktorka řekla,že jak se zhubne,tak odejde tuk,který páteř zezadu drží-i když ne tolik jako kdyby tam byly svaly,ale přesto drží.A než se vytvoří kvalitní svalová hmota,která by tu páteř držela,tak potíže bývají větší.
Ale přesto si nemyslím,že by to byla rada pro nás baculky,abychom se svojí váhou třeba něco neudělaly
Jako že máme výmluvu ![]()
Jen bych nyní před těhotenstvím váhu nijak zásadně neřešila,hodně nehubla,ale zjistila na RHB cviky na posílení zádového svalstva a ty cvičila.
děkuji za rady a názory, rehabilitace mám za sebou a každý den poctivě cvičím na zádový svaly už 8 měsíců, věřím že mě to pomáhá, že kdyby jsem necvičila, tak mě to natvrdo sejmulo už kolikrát, takhle mě to bolí, ale jsem schopná i pracovat. Jinak taky nechci před těhotenstvím nijak rapidně hubnout, ale nemůžu pořád čekat až to jednou vyjde, To by jsem se k dietě nemusela dostat. Takže jsem přestala jíst sladký, piji jen hořký čaj nebo vodu. Jím zeleninu, menší porce klasickýho oběda, večeřím v 6 a pak už nic. Zatím mám pevnou vůli, ale je to taky jen pár dnů co se snažím
ráda by jsem shodila alespoň něco a nebo pokud to tento cyklus vyšlo tak chci pokračovat ve zdravým stravování i nadále a uhlídat váhu tak aby jsem nepřibrala nic nebo minimum, u mě si mimčo má z čeho brát, takže není důvod nabírat. Potěšili mě taky názory, že bolest zad nemůže za potrat, tak snad ne a jsem zvědavá na příští těhotenství, jestli mě zase hned chytí záda a nebo až budu mít bříško ![]()