Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
chtěla bych znát vaše názory, zda rekonstruovat dům nebo ho prodat a koupit pozemek a postavit nový.
Koupili jsme starší dům, který vypadá jako dlouhá nudle, vždy 2 pokoje průchozí (v přízemí i v patře). K tomuto domu byla přistavěna koupelna(kotelna) a pokoj v patře, ale vše je to přistavěno asi o půl metru níže než je původní zástavba, tzn. že do koupelny se jde dolů po schodech a pokoj nad ní je vlastně v „mezipatře“.
Myslíte, že má cenu tuto přístavbu zbourat a postavit jí znovu, ale v úrovni s ostatními pokoji? Nevíte na kolik by takováto akce mohla vyjít? Zda bychom se mohli vejít do 500 000,–?
Nebo se vyplatí takový dům prodat a postavit úplně nový jinde?
Bydlíme v něm již 4 roky, prostě bylo to výhodnější než platit podnájem v Praze, ale teď jsem z toho zoufalá.
děkuji za vaše názory a rady.
Ahoj, tak my rekonstruovali dům a zároveň v tom bydleli od začátku (naštěstí ještě bez dítěte), ale už bych do toho nikdy nešla. Pokud bych mohla bydlet jinde tak možná, ale takhle to byl masakr, fakt
I finančně bysme už měli skoro nový dům, nevím jak velká je ta vaše přístavba, ale pokud menší, tak byste se do té částky měli vejít.. To záleží jak jste nároční.
Záleží co se musí všechno rekonstruovat.My na tom byli stejně.koukali jseme po domech a v každým bylo něco..samozřejmě čím starší tím větší rekonstrukce.No dům třeba stál do 2 mega,ale vždy to chtělo nějaké úpravy.Můj manžel to pak viděl u kamaráda,který sice musel zbourat snad všechno a nechal jenom obvodový zdi..opravdu záleží jak na tom dům je a přišli jsme na to,že radši koupíme pozemek a postavíme si to podle našich představ a udělala to i manželovo sestra.Ale zase když už ten dům máš a nemáš na něj žádnou hypotéku a líbí se ti tak je to třeba škoda.Než ho prodáš..než seženeš pozemek..pak stavební..plány a nevím co ještě.Já mít tedy dům už koupený tak bych asi to nějak přestavěla i když ten kamarád pořád přestavuje a asi ještě dlouho bude..nemá to nějak konce.Nejdřív přistavoval kuchyn..pak patro..no ted říká,že já blbec ho kupoval a nepostavil si nový.Můj manžel říká radši jít načisto než bourat a pak zase znova.Náš pokládek..sice malý,ale stačí..500000 nevím..pokud nebudete mít firmu a nebudete kupovat to nej tak možná.
Nejhorší je, že nevíš, co se Ti kde ve starém domě ještě dalšího vykulí. Naši chtěli vyměnit na části střechy jenom tašky a když se to odkrylo, zjistilo se, že nosný trám je schnilý - nečekané navýšení investic
.
Nejlepší, by si bylo pozvat pokudmáte nějakého šikovného stavaře a tenby to mohl odhadnout nebo i pomoct vymyslet nejlepší řešení. Ale stále to bude starý barák - nový je nový ![]()
To je holt tezko no… zalezi na tom kde je pozemek, jak velky dum stavis, jestli mas ten stary dum zatizeny hypotekou…
My jsme koupili starou chaloupku a tu jsme rekonstruovali (a jeste nejaky cas budeme)… ale my jsme k tomu meli duvody…
Za prve jsme v CHKO a stavebni parcely uz zde nejsou, tudiz pouze koupit stare a rekonstruovat a za druhe jsem zatizena na stylovku, mame to na krasnem miste a snazime se zachovat styl, v kterem chalupa byla…
Taky je to o tom, ze pokud koupis stare a boura ti to firma, stavi ti to firma je to o necem jinem, nez kdyz si delate vice mene vsechnu praci sami… nam to tu oddrel nevlastni bracha s trema klkama ( a s nami) a vyslo nas to za uplne jine penize, nez kdyby to delal nekdo „office“… to je tezko no…
Ale schody do koupelny mi prijdou urcite nepohodlne a nebezpecne… do pokoje to jeste jde… ale i tak si to nedokazu dost dobre predstavit… ![]()
My tohle řešili, manžel stavař a starej dům nechtěl. Raději nový, když to jde.
Kdyby se nám dům extra líbil, tak by rekonstrukce byla. Ale jinak ne.
Davdan píše:
Jsem stejného názoru radši nový než rekonstruovat. A to i finančně.
Taky momentálně stavíme ![]()
Melounek píše:Davdan píše:Jsem stejného názoru radši nový než rekonstruovat. A to i finančně.
Taky momentálně stavíme
No jo no, nekdy novy fakt nejde… ![]()
Barca12345 píše:Melounek píše:No jo no, nekdy novy fakt nejde…Davdan píše:Jsem stejného názoru radši nový než rekonstruovat. A to i finančně.
Taky momentálně stavíme
Když nejde tak jasně že starej - mně osobně by starej barák vůůbec nevadil, jsem vyplašená z jakýhokoliv domu, celej život jsem byla v bytě.
Ale když to jde, je to lepší - a my teda počítali, že za starej + rekonstrukce bysme dali víc jak za novej. (Novej máme malej, bungalov..).
Tak mi rekonstruovali 15let vybydlený dům. Museli jsme vytrhat podlahy, zdi oklepat az na omitku, nove inzenyrske site, okna, zatepleni… vesly jsme se do pul milionu i se zarizenim od linky az po zehlicku, ALE muj manzel je zednik a nemohli jsme si vymyslet a hodne rozhodovala cena… Vzdycky plati, ze polovina nakladu na rekonstrukci padne za praci.. Kdyz se clovek rozhodne do rekonstrukce jit, musi pocitat i se skrytymi vadami, ktere se ani nedaji po koupi reklamovat.
Jo a rada pro vsechny stavbare: Kdykoli se jde kupovat material, nebo se podepisuje smlouva o dilo, zeptat se, jestli by nebyla mozna sleva a hlavne se podivat na dodatek za viceprace!!! Tady jsme setrili desetitisice!
no právě, že jsme tento dům koupili na hypotéku a já byla v 8 měsíci těhotenství, prostě musel se najít dům, ve kterém by se dalo hned bydlet. A také samozřejmě za cenu, abychom hypotéku mohli splácet i s mateřskou.
A teď nám docházejí ty nedostatky. Velikostně je ten dům vlastně 5+1, ale štve mě, že jsou tam průchozí pokoje, a hlavně to slavné „mezipatro“.
nevím, zda je možné prodat dům s hypotékou a koupit pozemek a stavět též na novou hypotéku - zajímá mě spíš praxe, vím, že teoreticky to jde. Ale jak to skloubit dohoromady?
Ono by stačilo, kdybychom nechali obvodové zdi a zbourali stropy a znovu je vystavěli v úrovni s ostaními pokoji, ale nevím, zda to technicky jde. V tom se absolutně nevyznám.
My máme cca 2 měsíce po kolaudaci novýho, do staráho chtěl jít jen manžel, já řekla, že bud nový nebo zůstáváme v bytě. Dneska, když to vidí u spousty známých, je štastnej, že mě poslechl a máme novostavbu.