Zrušení věcného břemene, co dál?

174
16.11.25 09:06

Zrušení věcného břemene

Mám věčně břemeno na sousední pozemek. Prakticky to nevyužíváme a soused přišel s tím jestli bych to zrušil a odprodal pár metrů aby se pozemek zarovnal. Přemýšlím proč ne, když něco nabídne. Nebo kdyby byly ok vztahy…Ten pozemek je zahrada za městem. Moc to nevyužíváme.
Jde mi o to, že soused vlastní byt ve městě a bydlel jsem cca 2 roky vedle jeho nájemníka ve vedlejším bytě. Prostě náhoda. Ten vedle si neustále pouštěl repráky - 12 hodinové Tuc Tuc. Začal třeba ve 3 odpoledne a končil ve 3 ráno. Takhle vypadaly víkendy a někdy i pracovní dny. Když jsem ho prosil o řešení nájemníka i souseda majitele, tak mu to bylo jedno. Že jako majitel nic nemůže…
Mám chuť to ho poslat do háje a vpálit mu to jeho neřešení nájemníka. Nebo mu napálit cenu. Co je podle vás lepší? Pocit, že mu to nějak vrátíte, nebo si říct o peníze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
mmazlicekknaposledy
16.11.25 09:32

Pokud nejsi ve finanční tísni, a nepotřebuješ pár peněz tak bych si tu,,výhodu,, ponechal.

• Citovat
  • Upravit
8564
16.11.25 12:12

Teď otázka - budeš se cítit líp, když mu vpálíš to, co (ne)udělal on s nájemníkem? Nebo se budeš cítit líp, když mu dáš vyšší cenu? Ono to tak či tak případné vztahy do budoucna moc nezlepši si myslím.
Pokud akutně nepotřebuješ peníze, počkala bych na případně jiného zájemce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5476
16.11.25 19:39

Nechci situaci zlehčovat, „tuc tuc“ do tří do rána je na palici, ale co sis představoval, že majitel bude dělat? Volat místo tebe policii kvůli rušení nočního klidu? Za to, že si pouští nahlas rádio, ho vyhodit ze dne na den nemůže a chodit mu to tam po desáté vypínat taky ne.

Obecně bych pozemky neprodávala, ale jestli je to nějaký proužek, který nepotřebujete, tak mi přijde praštěné mu to neprodat kvůli možnosti mu vmést do obličeje toho hlasitého souseda, ani mi nepřijde normální si schválně říct nesmyslně vysokou částku (kterou by vám asi stejně nedal, když to chce jen zarovnávat). Možná budete vy v budoucnu naopak potřebovat, aby on vyšel vstříc vám. (Mluvím ze zkušenosti s protivnými sousedy a řešením nesrovnalostí při digitalizaci s obcí.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
16.11.25 20:06
@TRG píše: Více

Jde o nevyužívanou zahradu, kam se dostanu párkrát do roka.
Kdyby byly vztahy ok, tak to věčně břemeno zruším třeba za,, flašku". Je to spíš pozůstatek z minulosti a k obsluze pozemku ho nepotřebuju.
Volat policii? No max se sepíše záznam a když je uslyší, ztlumí to. Možná pokuta?
Jako majitel to mohl s nájemníkem probrat. Ale fungoval tak, že dokud mu nájemník platil, tak mu byli vše jedno.
Prostě vadí mi princip, že když něco chci já, tak to nejde, nezájem a teď najednou něco chce on a měl bych vycházet vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
129
17.11.25 22:56

Věcné břemeno bylo zřízeno z nějakého důvodu, to že ho nevyužíváš neznamená, že to třeba v budoucnu nebude potřeba, třeba pozemek bude chtít využívat tvoje rodina, děti. Nad tím bych se zamyslela, co by ze zrušení vyplynulo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
218
17.11.25 23:05

A můžete napsat, alespoň přibližně, o jaké věcné břemeno jde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5630
18.11.25 09:58

Tady bych řekla že je stěžejní ten důvod toho věcného břemene. Hodně často se dává třeba na zajištění přístupu k jinému pozemku, nebo tamtudy vede nějaká trubka a kvůli ní je tam věcné břemeno a tak.
Tohle by chtělo nejdříve pozjišťovat a až pak se když tak rozhodovat o zrušení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
18.11.25 16:09
@TRG píše: Více

Zeptal jsem se AI, „Co může dělat vlastní bytu s nájemníkem, který obtěžuje sousedy hlukem?“

Odpověděla mi:

Vlastník bytu může proti hlučnému nájemníkovi zakročit několika způsoby, včetně přátelské domluvy, formální výzvy (právní výzvy) nebo podání žaloby. V případě nočního klidu je možné volat policii, která může udělit pokutu. V krajním případě je možné podat žalobu na zdržení se rušení, a pokud obtěžování přetrvává, může být situace řešena i soudně.
Kroky, které můžete podniknout
Přátelská domluva: V první řadě se pokuste s nájemníkem promluvit a najít řešení bez zbytečných konfliktů.
Formální výzva: Pokud domluva selže, zašlete nájemníkovi písemnou právní výzvu (předžalobní výzvu), která ho upozorní na porušování jeho povinností.
Volání policie: V případě rušení nočního klidu (mezi 22:00 a 6:00) můžete volat na linku 156 (městská policie) nebo 112. Hluk v tomto čase je považován za přestupek.
Podání žaloby: Pokud hluk pokračuje i po upozorněních, můžete se obrátit na soud s žalobou na zdržení se rušení (tzv. zdržovací žaloba) podle § 1013 občanského zákoníku.
Nahlášení na úřad: Můžete se také obrátit na místní úřad nebo krajskou hygienickou stanici.
Vypovězení nájemní smlouvy: Pokud nájemce porušuje své povinnosti zvlášť závažným způsobem, můžete mu dát výpověď bez dodržení výpovědní lhůty.
Důležité informace
Zákonné právo: Podle občanského zákoníku se každý vlastník nemovitosti musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo vážně ohrožoval výkon jeho práv.
Hluk během dne: I hluk během dne může být nelegální, pokud překračuje poměry obvyklé pro danou lokalitu. Žaloba na ochranu osobnosti: V případě nepřiměřeného hluku můžete podat žalobu na ochranu osobnosti, kde se budete domáhat upuštění od rušení a případně i náhrady škody.

Kde je vůle, tam je i cesta.

Přátelské vztahy bych udržoval tam, kde jsou. Nevidím důvod být finančně vstřícný k majiteli sousedního bytu, který nebyl vstřícný ke mně.

Alternativně bych si věcné břemeno ponechal jako páku na něj, nebo bych na tom hleděl vydělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová