Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
A jíš a piješ dost? Z vlastní zkušenosti vím, že mi stačí se jeden den odbít v jídle a propad v tvorbě mléka je hned znát. Já všechno MM odsávám a dávám z lahvičky, tak mám přehled. Jestli se s tím nervuješ, tak to také není moc dobré pro tvorbu mléka. Normálně bych řekla, že je to spurt, ale 14 dní mi přijde docela dlouho.
@Gabina93 Ahoj, no to by mohl být růstový spurt, hodně se tady o tom diskutuje. Ve 3 měsících najednou mají zvýšenou potřebu mléka. Trvá to cca týden. Radí se hodně a pořád kojit a ten týden vydržet. Pak by se to mělo zase srovnat.
Pokud jsi do teď neměla s kojením problémy, tak to bude ten spurt.
Ale já třeba měla s kojením problémy už od začátku a když jsem si po třech týdnech hladu, co hodinového kojení a vůbec šílenství přiznala, že to už asi spurt nebude, tak jsem se nějak musela smířit s tím, že z nějakého důvodu prostě mlíka dost nemám. Nepomohlo nic. homeopatika, kojo čaj, nic. Až Sunar. A teď je synátor happy. Ale zkus vydržet tak ten týden, mohlo by se to srovnat
@Ijaa píše:
A jíš a piješ dost? Z vlastní zkušenosti vím, že mi stačí se jeden den odbít v jídle a propad v tvorbě mléka je hned znát. Já všechno MM odsávám a dávám z lahvičky, tak mám přehled. Jestli se s tím nervuješ, tak to také není moc dobré pro tvorbu mléka. Normálně bych řekla, že je to spurt, ale 14 dní mi přijde docela dlouho.
S tím souhlasím - taky odstříkávám a malá pije z lahvičky a je strašně znát na tvorbě MM jak člověk jí. Platí přesně úměra míň jídla = míň MM… Proto pořád nemůžu zhubnout ![]()
No holky, tak to mě nenapadlo, že by to mohlo být jídlem… Přes den jsem moc nejedla, protože nebyl prostor, jak jsem co hodinu kojila. Mohlo to být tím ![]()
u mě to trvalo 3 týdny, než jsem to „vzdala“
@Renčíí píše:
No holky, tak to mě nenapadlo, že by to mohlo být jídlem… Přes den jsem moc nejedla, protože nebyl prostor, jak jsem co hodinu kojila. Mohlo to být tímu mě to trvalo 3 týdny, než jsem to „vzdala“
U mě to bylo tak, že jsem se dvakrát moc nenajedla a už jsem odsála tak jenom polovinu toho, co normálně a pak trvalo 2 - 3 dny to vrátit do normálu… ![]()
Vydím to na spurt, mimina bývaj nejen hladovější, ale i protivný a ubrečený, často se snaž kojit, množství odstříkanýho mlíčka může být zavádějící, nejlepší by bylo mimčo před a po kojení zvážit, to ti dá přesnou odpověď. ![]()
Zažila jsem nedávno - začalo to, když byly synovi 2 a půl měsíce. Zkoušela jsem vše co píšeš, ale mlíčka bylo málo, tak jsem začala přikrmovat sunarem - cca půl na půl s mateřským mlíčkem. Uklidnila jsem se, že mi dítko nehladoví a neřve a ejhle, po měsíci začalo mlíčka přibývat (přes den jsem pořád přikládala, klidně i po méně než hodině, alespoň na chvíli). Dnes je synovi 4 a půl měsíce a jsem opět rozkojená tak, že má jen na noc 150ml sunaru, jinak pouze kojím. Nevzdávej to, ale taky se nenervuj - to je fakt důležitý!!! Držím pěsti!
@Renčíí píše:
No holky, tak to mě nenapadlo, že by to mohlo být jídlem… Přes den jsem moc nejedla, protože nebyl prostor, jak jsem co hodinu kojila. Mohlo to být tímu mě to trvalo 3 týdny, než jsem to „vzdala“
No to je přesně ono, jeden je tak zaměstnaný kojením, že nemá ani čas se najíst a problém je na světě. Ještě se k tomu přidají nervy a je to v háji. Když jsem rozjížděla laktaci, tak jsem jedla i uprostřed noci. Musím říct, že žeru úplně příšerně. Kromě normálního jídla, které se snažím vybírat co nejkvalitnější, tak dost mlsám hlavně sladké - zmrzliny, čokolády, sušenky. Stojím stále na stejné váze a všechno jde do mléka a i s tím vším, co zbaštím a vypiju vyrobím maximálně litr mlíka denně.
