Zub moudrosti v 17

Anonymní
20.4.25 20:02

Zub moudrosti v 17

Ahoj, je mi čerstvých 17 a minulý týden jsem zjistila, že mi roste vpravo nahoře osmička, už je ji kousek vidět z dásně. Nevím, jestli si to tam mám čistit, protože zub je přikryty dásní a nechci si tu dasen nějak rozrypat, ale zase aby se nazkazila. Osmička ale vůbec neboli ani o ní nevím. Jen mě docela překvapila, že už teď roste, protože rodiče je měly až někdy v 19 a lidem v mém okolí ještě taky nerostou

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Asta135
21.4.25 07:26

Jo, normálně to šetrně čisti.

• Citovat
  • Upravit
2517
21.4.25 09:47
@Anonymní píše: Více

Růst je normální, já i dítě jsme měli všechny osmičky venku někde kolem 16 let a věděli jsme to jen proto, že nám to řekli zubaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.4.25 11:41

@Kasandra159 takže v 16 už jste měli všechny osmičky vyrostla z dasne? Já nevím kolik mám celkem osmicek, ale vim, že jednu určitě mám protože už je kus zubů vidět na dasni

• Citovat
  • Upravit
24635
21.4.25 17:04

Mně jednu už na gymplu trhali. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
196
21.4.25 21:06
@Anonymní píše: Více

Ahoj, mně se první osmička začala prořezávat 4 měsíce po 17. narozeninách. A do roka jsem měla všechny čtyři normálně vyrostlé. Takže v 17 letech je to určitě možné a úplně normální. Růst zubů je z hlediska věku hodně individuální.
Jakmile ti kousek vykouknul z dásně, tak to normálně čisti. Není se čeho bát. Dáseň se tím navíc promasíruje a to může jedině prospět. Když budeš mít trochu štěstí a všechny osmičky se ti normálně prořežou, tak je budeš moci používat jako jakékoliv jiné zuby. A to je fajn. Akorát je potřeba to učistit, aby se časem nezkazily, protože přeci jen jsou hodně vzadu v ústech a člověk se tam tak snadno nedostane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5611
23.4.25 11:00

Mně všechny osmičky vyrostly mezi 17 a 18 narozeninami. Byl to vcelku perný rok :D
Pokud tě to nebolí, tak jedině dobře. Jemně to čisti nějakým měkkým kartáčkem, na kartáček netlač, ale přesto to co se už vyklubalo vyčisti. Osmičky se velmi rády kazí, protože se to tam hodně blbě čistí, tak je lepší tam tu hygienu udržovat hned od začátku, ať pak nemáš problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2229
23.4.25 11:06

Čistit. Mně rostly do 30. Rostly, nerostly, rostly. Po 30 mi je před rovnátky trhali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna dentální hygienistky

Ikona - Pavla Pilneyová

Pavla Pilneyová DiS.