Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
To máš nejspíš anorexii. Ztráta menstruace je v případě velké podváhy, a ta není ze dne na den. Tohle bylinkami nezachráníš.
Ne, potřebuješ odbornou pomoc psychiatrickou, trpíš anorexií, ztráta menstruace je důsledek a výživu opravdu nenahradíš ničím jiným. Vyhledej pomoc.
Tak půl roku nemít menstruaci, je opravdu alarmujícím signálem.
Výjimku tvoří samozřejmě těhotenství, hormonální nerovnováha nebo stav začínající menopauzy.
Záleží natom, jak velká je tvá podváha. Tzn. poměr mezí výškou a hmotností.
Pokud nechceš přibrat na váze a jsi si vědoma toho, že máš podváhu, budeš mít zřejmě psychický problém PPP, anorexie.
@Anonymní píše:
Dobrý den. Jdu si pro radu, jak obnovit menstruaci, jde to i jiným způsobem (např. nějakými bylinkami, zkrátka přírodní cestou, než do sebe cpát chemii). Přibírat kvůli tomu nechci. Menstruaci nemám už půl roku. Děkuji za Vaše typy.
Nejde to jinak a nakrásně se ti může stát, že už se to nikdy neobnoví
neplodnost je při tomhle velmi častá. Jiná varianta než přibrat neexistuje. Hraj si, ono ti to tělo vrátí. Nejen v tomto
mám s tím bohaté zkušenosti, bohužel.. a mmchdm, ta chemie pomůže jen na začátku a na krátkou chvíli. Pak už ne
@Anonymní píše:
Dobrý den. Jdu si pro radu, jak obnovit menstruaci, jde to i jiným způsobem (např. nějakými bylinkami, zkrátka přírodní cestou, než do sebe cpát chemii). Přibírat kvůli tomu nechci. Menstruaci nemám už půl roku. Děkuji za Vaše typy.
Ono nejde ani tak o váhu, jako o procento tuku v těle. Takže za určitých podmínek, vhodnou stravou, můžeš ten tuk posunout, aniž bys změnila váhu, jestli jsi fixovaná na tohle… Třeba sportovkyně tohle taky mnohdy řeší, když mají svaly na úkor tuku. Kamarádka gymnastka měla 47 kg, a když ubrala na cvičení, tak paradoxně „zhubla“ na 43 kg (je malinká, 163, ale dle BMI podvýživa, nicméně při lékařském vyšetření to vyšlo líp než těch 47 kg), a tuk pak měla nad 20 %, což je u ženy ideál. Samozřejmě, pokud jsi už podvyživená, nemáš ani ty svaly, tak ti to moc fungovat nebude… ![]()
@Anonymní píše:
Mám zkušenost. Ztráta MS pro mě byla otevřením očí, naběhla jsem ke gynekologovi, nasadil mi hormony. MS se vrátila a já se mezitím začala pomalu léčit.
Říkáš, že přibírat kvůli tomu nechceš, a to je pro mě alarmující. Tělo ti dává najevo, že už nefunguje, jak má - a když hlava ten signál ještě nepřevzala, šla bych pěkně rychle k psychologovi. To dokážeš, jen si nech pomoct. ![]()
P. S.: Několik let po zaléčení jsem začala běhat a cvičit. A když teď kouknu zpětně na fotky, moje stávající vysportované tělo vypadá DALEKO líp než původní anorektické ochablé tělo. Jen, aby ses toho přibírání nebála - možnosti nejsou jen vyzáblá vs. bečka.
Potrebujes odbornou pomoc, pises, ze mas 38 kg, nemas MS a nechces pribrat. Tak kde je chyba, zjistis to? Zacni to resit brzo, idealne dneska, pul roku bez MS je dlouha doba a aby byla sance to jeste zachranit a mit nekdy deti. A aby ses jich nekdy dozila, ta podvaha je velka. Rodina si toho nevsimla?
@Anonymní píše:
@martina.se jak se to podepsalo na Tobě? Jestli se mohu zeptat.
Problém mít děti, zničeny žaludek 40 obrovské problémy se zuby atd. ![]()
@Anonymní píše:
Zkoušela jsem to a nešlo to. Dokonce nepomohly ani vyvolávačky. Musela se nasadit hormonální léčba na dýl jak půl roku, a samozřejmě začít normálně jíst a nemít podváhu. Pokud nemenstruuješ, není to sranda, rujnuješ si tělo.
@Anonymní píše:
Měřím 156 cm a vážím kolem 38 kg.
Měřím 158 cm a vážila jsem jen o pár kilo více jako ty. U mě se pak nejednalo pouze o ztrátu ms, ale přišla jsem dokonce i o polovinu vlasů. Ms jsem neměla 13 měsíců. Svěřila jsem se o tom své kamarádce a ta mě donutila s tím začít něco dělat. Zašla jsem za gynekoložkou a ta mi pomohla. Stačilo mi říct, že mi hrozí osteoporóza a taky můžu mít do budoucna problém s plodností, to pro mě byl největší strašák.. opravdu s tím něco dělej, nenech to zajít daleko, i když už teď je to bez ms blbý!
Ty obrázky hubených modelek jsou dost často počítačově upravený. Takhle tělo nevypadá. A panenka Barbie prý by se v reálným světě zhroutila. Lidské orgány mají nějakou velikost a proto nemůže být tělo hubenejsi. Nezahravej si nebo skončíš na JIPce. Neboj, můžeš jíst normálně, tělo potřebuje energii na to aby žilo, to se spálí. Když si dáš klasický obed tak fakt nepriberes, ani kdyby to bylo knedlo vepřo zelo. Nevím kolik Ti je, ale mladý člověk spaluje fakt rychle. Jestli chceš znovu mít MS, jez normálně. Jasně, nejez Snickers, nepij Colu… ale dej si k obědu třeba svíčkovou… normální porci, neříkám jak pro chlapa. Dělej to tak dlouhodobě, a MS se dostaví sama, ale je možný, že třeba až tak za 2 roky. A ještě něco: dnes je takového módního oblečení, které zakryje každý špek ![]()
Hele píšeš že máš 38kg, já sama jsem měla nějakých 156cm a 38kg a zkončila jsem diagnostikovanou mentální anorexií, měla jsem opravdu problémy, bylo mi furt zima, bledá jsem byla, nedostatek vitamínů jsem měla a furt se mi dělali mžitky před očima, chápu tě že nechceš přibrat ale opravdu musíš pro své tělo je to težké ale nic jiného ti nepomůže, neposlouchej hlavu kecá, věř mi že když se omezuješ v jídle ubíráš si spoustu hezkých okamžiků ze života. zvládneš to
buď silná ![]()