Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše: Více
Tak z mého pohledu. Velké a rychlé hubnutí má vliv na hladiny hormonů, jde o to, jakým způsobem jste hubla. Je potřeba jíst zdravou a vyváženou stravu, tělo potřebuje vitamíny, stopové prvky, tuky a bílkoviny. Stres také ovlivňuje hladiny hormonů. Vaše tělo vám říká, že je něco špatně nebo že děláte něco špatně, protože v takové situaci přejde tělo do režimu přežití a potlačí reprodukci.
Podle symptomů budete mít hodně rozházené hormony, měla byste začít testem na hladiny pohlavních hormonů a podle výsledků podpořit či potlačit, co je potřeba. Jde to i alternativně bylinami a doplňky. Dobré je také začít tím, že podpoříte játra, ostropestřec nebo kořen pampelišky a cca po měsíci podpořit i střeva, hodně vlákniny, na cca 3 měsíce probiotika. Pak po prvních dvou měsících začít rovnat hormony. V případě zájmu a na základě výsledků z testů kdyžtak napište, mohu vám poslat odkazy případně nějaké byliny a dolňky a jak je brát, bez testů není vhodné se do čeholoki pouštět.
IVF je samozřejmě řešením, tam vás nadopují podle potřeby syntetickými hormony a ve většině případů vás dovedou k početí, ale příčinu problému stejně nevyřeší a v budoucnu by vám to mohlo způsobit problémy ještě horší.
Mně začala menstruace vynechávat při velkém delším stresu. Pomohlo odstranit stresory.
Před 5 lety lety jsem po rozchodu a předchozím několikaletém braní antikoncepce prášky vysadila a mensturace nepřišla. První vyvolávací injekce zabrala. Pak zase nic nepřišlo. Druhá vyvolávací injekce už nezabrala vůbec a byla jsem bez menstruace fakt hodně dlouho (nevím přesně, ale možná rok i víc). Testy na hormony a nevím co všechno nic neodhalily.
Podle mě to bylo tím, že ten ukončený vztah byl pro mě dlouhodobě fakt náročný (hádky, brek skoro každý den, stres, do toho jsem končila výšku, hodně jsem sportovala a zhubla…), asi to moje tělo nedávalo. A i když jsem si skoro hned na to našla nového partnera (teď už manžela), se kterým bylo všechno skvělé, stejně to tělu asi hodně dlouho trvalo, než napravilo škody z dřívějška. Každopádně k antikoncepci jsem se od té doby radši už taky nevrátila. Časem jsem zkoušela čaj z kontryhele a doplňek stravy s andělikou čínskou. Po nějaké době to asi zabralo, ale možná se tělo prostě vzpamatovalo samo. Bylo to teda pořád hodně nerpavidelné, už nevím přesně, možná tam byla zase nějaká další X-měsíční pauza, ale časem si to nějak sedlo. Poslední dobou cyklus sice jednou 28 dní, jednou pár dní zpoždění, jednou klidně víc než týden zpoždění, občas to začalo normálně, občas nejdřív několik dní tmavší špinění (podle gynekoložky možný anovulační cyklus?)… No nic extra, ale po předchozích zkušenostech vlastně moc dobrý posun.
A měla jsem samozřejmě obavy, jak s takovou jednou otěhotním. No začali jsme se snažit na konci roku, trvalo to asi jen měsíc a dneska už mám doma první fotečku z ultrazvuku
Nevím, co přesně teda byla moje příčina, ale tipuju fakt přemíru stresu, zhubnutí a příliš častý sport (byla jsem teda štíhlá, ale ne kost a kůže - 175 cm, 60 kg) a možná ta antikoncepce.
Držím palce, ať se všechno srovná a je brzo v pořádku ![]()
Ahoj holky, nepíšu sem často, ale ráda bych se zeptala, jestli některá z vás nemá zkušenost s dlouhodobou ztrátou menstruace. Já ji nemám už přes rok a půl. Začalo to po covidu, kdy se mi cyklus úplně rozhodil, po cca půl roce jsem také dost zhubla – asi 15 kg. Vím, že to může být jednou z příčin…
Vyzkoušela jsem různé bylinky, čaje, hormonální léky, macu, kyselinu listovou – bohužel bez úspěchu. Chodím pravidelně na testy a bylo mi doporučeno IVF. Partnera mám a vím, že je skvělé, jaké možnosti dnes medicína nabízí, ale zároveň si uvědomuji, že psychika hraje velkou roli… Navíc jsem si všimla, že mám úplně minimální libido, skoro žádné, vůbec nemám chuť na sex, občas mám návaly horka nebo naopak, je mi zima, když mrzlo, myslela jsem, že mi dlaně snad umrznou a to jsem nosila rukavice…V testech mi dokonce vyšlo, že bych mohla být v předčasné menopauze, což mě dost děsí (je mi 29). Máte některá podobnou zkušenost? Pomohlo vám něco konkrétního? Budu ráda za jakoukoli radu nebo sdílení vaší cesty.
Děkuju!