Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
2 litry tekutin je málo (zkus aspoň 3) a 3 jídla dle mého taky. Přidej svačinky, zkus pořádné masové a zeleninové vývary na oběd. Říká se taky, že pomáhá melta a ovesné vločky. Pokud piješ kojící čaje, tak jsou různé druhy - některé spíš proti prdíkům, některé na podporu laktace. Ty na podporu laktace by měly obsahovat hlavně jestřabinu a pískavici.
Dále se doporučuje kojení kůže na kůži. Po kojení můžeš prsa stimulovat ještě odsávačkou, i když nic nepoteče. Pokud už bys dokrmovala, tak lépe nějakým alternativním způsobem - stříkačkou, lžičkou, nebo existují sumplementory, díky kterým dítě stimuluje bradavky, i když pije UM. Dudlík bych minimálně v šestinedělí, kdy se dítě učí správně sát, nedávala.
@ElucaK Kojit kdykoliv, klidně i po hodině. A zapomen na UM ve smyslu, ze ho das, aby se ti udelalo mleko. Mleko se udela, jen pokud bude dite stimulovat prsa sanim. Takze pokud dite nacpes UM, s tim, ze dalsi koheni za 3 h, tak jsi na nejlepší cestě si dite sama odstavit.
A jeste doporucuju po nakojeni z obou prsou se klidne vratit k tomu prvnimu znovu a zopakovat to klidne vicekrat.
No zrovna dneska mi pripada, ze ji prehazuju od prsa k prsu. Kojime snad po hodine, tak to treba zabere. Kojici caje mam od Lerosu a Teekane, kazdy ma jine slozeni a myslim, ze ten Leros je prave na tvorbu mleka. Pravidelne je stridam. Sama ji nechci dava UM, ale co mam tedy delat, kdyz ma hlad hned po odejmuti od prsu, mam ji nechat prisatou nonstop?
hlavne vecer a v noci je to hruza, pres den ji vzdy nejak premluvim a zabavim, aspon na chvilku.
@ElucaK Může mít nějaký spurt, může to být i tím, že třeba míň piješ. Já piju dva litry normálně, když jsem kojila, tak jsme vypila minimálně 3 litry, plus k tomu polévky a tekutiny z kefru nebo jsem hodně frčela na kakau a mléčných koktejlech.
Pokud má opravdu hlad a ty chceš alespoň zkusit udržet a navýšit laktaci, tak Ti prostě nezbude, než na pár dní zalézt s dítětem do postele a kojit a kojit. Umělým mlékem si k rozkojení nepomůžeš. Nevím, kdy jste byly naposledny u doktorky na převážení, ale pokud máš pochybnosti, není od věci chodit se jednou týdně nechat zvážit.
Pokud má nějakou jinou bolístku (kolika, prdíky, je přetažená a neumí zabrat, je kontaktí a potřebuje být u mámy nebo má větší potřebu sání a nabídnutý dudlík ji prostě nevyhovuje), tak se to prostě musí přežít. Po UM může být klidnější, protože je prostě hůř stravitelné, tak se nacpe a jednoduše odpadne (asi jako dospělý po svíčkové s pěti), ale taky nemusí.
@Svistice dekuji za rady. Nejspis bude problem s jidlem a pitim. Normalne jsem pila tak cca 1l denne, takze tedka ty dva litry pokladam za uspech. A s jidlem se diky male dost omezuju. Oci i bricho by jedly, ale ona me nenecha
zkusime na tom zapracovat, treba se za par dnu vzpamatujeme. Nechci to vzdat. V patek jdeme na prevazeni, tak jsem zvedava na vysledek. Pred myma ocima je mala porad stejna jako v porodnici ![]()
Ahoj holky chtela bych se vrátit k tomuhle tématu a poprosit vás zkušenější
maly je 14 dni do ted s kojením nebyly problemy. Podle pani doktorky prospivame ale predevcirem mi začala při kojeni brecet a ja zjistila ze proste studna dosla, tak sem maly dala prikrm ale v noci uz to bylo zase dobrY. Včera se situace opět opakovala. Měla jste to taky některá? Prsa střídám a snažím se stejne kojit co to da jen se bojim aby malá nemela málo ale je jinak hodna nebreci nic jen kdyz dojde mliko. poradte prosim