Laktační mi poradila ať mám u sebe vždycky něco dobrého a první 2-3 měsíce jsem měla krabici bebe dobré ráno kakaové na týden
a tím jak jsem kojila hodně, tak jsem ani nepřibírala…
Děkuji Vám za rady… Snažím se už víc jak týden, vrátit plné kojení, ale stále se nám nedaří. Musím dávat příkrm, jinak malý stále pláče. Prsa se krásně chytne, ale každou hodinu ho nedonutím se přisát. Nechce - jak má hlad, chce prostě flašku =/// asi si ní už zvykl =// A když odsávám, odsaji minimum.. Je možné, že už to prsa vzdávají?? Ať se snažím jak se snažím. Dostatečně piji i jím. Na to si dávám už od porodu pozor..
Už jsem se s tím nějak srovnala, přestala jsem být nervozní, že malý nemá moje mlíčko, že nutrilon není špatný…Bohužel to dopadne asi tak, že budeme na UM…
@Gabina93 taky si, Gabco, rikam, ze zdrave deti vyrostly i plne na UM. To klicove obdobi jsi odkojila. Ja se ted uklidnuju tim, ze za chvili stejne zacnou prikrmy a kasiky apod. A i kdyz ho z prsu nenakojim, stejne se mazlime a snazim se ho prikladat odpo ldyz jsme doma a vecer pred spanim, kdy na to mame krasne klid a vyuzivam aspon te socialni funkce kojeni. Holt je to veda, no. Ale porad verim, ze u druheho uz to pujde! ![]()
Ahoj holky, najdu u vas nejakou radu? Mala se narodila 17.12. V porodnici jsme chvili bojovali nez se rozjela laktace, takze mi ji dokrmovali, ale domu jsme odchazeli plne rozkojeni a male to krasne stacilo. Od zacatku si sama najela na 3h intervaly a v noci na 4-5h intervaly.
Je to ale uz asi tri dny, co mi breci hlady. Zacalo to v noci a ted je hlad i pres den. Nakojim klidne z obou prsou, coz nam trva nekdy i vice nez pul hodiny celkem. Pohmatem jsou prsa potom uplne prazdna. Vypada to, ze u toho usnula, ale za par minutek rve hlady. S prdiky zatim problem neni, je prebalena, tak predpokladam, ze je to hlad, kdyz porad hleda a cumla vse co se dotkne pusinky. Na dudlik breci, ze z neho nic netece. Kojime v sede, v noci v leze, s prisatim problem nemame. Prisata je stejne jako v porodnici a rikaji, ze ne to spravne. Je videt, jak dlouze saje a polyka.
Vcera uz jsem se na to nemohla divat, a tak jsem ji po koupani v sedm dala 60ml UM, aby se mi prsa dostatecne nalila na nocni kojeni. Vymlaskla to jako nic a spokojene chrnela az do jedne hodiny. Nevericne jsem koukala.
Zkousela jsem odsavacku, mam manualni, a odsaju maximalne pet kapicek. Pri rucnim odstrikani se mi udela jen krupej na bradavce, ale nenaplnila bych ani lzicku.
Jim vetsi jidlo 3× denne a k tomu cely den uzobavam vanocni dobroty. Piju denne minimalne 2l, z toho cca 0,5l kojiciho caje.
Nejak uz nevim, jak na to, abych to mlicko rozjela a mala se netrapila hlady. Nebo ji mam nakojit z obou prsou a kdyz to bude porad malo tak uz nabidnout UM, jestli bude chtit, aby se naplnila?
Kojeni je pohodlnejsi a vim, ze pro malou to nejlepsi, ale nejak se neumime srovnat ![]()
Na zacatku po prijezdu domu jsem mela poporodni depku a porad brecela, kdyz mala zabrecela. Ale jak je ted pritel se mnou doma, tak je to parada a jsem vesela. Cekala bych prave i diky tomu zlepseni..
Dekuju vam za rady a tipy a vsem preji pohodovy vstup do noveho roku ![]()
Výdrž. Navyšuje si jen tvorba mlicka. Může to trvat i týden. Hodně pij, odpocivej, koj pokaždé co si řekne. Hlavně nedokrmovat, je to cesta k ukončení kojení. ![]()
Dobrý den maminky, žádám Vás o radu, zda to nějakou také postihlo. Mému chlapečkovi jsou 3 měsíce. Před 14 dny začal žádat mlíčko častěji, po půl hodině, hodině. Výjimečně po dvou. V noci s kojením nemám problém do dneška, protože mu dám na spaní nutrilon a prsa se mi stačí nalít. Od té doby, co nám začali tyto problémy, se snažím ho přikládat, odsávat, beru homeopatika na podporu tvorby a přijde mi, že to nezabírá. Když mu dám jen prso, saje krásně, ale po chvíli má zase hlad a já mu nemám co dát. Prsa se mi zdají prázdná a plive je. Hlavně řve jako tur. Odsávám, ale víc jak 5ml neodsaji. Po nutrilonu jsem sáhla i pro to, že mi malý trošku zhubl. Myslíte, že se může mlíčko jen tak ztrácet? Prostě mu nestačí?
Děkuji předem za odpověď