Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla bych se zeptat. Mám dceru, za pár dnů jí bude rok. Biologický otec se o malou nezajímal ani když byla ještě v bříšku a tudíž malou do teď ani neviděl nic. Našla jsem si přítele a ten bere maličkou jako vlastní. Chtěl by být v RL, ale to se bojím co kdyby. Tak mě napadla zrušitelná adopce, jen není biologický otec v RL, není tam nikdo kromě mě. Tak bych se chtěla zeptat jak to je, zda to je vůbec možné? Děkuji za odpověď ![]()
Ano, zrušitelné osvojení je jednou z forem osvojení. Tvůj strach chápu, taky bych měla strach ho prostě jen tak zapsat do rodného listu jako pravého otce, který se k ní přihlásil.
Obraťte se na OSPOD, ty podmínky přesně nevím.
Ale na zrušitelné navazuje nezrušitelné! Nebo?:nevim: To není, že když se pak něco změní, tak to zrušíme!
a k čemu ti to bude? Jako ted´bude tvůj přítel její osvojitel, vy se rozejdete, tak to zrušíš a pod? ![]()
Vy byste se nebály? Já neříkám, že bych v případě rozchodu či něčeho takového to šla hned zrušit, četla jsem, že to by musel když už tak zrušit přítel.. Já se na něco ptám a vy po mě hned hážete kamenem ![]()
@lenjur hlavně nechápu, na co ti bude osvojení-adopce tvého dítěte, když už dopředu myslíš na zrušení.
Nemá to logiku.
Jestli spolu chcete být, tak spolu budte, vemte se, přítel at´adoptuje dceru se vším všudy a hotovo.
Nebo to nech být a nemotej děckovi hlavu. ![]()
Manželova matka se taky rozvedla, když byl malý…a do RL nechala napsat svého dalšího manžela. Do ted tím manžel trpí…pač s nebiologickým otcem nemá žádný vztah - nesnáší ho a s biologickým otcem se začal v patnácti scházet a mají super vztah…a taky máme v rodině případ, kdy byl zase zapsán do RL listu nebio otec a je vše v pořádku, ptž tam se vůbec nevychází s biologickým otcem - syn nechce…takže vlastně trochu chápu to zrušení…manžel tím opravdu trpí, i když si myslím, že by to možná šlo ted změnit?…
Ja teda presne chapu, o co zakladatelce jde. Chlap bude uveden v RL a kdyby se rozesli/rozvedli mohl by ji dite sebrat, zazadat o svereni do sve pece.
Zakladatelko, bohuzel neporadim, zkusenost nemam.
Já si myslím že je to uplně zbytečné stačí když holčičku bude mít rád!!! a na to nepotřebuje te aby byl v rodném listu
@lenjur Asi bych to zatím nechala tak jak to je. Nyní jste spolu, tzn. je jedno, že přítel není zapsán v RL. Pokud se rozejdete, tak on by musel platit výživné-a možná i tady je ten otazník, přišlo by ti nefér, aby on platil na dítě, které není jeho.Tak proto zrušitelná?
Nebo co vás vede k tomu, aby nyní přítel adoptoval tvojí dceru?
Tak závažný životní krok bych udělala až po dlouhé době, znáte se dosti krátce. Vlastně by si trvale „hodila“ břemeno odpovědnosti za dceru i na přítele. Tzn. dědictví, výživné…
@Ter91 píše:
Já si myslím že je to uplně zbytečné stačí když holčičku bude mít rád!!! a na to nepotřebuje te aby byl v rodném listu
přesně tak, nech ho prázdný.
Osvojení, je jednoznačné. Pokud si dítě jednou osvojí pak bude mít rodičovská práva a i povinnosti. Pokud ještě otce v rodném listě nemá. Pak stačí zajít na matriku a tam sepíšou uznání otcovství. Otázka 10 minut.
Oni neřeší zda je to biologický otec. Manžel se také píše do RL a nepídí se zda je či není biologický otec.
Kamarádka má z předchozího vztahu syna a s nynějším partnerem dalšího potomka. Partner se napsal jako otec obou dětí. Podmínkou je že v RL je otec neznámí.
Toto prohlášení se dá vzít soudně zpět do dvou let od podání tohoto prohlášení.
Otec z rodného listu nelza vymazat lze jen vyměnit za jiného. U soudu se otec vzdá otcovských práv a povinností a další si dítě adoptuje.